Widok

Cukrzyca ciążowa - pytanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
moja cukrzyca ciążowa jest bardzo dziwna :) po glukozie 75g mój wynik po 2h wynosił 154, na czczo 81.
Lekarka kazała przez tydzień być na diecie i powtórzyć glukozę. Wynik 71 na czczo po 2 h 135.
Lekarka kazała być na diecie cały czas. Mam glukometr i mierze sobie cukier 2h po posiłkach. Nie ma znaczenia czy zjem coś dietetycznego, czy coś normalnego czy nawet słodkiego. Moje cukry 2h po posiłku wynoszą ok. 70-80 cokolwiek bym nie zjadła..... sama już nie wiem czy katować się dietą czy o co chodzi :( może ktoś z Was miał podobny przypadek i może coś podpowiedzieć - będę wdzięczna :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kolejna ciąża z cukrzyca pierwsza na insulinie nocna dzienna do końca teraz narazie dieta zobaczymy czy się nie rozchula i powiem szczerze nic strasznego przy wcześniejszym synku panika płacz noc dzień a teraz wiem co i jak i ni emam w ogole zmartwien. Najważniejsze to nie stresować się ale po prostu skonsultować się z diabetologiem: https://ksiegarnianbg-ug.pl/index.php/2024/06/28/czym-zajmuje-sie-diabetolog/ Od tego taki specjalista właśnie jest.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli będąc w ciąży cukier zaczyna wariować, to poza szybką wizytą u diabetologa, polecam kupienie glukometru i mierzenie codziennie cukru na czczo i po posiłkach. Dobrym i sprawdzonym glukometrem jest Glucomaxx. Paski i igły są tanie. Wyniki podaje wiarygodne.

A ćwiczycie w ciąży? Ja polecam trochę się poruszać,to też ma wpływ na cukier https://zdrowydiabetyk.pl/aktywne-cwiczenia-dla-kobiet-z-cukrzyca-ciazowa/

Na czczo 70-90 jest norma a nie do 70
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na czczo powinien być do 70!
Godzina po posiłku do 140!
Mierzymy cukier 1 godz. po posiłku.

Czytajmy etykiety! Bo to, że pieczywo wydaje Nam się ok nie oznacza, że nie ma w sobie cukru...Etykiety i obserwowanie cukru!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jest jak najbardziej ok
Polecam ściągnąć sobie dzienniczek sweet pregna i tam zapisywać ️
W tych czasach normy są inne poniżej 140 po godzinie

Cukier trzeba mierzyć regularnie w takich sytuacjach :(
Nawyki są najważniejsze, zwłazcza, gdy widzi się podejrzenia.
Dzienniczek samokontroli pomaga - wystarczy pobrać i wpisywać wyniki przed i po posiłkach. https://cukrzyca.pl/dzienniczek-samokontroli/
ja tez niestety musialam sie z tym zmierzyc, ale jakos dalam rade, ciezko sie bylo przestawic, bo pare nawykow musialam zmienic. ogolnie podstawowe informacje o cukrzycy mozna znalezc w tym artykule http://diagnosis.pl/edukacja/cukrzyca-ciazowa/ ja sie sporo dowiedzialam
Kamyczek wydaje mi się że jednak dobrze iść z tym do specjalisty. Bo jak widać już pani gin twierdzi inaczej niż pani diabetyk jeśli chodzi o mierzenie cukru. Mi diabetyczki (obie) wyraźnie mówiły że mierzyć godzinę po. cukrzyca ciążowa to nie to samo co zwykła cukrzyca.

I dobrze dziewczyny piszą - ruszać się po posiłku. To dobrze wpływa na spalanie cukru:)
imageimage
nie byłam w poradni, moja gin stwierdziła że nie ma takiej potrzeby, zaleciła jedynie mierzenie cukru 2h po posiłku....
oj magda, poziom glukozy ma spadać między 1 - 2 godziną, do hipoglikemii to nie prowadzi, tylko do powrotu normalnego poziomu we krwii ;) ja jeszcze raz - zapisuj wyniki pokazuj je lekarzowi :)
fakt, moje obie ciaze byly prowadzone w uk, gdzie ze wzgledu na obiazenia rodzinne i w uk standardem jest badanie glukozy 2x w ciazy, i pierwszy jest ok 16tc, wtedy wykryto cukrzyce, ja musialam mierzyc co 2h po posilku, dieta byla super do 28tc, pozniej wpadlam w anemie, cukier mi szalal po posilkach, i bralam metformine, po 4tyg, znow mi cukier szalal i do 37tc bylam juz na insulinie. od 32tc szpital, bo dziecko bylo b.duze, i co 10dni usg. mialam planowe cc w 37tc.celem bylo dziecko ponizej 4kg, urodzilam 3.9kg dziewczynke z wszelkimi komplikacjami cukrzycowych , ale bylismy na to przygotowani, praktycznie ok miesiaca wsystko wrocilo do normy itp z dzieckiem, mi cukrzyca zniknela, ale profilaktyka jest taka, ze do konca zycia mam robic oznaczenie cukrzycowe z hemoglobiny itp.

