Re: Cukrzyca ciążowa - pytanie
lekarz pewnie zalecił Ci unikanie cukrów prostych - słodzenia, winogron, jasnego pieczywa itd... Chodzi o to, że stosując dietę zabezpieczasz się przed zbyt wysokim poziomem cukru. Cukier którym...
rozwiń
lekarz pewnie zalecił Ci unikanie cukrów prostych - słodzenia, winogron, jasnego pieczywa itd... Chodzi o to, że stosując dietę zabezpieczasz się przed zbyt wysokim poziomem cukru. Cukier którym słodzisz to sacharoza - składa się on z dwóch połączonych ze sobą cząsteczek glukozy i fruktozy, fruktoza jest szybko zamieniana na glukozę (czyli z jednej sacharozy masz 2 glukozy), skrobia (białe pieczywo, makarony itp.) to połączone ze sobą setki i tysiące glukoz. Twój organizm reaguje na nie tak samo jak na tę podaną w czasie badania. Jest tylko jedna różnica, pijąc glukozę podczas padania od razu ją wchłaniasz. Jedząc posiłek musisz te cukry rozłożyć do tej glukozy, więc efektu nie widać... Organizm na glukozę i posiłek reaguje tak samo, inna jest tylko dynamika tej reakcji. Jeśli w teście obciążenia glukozą wyszedł Ci zły wynik, to znaczy, że masz cukrzycę ciążową. Stosuj więc dietę daną przez lekarza. Na forum są "sami lekarze", których nie zawsze warto słuchać. Ja chociaż tę wiedzę mam :)
zobacz wątek