Widok

Cuda nie wida

Na nic się nie zda wklepywanie do internetu hasła "odśnieżać". Nie sprawi ono, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, z chodników zniknie śnieg. Trzeba wziąć łopatę, wiaderko z piaskiem i solą i wykonać swoją robotę. Jeżeli popatrzymy na wysprzątane przystanki autobusowe i tramwajowe, to okazuje się, że można. Dlaczego nie można zrobić tego metr, dwa metry dalej ?
Cuda nie wida,żeby śnieg spadł w litopadzie.

Wiara w technologiczne cuda towarzyszy także dziennikarzom.
O 9.00 parlament uchwalił ustawę, o 9.15 grono dziennikarskie w studio zajmuje się oceną realizacji ustawy. Płynie strumień słowotoku. Fale radiowo-telewizyjne niestety nie mają takiej mocy sprawczej, żeby ustawa realizowała się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Obywatele narzekają, jak najbardziej słusznie, na stan demokracji. Ale jeśli za demokrację uważają oddanie głosu raz na cztery lata na kogoś tam, to są niestety w błędzie. Każdy obywatel musi praktycznie niemal codziennie działać w wielu rozmaitych organizacjach na raz w spółdzielni albo wspólnocie mieszkaniowej, w parafii, w lokalnych stowarzyszeniach, w radzie szkolnej przy szkole, do której uczęszczają lub uczęszczały jego dzieci. Jeżeli tego nie robi, to ma to co ma. Dopiero gdy spełni ten warunek, będziemy mieli do czynienia z realną demokracją. Demokracja to coś nie dla krasnoludków.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Możesz sobie stawiać, co Ci odpowiada, mój drogi.
Jestem matematykiem.
Z pracą w Katedrze Statystyki UG w życiorysie.
Nie zależy mi, żeby kogokolwiek przekonywać do faktu, że mam rację.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Manson

Skąd ty czerpiesz wiedzę o ludzkiej naturze ? Z obserwacji ? Czy obserwacje te przeprowadziłeś na próbce reprezentatywnej i czy skonfronotowałeś je z wynikami badań naukowych ? Bo przecież nie jesteś specjalistą, więc jaka jest wiarygodność twoich twierdzeń ?

Statystyka i nauki szczegółowe pokazują, że ludzie są altrustami i tylko niewielka mniejszość to dokuczliwe pasożyty, bo czlowiek kieruje się w miarę wolną wolą. Tak też wskazuje teoria gier i psychologia ewolucyjna i kognitywna.

Muszę ci postawić zarzut, że rozpowszechniasz fałszywe informacje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To, że w coś wierzysz, jest istotne, ale nie ma mocy sprawczej.
Ludzie z charakteru są pasożytami.
> czlowiek nie rodzi się na bezludnej wyspie, lecz we wspólnocie i to wspólnota zapewnia mu byt.

Zobaczcie jak myślenie kategoriami komunizmu przeżarło mózgi starszego pokolenia. Ci ludzie muszą po prostu wymrzec, aby w Polsce można było zacząć budowę normalnego społeczeństwa.

Wspolnota (komun. : społeczeństwo socjalistyczne) zapewniało byt w tzw. realnym socjalizmie. Można było nie pracować, a miało się zapewnione mieszkanie, zatrudnienie, a nawet wypoczynek w Funduszu Wczasów Pracowniczych. To są czasy, do których osoby pokroju Ratlerka wracają myślą z nostalgią.

Dziś wspólnota nie zapewnia bytu, bo nie jest to rolą wspólnoty. Wspólnota zapewnia jedynie przeżycie, minimalne minimum egzystencji. To jest coś, co nas różni od gatunku np. lisów czy wilków, w których ranny osobnik umiera.
Na resztę, poza minimum musisz sobie zapracować sam.

Oczywiście poza dyskusją jest fakt, ze powrót do społeczeństwa socjalistycznego jest obecnie wdrażany przez Partię. Programy typu 500+ to programy promujące postawy typowe dla społeczeństwa socjalistycznego. Trafnie to opisuje powiedzenie z tamtych czasów : Czy się stoi czy się leży pięćset złotych się należy.

