Widok

Czy któraś z Was ma niedoczynność tarczycy??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wiem, że inny temat ale to jest jedyne forum na którym się udzielam i chciałam się zapytać czy któraś z Was ma niedoczynność tarczycy i bierze Euthyrox?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli dzisiaj piję ;)

No nie wiem kto pisze te głupoty. Jakoś oboje z dzieckiem mieliśmy wyniki "w normie". I oboje mamy leczoną niedoczynność. Od kilku już lat. Ja mam stwierdzoną Hashimoto po zrobieniu przeciwciał. Lekarka od razu widziała u mnie wole - ja tego nie widzę. Na szczęście. A mino normy dawki leku mam całkiem spore bo biorę 125. Tylko przy takiej dawce mam dobre wyniki i dobrze się czuję. I jakoś nie nabawiłam się nadczynności.
Uważam, że jeśli lekarz każe mi brać leki to nie ma się co nad tym zastanawiać. Mogę najwyżej iść do innego na kontrolę.

Potwierdzam, że ogólny daje skierowanie tylko na TSH (chyba, że się poprosi :) ) i wtedy jeśli trzeba to do endokrynologa - dalsze badania już pod jego kontrolą.
Co do picia alkoholu - biorę hormony od lat i jakoś nie zauważyłam, żebym źle się czuła po wypiciu wina albo piwa. Bez przesady.
Za to trzeba pamiętać o zwróceniu lekarzowi uwagi jak się przygotowujecie do zabiegów pod narkozą!! Ważne jest aby wtedy tarczyca była w dobrym stanie.
e.
z duzym szacunkiem ale czasem to glupoty gadacie az przykro czytac:>

po pierwsze 2,44 to NORMA.nie radze brac hormonow przy takim poziomie bo efektem bedzie nadczynnosc i bedzie klopot.
po drugie Hashimoto- zeby to wykryc musza byc przeciwciala we krwi anty-TPO,jak ich nie ma to nie ma Hashimoto.Czesto przy Hashimoto jest niedoczynnosc tarczycy ale bywa tez nadczynnosc.
Jesli tarczyca jest powiekszona nie musza byc zmiany hormonalne moga byc tzw. wole obojetne,trzeba kontrolowac,nie trzeba brac hormonow.
Jesli w tarczycy jest guzek to powyzej 1 cm jest wskazanie do biopsji.

Lekarz rodzinny moze dac skierowanie na TSH i tylko na to jesli chodzi o tarczyce.Na fT3 i fT4 daje tylko lekarz endokrynolog chyba ze zrobicie sobie prywatnie.

A z tym Euthyroxem,jesli lekarz kaze to bierz i sie nie martw,chodz na badania kontrolne a wszystko bedzie dobrze.:)

Pozdrawiam..Medyczka

------------------------------------------------------------------------------------
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue

- tam bywam :)
palić to ja też palę ale kurde moja kuzynka lekarz teraz mnie zdołowała, że lepiej nie pić. te tabletki mnie wykończą;(

a powiedz gdzie w ulotce zakazuja picia, gdzie jest napisane zeby kategorycznie nie spozywac alko? poza tym moja endo mi powiedziala..

ja tam pije i pale..

hym bo nie wiem już teraz sama ;)

a skąd wiesz Amsta ;)??

:> mozesz pic ile chcesz....

Jeszcze raz wrócę do tematu.

Czy do Euthyrox-u można pić alkohol.
Wczoraj byłam u lekarza rejonowego i kategorycznie mi zabroniła.
jak to nie można pić do niej mówie a ona, że takie podejście to już do alkoholizmu prowadzi.

Więc jak z tym jest?

No bo ta norma to nie wiem po co. Ja swoje wyniki mam zawsze "w normie".
Ale u zdrowej osoby wynik powinien być minimalny jeśli dobrze pamiętam. U leczonej w okolicach 1.
U mnie pomimo wszelkich objawów nikt nie wykrył chorej tarczycy. Sama sobie badania zrobiłam. I dziecku na szczęście też. Teraz oboje się leczymy. Młody jeszcze nie wiadomo a ja już na zawsze. Co ciekawe znajoma też się zainteresowała i teraz też leczy się razem z dzieckiem.
Ona jest bardzo szczupła ale stale była zmęczona.
Dobry lekarz widzi objawy gołym okiem. Suchą, nieelastyczną skórę, wole (którego ja wogóle nie widzę), wypadające włosy i charakterystyczne "nalanie".
Ważne aby sprawy nie zbagatelizować i znaleźć dobrego lekarza.
e.
dziewczynki jak to jest...ja mam wynik tsh 4,32 a norme mam napisana ze do 6,0 moze byc.....

Prolaktyna to jeden z hormonów:) Przy niedoczynności lubi szaleć. Pewnie badanie Cię nie ominie.

Szukaj w internecie hasła hiperprolaktynemia.
Amsta, co się rzucasz?

Skąd wiesz, co na ten temat ma do powiedzenia Twoja lekarka?

Moja nie patrzy na normy, ale ustala mi dawki leków odpowiednie do samopoczucia, kontrolnie każe mi robić wynik ft4.

Co tu mają do rzeczy dyplomy? Ja też na początku trafiłam na bardzo utytułowanego konowała, który nie rozpoznał u mnie niedoczynności mimo wielu objawów, bo "TSH wysokie, ale jeszcze w normie". Do następnej lekarki trafiłam dzięki dziewczynom z forum, a ona szybko zaczęła leczenie i dalsze badania...

Według znanego endokrynologa angielskiego, "obecnie przyjmuje się, że przy leczeniu substytucyjnym należy podać taką dawkę
tyroksyny, aby poziom T4 był w górnej granicy normy lub nieznacznie wyższy, a poziom TSH w dolnej granicy normy lub
niewykrywalny u pewnych pacjentów".

- Problemes de thyroide, Marabout, 2000 > tłumaczenie polskie Choroby tarczycy, A. Toft, wydawnictwo Wiedza i Życie
powiedźcie mi dziewczyny co to ta prolaktyna?? kiedyś ją miałam ale zaniechałam.... pewnei mnie to nie ominie....:/

ok sie juz nie wypowiadam.. widac moja lekarka jest kretynka niedouczona... cholera trzeba jej zabrac te dyplomy tytuly etc.. hanba..

Smooth Ty lepiej idz do lekarza a nie sluchaj nas..

Agatha -podziwiam Cie za wszechstronna wiedze.. Ty wiesz zawsze wszystko- poczawszy od medycyny, teologii, filozofii, polonistyki skonczywszy na prawie i nie wiem czym jeszcze :)) chcialabym byc choc w polowie tak madra jak Ty.. :)

wiecej sie nie wypowiadam w tym watku bo po co.. hejka

Niedoczynność jak w pysk strzelił :)

Nie wypowiadam się tylko na temat światłowstrętu - nie wiem czy należy do objawów niedoczynności.
może powiem tak mam 25 lat 4 lata temu usunięto mi lew płat i teraz lekarz przepisał mi tabletki. moimi objawami są: tycie, suchość skóry, wieczne zmęczenie, które zanika po godzinie 19.00, światłowstręt od czasu do czasu, matowe włosy. to chyba na razie wszystko.

Amsta, normą TSH nie należy się kierować, przynajmniej nie w tak dosłowny sposób. 2,44 u osoby która ma inne objawy niedoczynności to już stanowczo za dużo.

Ja byłam w dużej niedoczynności z TSH 3,9 przy "normie" do 4,5.
dobra lecę we wtorek do lekarza ;(

Ech, ta norma... To zalezy, jak robia badanie, ale na wynikach zawsze norma tez jest napisana i na to zwroc uwage... Ja robilam badania w bardzo roznych miejscach i spotkalam sie z roznymi normami... Nie wszystkie sa do 4... I mi powiedziano, ze zalezy to od metody robienia badania...

do góry