aha jesli chodzi o diete to dobrze po posilku pojsc na spacer itp, ja mialam malego brzdaca w domu, wiec ruch byl i tak. ja nie moglam nic czekoladowego jesc, ale np torcik cytrynowy juz tak. ja jadlam wszystko razowe, ciemne, ryz, paste itp. i duzo warzyw, nie jem miesa za duzo, wiec ok, no i musialam prowadzic dziennik

fakt nic nie przytylam w ciazy, a dziecko duze, natomiast moja pierwsza corka bez cukrzycy ciazowej ur. w 39tc z waga 4.5kg, ja sadze, ze maz i ja robimy duze dzieci, oba porody byly cc, tylko za 1 razem, nie spodziewalismy sie tak duzej corki, aha obie byly dlugie ok.60cm wzrost.
I jeszcze mam pytanie - byłaś u diabetyka? Na klinicznej jest poradnia dla kobiet w ciąży. Trzeba mieć tylko skierowanie od lekarza. tam Ci wszystko dobrze wytłumaczą.
imageimage
Nic się nie martw że jak Ty nie tyjesz to dziecko też nie tyje. dziecko sobie weźmie co będzie chciało i potrzebowało!!

Na prawdę dla dobra dziecka jednak bym na tej diecie była przez te parę miesięcy.
imageimage
To moze ją Ci pomogę - choruje na cukrzycę i też jestem w ciąży. Cukier muszę mierzyć i po 1 i po 2 h z tym ze po godzinie nie powinien być powyżej 120. I nie sluchalabym opinii jak ktoś ti napisał, ze między godz a dwoma cukier powinien w miarę szybko spadać bo to moze poprowadzić do hipoglikemii. Jeżeli po h będzie w normie to najważniejsze żeby kontrolować żeby po 2 nie skoczył. Spokojnie dasz sobie radę :-)
no właśnie i to przybieranie na wadze też mnie martwi..... odkąd jestem na diecie nie przybieram na wadze wcale..... martwię się czy w tą stronę też nie zaszkodzę mojej córeczce. Czuje się z tym wszystkim na maxa zagubiona :( każdy lekarz mówi inaczej, w internecie są różne normy....
Miałam cukrzycę ciążową i byłam u dwóch diabetologów - u pani dr na Klinicznej i w Luxmedzie. Obie kazały mi mierzyć po godzinie a nie po 2. po 2 godzinach mierzą cukrzycy. kobiety w ciąży mierzą po godzinie.

Nie tyle jest ważny poziom cukru - choć oczywiście nie powinien być za wysoki - ile to czy jest skaczący! czyli jeżeli na czczo masz w normie, potem po śniadaniu też a po obiedzie Ci skacze i potem znowu po kolacji norma to znaczy że coś jest nie tak.

Cukier skacze nie tylko po tych produktach co piszecie ale też po rzeczach tłustych i po obfitych posiłkach - organizm ma problem żeby go przetrawić.

Ja metodą prób i błędów doszłam do tego po czym rośnie mi cukier i przestałam to jeść.

Każdy robi jak uważa ale ja bym tego nie bagatelizowała - poczytaj sobie jakie są zagrożenia dla dziecka jak matka nie jest na diecie a ma problem z cukrem. Przy tych wszystkich zagrożeniach to że dziecko będzie duże to pikuś.

Na koniec dodam że ja miałam cukier podczas badania z glukozą 1 punkt ponad normę. a mój lekarz zasiał panikę i jak się okazało słusznie. Młoda urodziła się z wagą 4100:) ale za to ja na cukrzycowej diecie bardzo mało przytyłam i po powrocie ze szpitala, po porodzie ważyłam tyle co przed ciążą. tak więc ma to też plusy:)
imageimage
pół godziny- godzine po posiłku masz największy poziom, zależy co zjadłaś ilościowo i jakościowo, bo batoniku, ziemniakach, makaronie i innych rzeczach cukrowych (węglowodany) można mieć te 140 (ja jestem zdrowa i na zajęciach jak się bawiliśmy to miałam chyba 150 po zjedzeniu obiadu i czekolady), ale chodzi o to żeby między godziną po posiłku a dwoma godzinami było widać wyraźnie, że cukier spada Ci szybko w miarę. Mi spadł do 80 w ciągu pół godziny z powrotem. Znaczy insulina dobrze działa :) Jeżeli masz jakieś wątpliwości (pewnie i tak zapisujesz sobie gdzieś wyniki i po czym je masz) to pokaż je swojemu ginekologowi, od tego on jest. pozdrawiam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry