Widok

Czy ktoś był w Egipcie?

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkich , pytanko jak w temacie - chodzi o Egipt . Planujemy tam podróż poślubna i nie wiem czy to dobry pomysł , a jeżeli tak to gdzie Hurghada czy Sharm el Sheikh? Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My byliśmy w maju tego roku przez 2 tygodnie. A co chcesz konkretnie wiedzieć?
Jeśli chodzi o Egipt i zwiedzanie to najlepiej jechac do Hurgady - bo latwiej dojechac gdziekolwiek.
Cenowo tez jest taniej w Hurgadzie- nalezy tylko pamietac ze hotel nie` mniej ni4 gwiazdi i all inclusive oferte trzeba wybrac, bo inaczej na miejscu wydacie kupe siana (praktycznie nigdzie nie ma cen i o wszystko trzeba sie targowac) i koniecznie hotel musi byc z wlasna plaza.
Osobiscie uwazam ,ze egipt to wspanialy pomysl - zwlaszcza jesli lubicie lub ciagnie was do nurkowania. Wspaniale widoki pod woda, a sama woda niesamowicie czysta.
Spędziłam w zeszłym roku 2 tyg. w Hurghadzie, hotel był ** i było super, czyściutko, jedzonko świetne, b. przyjacielska obsługa, nie było problemów z wnoszeniem własnych napojów (czasem to się zdarza w droższych hotelach). Ale uważam, że w tego typu krajach nie ma reguły, Arabowie mają chyba inne rozumienie standardu. W Kairze nocowaliśmy w hotelu ****, który te gwiazdki dostał chyba ze 30 lat temu. Było znacznie gorzej (np. brudno) niż w naszym malutkim hotelu.
Dzięki , własciwie lepszą ofertę mamy do Sharm , tylko nie wiem czy tam jest na tyle bezpiecznie , że można sobie gdzieś wieczorem pochodzic ( i czy jest gdzie oczywiście ) czy raczej trzeba siedzieć w hotelu , bo różne opinie się słyszy na ten temat.
my też właśnie wybieramy się w podróż poślubną do Egiptu, konkretnie do El Gouna, podobno najpięknijsza miejscowość
My byliśmy w zeszłym roku w podróży poślubnej. Mieliśmy wykupioną wycieczkę 8+7, czyli 8 dni zwiedzania i 7 dni wypoczynku. Zobaczyliśmy naprawdę dużo. Trasa przebiegała od Asuanu, przez Luxor, Minia, Gizę i Kair, a potem błogi wypoczynek w Hurghadzie. Mieszkaliśmy w hotelu *** i było całkiem ok. Mieliśmy blisko do miasteczka.
My tez byliśmy w zeszłym roku (pazdziernik)w Egipcie w Hurgadzie dokładniej!Bylo super.Piekan woda,wspaniali ludzie ,jedzonko na miescie tanie.My byliśmy w hotelu 5* bylo czysto i przyjemnie chociaz jak dla mnie te 5* to za duzo-ale onie rzeczywiście troche inny standart tam maja.

I jak chcecie zwiedzac to zgadzam sie ze lepiej do Hurgady pojechac bo stamtad blizej do Kairu i Luxoru.

My w tym roku w podróż tez jedziemy do Egiptu ale tym razem do Sharmu bo chemy w inne miejsce.Podobno Sharm jest ladniejszym miastem i czystszym no i troszke drożej tam jest.

Jedzcie-napewno nie pożałujecie!
My też jedziemy do Egiptu. Do Sharm El Sheik. Mamy nadzieję, że będzie fajnie. Prosze tylko nie mówcie, ze coś tam jest nie tak, bo się załamię. Chciałabym żeby było super. Od początku roku nie byłam na urlopie, bo nie ma kasy i tam musi być super.
My byliśmy w Sharmie w podróży poślubnej i było super.FAkt,że do piramid stamtąd daleko i fakulatatywne są drogie dosyć wycieczki w tamtą stronę. Ale samo miejsce przyjemne,może rzeczywiście nie ma za dużo miejsca do "chodzenia",ale plaża jest fajna,rafa przecudna,są baseny w hotelach,jedzonko znośne,także spokojnie.My jesteśmy bardzo zadowoleni.
Byliśmy w Egipcie w zeszłym roku gorąco polecam hurghada- taniej i bliżej ale weźcie z rejsem po nilu bo to coś cudownego

