Widok
Czy Wasze maluchy oglądają TV ??
Pozwalacie waszym dzieciom oglądać telewizję? Od jakiego wieku? Nasza ma 11 miesięcy i nie chciałabym żeby się uzależniła, więc jej nie włączam telewizora, ale mój mąż czasem z nią ogląda jakies dziwne bajki, niby dla najmłodszych np "MAKA PAKA" albo jakieś "FILMBUSIE". Dla mnie te bajki są dziwne, te postaci w nich albo bełkoczą, albo piszczą i są strasznie wkurzające i ogłupiające. Ale może dla dzieci pełnią one jakieś funkcje edukacyjne? Nie wiem czy pozwalać na to, czy może jeszcze za wcześnie?? Jak jest u Was??
Dziś w DDTVN była mowa o niby negatywnym wpływie bajek, oglądania TV na rozwój mowy:/ Moja córka właśnie przez to że ogląda bajki doskonale zaczęła mówić, dodam, że ogląda tzw. mądre bajki. Zaczęła interesować się bajkami mając dopiero ok 1,7 roku, wcześniej interesowały ją tylko reklamy:) Uważam że jeśli oglądanie zdrowej telewizji będzie dziecku rozsądnie regulowane uważam że to nic złego.
ja nie mam tiwi wiec na razie paulina nic nie oglada :-) ale planuje na jej drugie urodziny kupic telewizor coby miala jakas stycznosc z bajkami poza tym dzieci juz w tym wieku rozpoznaja postacie z bajek i byklo by ciezko dziecko izolowac od tego... ale wczesniej nie mam zamiaru jej przyzwyczajac pzoa tym jak gdzies idziemy i widzi tiwi jakos specjalnie sie w niego nie wgapia...
Moja córeczka ogląda.
Maka Paka to "Dobranocny ogród" :) gdy pierwszy raz to widziałam stwierdziłam,że to najbardziej głupia bajka na świecie :) ale gdy widziałam radośc dziecka gdy tylko pojawiali się bohaterzy uznałam,że chyba ten kto to wymyślił wiedział co robi.
Twórca tej bajki to również autor Teletubisiów które wiadomo dzieciaki też uwielbiają.
Zdaję sobie sprawę,że dziecko nie powinno oglądac więcej TV niż max godzinę dziennie,staram tak organizowac czas córci aby tej Tv było jak najmniej ale niestety i tak ogląda sporo.Teraz uwielbia bajki na Mini - Mini,hitem jest Elmo:)
Jeśli TV to nie jedyna rozrywka dla dziecka,gdy poza tym spędza się dużo czasu z dzieckiem,czyta,maluje to uważam,że nie ma co zabraniac a jedynie kontrolowac co i ile ogląda.
Maka Paka to "Dobranocny ogród" :) gdy pierwszy raz to widziałam stwierdziłam,że to najbardziej głupia bajka na świecie :) ale gdy widziałam radośc dziecka gdy tylko pojawiali się bohaterzy uznałam,że chyba ten kto to wymyślił wiedział co robi.
Twórca tej bajki to również autor Teletubisiów które wiadomo dzieciaki też uwielbiają.
Zdaję sobie sprawę,że dziecko nie powinno oglądac więcej TV niż max godzinę dziennie,staram tak organizowac czas córci aby tej Tv było jak najmniej ale niestety i tak ogląda sporo.Teraz uwielbia bajki na Mini - Mini,hitem jest Elmo:)
Jeśli TV to nie jedyna rozrywka dla dziecka,gdy poza tym spędza się dużo czasu z dzieckiem,czyta,maluje to uważam,że nie ma co zabraniac a jedynie kontrolowac co i ile ogląda.
Gabryś ma 8 miesięcy i włączamy mu bajki na kanale Baby First. Są to krótkie, 5 minutowe bajeczki edukacyjne. Uczą liczenia, pokazuja przedmioty, dźwięki. Myślę że kilka minut nie zaszkodzi, pod warunkiem, że nie jest to jedyna rozrywka. Dużo czasu spedzamy z meżem na zabawie z Gabrysiem, ale jak jestem sama w domu, to czasem potrzebuje kilku minut żeby cos zrobić. Wsadzam Gabrysia w fotelik i 5 góra 10 minut oglada (ale tylko ten kanał).
W DTVN mówili, że ogladanie tv ogranicza rozwój ruchowy dziecka i faktycznie tak jest, dzieci nieruchomieja przed telewizorem. Ale moim zdaniem, jeśli w ciagu dnia dziecko ma wystarczającą ilość różnych bodźców i jeśli kontrolujemy co i przez ile czasu dziecko oglada, nie ma w tym nic złego.
W DTVN mówili, że ogladanie tv ogranicza rozwój ruchowy dziecka i faktycznie tak jest, dzieci nieruchomieja przed telewizorem. Ale moim zdaniem, jeśli w ciagu dnia dziecko ma wystarczającą ilość różnych bodźców i jeśli kontrolujemy co i przez ile czasu dziecko oglada, nie ma w tym nic złego.
ja też nie mam TV. ale podobnie jak Risika myślę, że jak Ninka będzie szła do przedszkola to się złamię, jakby nie patrzeć Rumcajsy i Pszczółka Maja to część też naszego dzieciństwa.
Ale na razie mam w pamięci synka mojej przyjaciółki który jak zobaczył czekoladki "Merci" to nie powiedział "daj czekoladkę" tylko "daj, że jesteś tuuuu"
Ale na razie mam w pamięci synka mojej przyjaciółki który jak zobaczył czekoladki "Merci" to nie powiedział "daj czekoladkę" tylko "daj, że jesteś tuuuu"
Sarka ogląda tylko bajki rano po obudzeniu.ubieram ją,wkladam do krzesełka i włączam "NICK.."-swietny program,super bajki dla najmlodszych dzieci.Sama lubie bardzo np pana gąbkę hehe.
Robie to tylko po to,zeby w tym czasie szybko samej sie umyc i ubrac.zjesc szybkie sniadanie.w sumie Sarka i tak nie umie zbyt dlugo wysiedziec i ogladac.na blacie krzeselka i tak musze zawsze cos jeszcze polozyc np ksiazeczke,zeby sie nie nudzila.
I to by bylo na tyle telewizji.
Szczerze mowiac to ją telewizja malo interesuje.i tak nie umie sie skupic za dlugo.poza tym w tej chwili interesuje ją najbardziej chodzenie:)
Robie to tylko po to,zeby w tym czasie szybko samej sie umyc i ubrac.zjesc szybkie sniadanie.w sumie Sarka i tak nie umie zbyt dlugo wysiedziec i ogladac.na blacie krzeselka i tak musze zawsze cos jeszcze polozyc np ksiazeczke,zeby sie nie nudzila.
I to by bylo na tyle telewizji.
Szczerze mowiac to ją telewizja malo interesuje.i tak nie umie sie skupic za dlugo.poza tym w tej chwili interesuje ją najbardziej chodzenie:)