PS. Proszę także używać poprawnie języka polskiego. Zgodnie z słownikiem prawidłowo jest : cuda niewidy. Każda inna forma jest błędna i świadczy o braku oczytania i ogólnej ogłady osoby stosującej formy nieprawidłowe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Manson

Jest problem, bo czlowiek nie rodzi się na bezludnej wyspie, lecz we wspólnocie i to wspólnota zapewnia mu byt. Ale nie wszyscy we wspólnocie kierują się altruistycznymi motywami. Tak więc we wspólnocie demokratycznej albo każdy musi konsejkwentnie udzielać się w rozmaitych instytucjach wspólnotowych, albo ryzykuje, jeśli tego nie robi, popadnięcie w niewolę lub przynajmniej spore uzależnienie od silniejszych. Tylko wspólnymi silami jesteśmy w stanie aktywnie się przeciwstawiać rozmaitym draniom i cwaniakom. Nie ma innego wyjścia.

Tak się dziwnie stało w Polsce, że Polacy stali się białymi Murzynami o czym napiszę za jakiś czas.
Lukrecja

Opisywałem parę dobrych miesięcy temu, jak moja siostra mieszkająca w Łodzi pomagała koleżance wyplątać się z jakiejś durnej umowy telefonicznej chyba, detali nie pamiętam. Odczucia obu pań były identyczne. Tak to jest gdy system gospodarczy opiera się na kretyńskim konsumpcjonizmie, w którym nie liczą się potrzeby klienta, lecz umiejętność marketerów wrabiania konsumentów w zbyteczne zakupy.
"Delikatnych"?!

W mitologii skandynawskiej elfy były (mogły być) truposzami, albo mieć metr wzrostu ;)

Boję się pisać więcej ;D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
No może. Nie żebym potępiał ale nie czepiam się delikatnych zboczeń.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Elfice są miłe w dotyku :)
Może. Nie wiem. Elfice słabo mnie zajmują. Ale za to wiem, czemu splątane cząstki zachowują się tak, jak się zachowują. Elfy zawsze był słabe z fizyki.
Nie wiem jak z facetami, ale elfice nieco przy kości generalnie są bardziej otwarte na życie.
Takie spostrzeżenie ;)
Jak to mawiał mój stary druh z Wałów przepraszam za wyrażenie Jagielońskich? Prawdziwe kobietki lubią mężczyzn powyżej setki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
> Sam się rozlazłeś grubasie.

Nie mędź, bo całkiem niedawno ważyłem 82.
Nawet zaprzyjaźniony lekarz, z którym niejedną wódkę wypiłem, powiedział mi później, że wyglądałem wtedy jak trup ;)
Moja waga to 90-100. Powyżej setki, kiedy zaczynam mieć problem z zawiązaniem sznurowadeł, można się zwracać do mnie per "grubasie"
:D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Sam się rozlazłeś grubasie.
Przed.
93 kilo zdrowego ludycznego poczucia humoru.
Co jeszcze trzeba?
Elfica pewnie waży 40. W pełnym rynsztunku.
@BMtF:

A ważyłeś się przed defekacją, czy po? ;>

Ale... tak czy owak.. rozlazłeś się :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
93. Dane z rana.
"Hydranta już wówczas nie było na Forum"
Rzeczywiście, nie spojrzałem na datę...
> W sumie jestem kawał gnoja. Ze 100 kilo.

Stanowczo przesadzasz.
Może z 80 :)
Tak. Prawda. Chciałem, żeby znalazła co jest na nim napisane. Tak było. Nie wadzi mi określenie matkojebca. W sumie jestem kawał gnoja. Ze 100 kilo.
W tamtym wątku rzeczywiście początek rozmowy był z Anką.
Ale pytanie o portfel Manson zadał Vi.
Dlatego uważam, że z moją pamięcią nie jest jeszcze tak źle :)

@Aradash:

Hydranta już wówczas nie było na Forum

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Grajdołki (234 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry