Widok

Czy i czym dopajać 4-miesięczne niemowlę?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, jestem mamą 4-miesiecznego chłopca, karmię wyłącznie piersią i zastanawiam się czy wprowadzić mu już teraz herbatki owocowe i/lub soczki naturalne. Jest sezon grzewczy i wydaje mi się, że maluch ma większe pragnienie. Forumowe mamy jakie macie zdanie na ten temat? I co byście poleciły? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja urodziłam synka 30.11 czyli też w sezonie grzewczym, karmiłam go piersią na żądanie i nie dopajałam. dużo ważniejsze moim zdaniem jest dbanie o to żeby powietrze nie było suche, my uzywaliśmy nawilżaczy powietrza, kładliśmy mokre ręczniki na kaloryfery i łóżeczko stało daleko od grzejnika.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli już chcesz mu coś dać do picia, to najlepiej wodę
mi lekarka kazała dopajać małą wodą albo herbatkami dla dzieci np koperek albo rumianek.
Zgadzam się z przedmówczynią, nie dopajaj tylko nawilżaj powietrze. Ja jedno urodziłam w sezonie grzewczym, drugie tuż przed upalnym latem, karmiłam piersią na żądanie i nie dopajałam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli karmisz na zadanie to tylko piersią. Po co dawać dziecku coś innego( i jeszcze słodkiego).
Ew. jak już bardzo chcesz to wodę
też bym nie wprowadzała ani herbatek ani tym bardziej soczków. jak już to wodę. jak karmisz tylko piersią, to nie trzeba dopajać. jak urodziłam na poczatku gorącego lata, nie dawałam nic dodatkowo do picia.
Ja nie karmiłam piersią i też nie dopajałam,małej wystarczało samo mleko, nie chciała nic dodatkowo pić.
nie podawałam nic poza piersią do picia,teraz mały ma 9 miesięcy i dopiero nie dawno zaczął pić herbatki i wodę.jak zapytałam lekarki jak byl na samej piersi co podawać do picia,powiedziała że nic,absolutnie żadnych herbatek.
jeśli już - to woda :]

z pewnością nie te "fantastyczne" herbatki granulowane ;) bez sensu słodzone :]

karmiłam mieszanie i od 4m-ca Młody zaczął dostawać soczki - jako wprowadzanie/rozszerzanie diety (soczek jabłkowy na zmianę ze słoiczkiem, soczek marchewkowy na zmianę ze słoiczkiem itd.) ale w małych ilościach.
Od początku dbałam o to, żeby moje dziecko piło jak najwięcej wody :] Teraz też pije głównie wodę :] jak przyzwyczaisz tylko do słodkiego picia, to możesz mieć wielki problem z nauczeniem dziecka picia czystej wody ;)
dziękuję za podpowiedzi, to w takim razie kiedy najlepiej rozszerzyć mu dietę właśnie o soki (mówię tu o świeżo wyciskanych z jabłka i marchewki) i herbatki (niesłodzone)?
Nie ma co dopajać słodkimi sokami sztucznie smakującymi bo najlepsza i zdrowsza jest woda bo od słodkiego trudno odzwyczić i tworzy się później próchnica na ząbkach mlecznych

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry