Widok

Czołem tubylcy - ile paciorków wam jeszcze zostało ?

Rafał Ziemkiewicz jest jednak znakomity - napisał felieton jakby specjalnie na moje zamówienie, bo pasuje mi idealnie do refleksji jakie snuje prof. Witold Kieżun w "Patologii transformacji". W jednym z ostatnich numerów (37) "Uważam rze" RAZ przypomina film dokumentalny o Konferencji Berlińskiej z r. 1884 r., na której mocarstwa debatowały - tak, tak, proszę się nie dziwić - z głęboką troską nad podźwignięciem Czarnego Lądu z zacofania.

" Pod egidą kajzera, na zaproszenie Bismarcka, zgromadzili się wówczas w Berlinie przedstawiciele Wielkiej
Brytanii, Francji, USA, Portugalii, Belgii i innych państw zainteresowanych uporządkowaniem sytuacji na tym
kontynencie. I nikt tam nie mówił o wyzyskiwaniu i eksploatowaniu Murzynów, o położeniu łapy na ich bogactwach naturalnych, a z nich samych uczynieniu podludzi i darmowej siły roboczej dla białych panow. Nic podobnego - przeciwnie! Wielodniowe dyskusje upływały na wyrazach głębokiej troski o podżwignięcie Czarnego Lądu z zacofania, o jak najskuteczniejsze udzielenie jego mieszkańcom pomocy w cywilizacyjnym skoku, do ktorego wiodła tylko jedna jedyna i jedynie słuszna droga: przez otwarcie Afryki na wolny handel i wyższą kulturę, niesione przez Europę."

Po czym nawiązuje do analogicznych relacji Polski z Unią Europejską:

"... wypowiedzi zgromadzonych na niej lordów, markizów i generałów do złudzenia, niemal co do frazy, przypominały retorykę dzisiejszych niezliczonych unijnych gremiów zatroskanych o infrastrukturalną pomoc dla nowych krajow członkowskich i w imię pomocy otwierających je brutalnie dla swoich bankow i koncernów."

A jak ktoś RAZowi nie wierzy nich sięgnie po "Patologię transformacji" gdzie znajdzie całą kopalnię faktów
wskazujących na to samo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy TusQ to odpowiednik afrykańskiego kacyka,
co to za perkal i świecidełka wyprzedaje rodowe skarby?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ RAZ jest OK

Kacyk to miał przynajmniej jakieś korzenie i zaplecze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Polityka

Karol Nawrocki vel Tadeusz Batyr (12 odpowiedzi)

Niedawno w ogólnopolskich mediach toczyła się i toczy dyskusja dotycząca osoby niejakiego Karola...

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (12 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

do góry