Cześć!
A ja pochwalę się ubiegłoroczną wycieczką objazdową z Egiptu, gdzie zwiedziłam następujące miasta:
1. Hurgada- miasto ubogie, hotele wypasione-prawie wszystkie, bo od niedawna Hurgada jej oblegana przez turysów. Zobaczysz tu przepiękną morską przyrodę i ubustwo arabskich rodzin. Tanio, bo przejazd z hotelu do "centrum" mini busem kosztuje 1 funta (60-70gr) od osoby-najlepiej zgrać się z innymi turystami na wypad na bazar.
2. Luksor, Asuan, Dolina Królów, Karnak, Edfu-rejs statkiem/wodnym hotelem po Nilu-S U P E R- PROPONUJĘ!!!!
3. Kair-wielkie, śmierdzące i zaszczurzone miasto-jedynią atrakcją stolicy są piramidy w Gizie, liczne "perfumerie" oraz sklepy jubilerskie.

Aha, byłabym zapomniała wspaniałe muzeum i suki w centrum Kairu-największy bazar jaki widziałam, a było ich w każdym mieście dużo. Przywiozłam sobie wspaniałe rzeczy-starocie, pochodzące ze słynnego "miasta umarłych", czyli cmentarza całego w różnorodnych grobowcach-niesamowity widok oczywiście z autokaru, ponieważ po mieście umarłych nie można spacerować-poprostu jest to niebezpieczne (w grobowcach mieszkaja bezdomni).
4. Półwysep Synajski, czyli typowy turystyczny, załadowany Ruskami (również panie do przytulania lub na żeniaczkę) SHARMA-fajne miejsce na nurkowanie, leżenie na gorących piaskach obok ekskluzywnych hoteli. Centrum typowo pod publikę, drogo ale ciekawie. Sharma podzielona jest na old town (bazar) i new town (knajpy, sklepy z ciuchami, bibeloty-drogo). Taksówka kosztuje 20 funtów w jedną stronę-różnica co nie. Ale to jedno porównanie z wielu.
Na koniec Dahab, Klasztor Sw. Katarzyny przy góre synajskiej lub mojżeszowej jak kto woli i niesamowity kolorowy kanion.
Oj, działo się.
Odpowiem na wszystkie pytania, które Ciebie nurtują.
POZDRAWIAM i POLECAM, ale naprawdę nie wiem jakie miasto, ponieważ zależy to od Twojej osobowości. Albo chcecie zobaczyć prawdziwą arabską kulturę (południowy Egipt), albo zaszaleć i wypocząć (północny Egipt-półwysep S.)
My z moim chłopakiem byliśmy rok temu z Triadą w Egipcie ( 7+7 czyli 7 dni zwiedzania i 7 dni wypoczynku), było fantastycznie, wypoczynek mieliśmy w Hurgadzie, gorąco polecam, zwiedzanie też super , z autoaru można było wiele zobaczyć. Jeżeli masz jakieś pytania chętnie odpowiem, pisz na maila.

polecam wam forum gazety zakładkę - turystyka, jest bardzo duzo przydatncy informacji na temat różnych zakątków świata
A ja polecam forum na www.egipt.pl , dużo przydatnych praktycznych inf. na temat wakacji w Egipcie

czerwcowa a gdzie jest to forum gazety?? bo ja bym chetnie poczytała na temat bardziej odleglych krajów
http://forum.gazeta.pl/forum/0,53940,1997830.html
Dzięki , jesteście kochane , zdecydowalam się na Sharm i mam następny dylemat , czy jechać na tydzień czy na dwa ( róznica w cenie nie duża) zaznaczam , że do Kairu tym razem nie planuję jechać i w związku z tym czy dwa tygodnie to nie będzie troszkę za długo jak myślicie ?
Hana, jedżcie na dwa tygodnie. Trzy dni potrzebne są na zaklimatyzowanie się w nowym miejscu. Nie wykupujcie wycieczek fakultatywnych, bo biuro turystyczne skasuje Was o wiele więcej. Na miejscu w każdym hotelu jest takie biuro, gdzie możecie sobie wykupić nurkowanie wsród raf koralowych, wyjazd (ok. 3 godz w jedną stronę) do klasztoru Sw Katarzyny i wejście na górę Mojżeszową, albo safari-odjazdowa jazda bez trzymanki w jeepach.....
do góry