Widok

Czy ktoś maił ślub o godz 19 ???

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny pomóżcie potrzebuje opini , bo mam dylemat czy to aby nie za póżno na ślub w dodatku na początku września.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
POwiem tak ja mam o 14 bo tez chcialam w kosciele tym ktory sobie wymarzylam, ale jakbym miala wybierac to juz w ole o 14 niz o 19 jednak to jest za pozno! przewaznie sale sa do 4 wynajete, a najlepiej jak zabawa zaczyna sie o 18 czyli damnie rewqelacyjna godzina to 16 ale trudno sama godze sie z ta 14 ;) pozdrowienia
Ja mialam slub na poczatku wrzesnia i na 19.Slub byl w centrum Gdanska i wesele tez takze do przejscia bylo 15 min po kosciele.
Podczas zyczen zaczelo sie sciemniac ale to akurat mi sie podobalo bo w drodze z kosciola do restauracji starowka wygladala przepieknie podswietlona.Tak jak wszyscy pisali,zalezy ile masz gosci.U mnie bylo okolo 70 osob.Obiad byl o 21.
Powiem tak,gdybym robila drugi raz zrobilabym na 17,ale chcialam koniecznie w tym kosciele w ktorym mialam a godzina 17 byla zajeta,poza tym mialam duzo gosci z zagranicy ktorzy przylatywali w sobote po poludniu wiec mieli troche czasu na przygotowanie siebie.
Nie robilam na 19 jesli bedzie duzo dzieci,za pozno dla nich.
Najwiekszy minus,wydawalo mi sie ze za krotko wesele trwalo,tzn skonczylo sie o 6 rano ale wszystko szybko zlecialo.Chociaz z drugiej strony znajomi ktorzy mieli sluby na wczesniejsza godzine tez mowia ze im szybko zlecialo,to chyba tak jest jak sie jest para mloda.
Najwiekszym plusem jest to ze masz duzo czasu na przygotowanie i nie musisz wstawac z samego ranca.Ja mialam czas zeby pojechac do restauracji,sprawdzic ustawienie stolow i dekoracje,zobaczyc sie ze znajomymi i wyskoczyc kupic sobie balerinki biale na przebranie i tak akurat zdazylam :-)).Moje przyjaciolki sie smialy ze cale szczescie ze byl na 19 bo inaczej bysmy sie w zyciu nie wyrobily.
Aha co mi sie jeszcze podobalo to klimat w kosciele,tak jakos spokojniej bylo i tajemniczo,nie wiem ale inaczej niz slub w srodku dnia.Poza tym nikogo po nas nie bylo wiec zadni goscie sie nie mieszali i na mszy bylo doslownie kilkoro obcych ludzi ktorych zauwazylam przy wyjsciu wiec mialam uczucie ze msza i kosciol jest tylko dla nas.
W latach 90-tych większość ślubów kościelnych była o 18 lub 19 i to było normalne.Wcześniej para młoda jechała na ślub cywilny. Po wprowadzeniu ślubów konkordatowych nastąpiło przegięcie w drugą stronę,szczególnie na wsiach-godz.14 lub 15.
image

ja też byłam na jednym z tak późnych ślubów. Ślub był o 19.00 w katedrze Oliwskiej (zaraz po nim o 20.00 był już następny) i jakoś średnio to wspominam. Tzn jako gośc bawiłam się super, fajnie, że mnie zaprosili i w ogóle ale.....czekajac w domu na ta 19 czułam się jakbym szła na impreze a nie przyjęcie weselne. Może dlatego że jestem przyzwyczajona, że wesela to raczej w porze letniej gdzie o tej porze już byłam na sali weselnej. do 18/19 jeszcze swieci sloneczko, można wyjsc na taras itd. Ja mam na 15.30 - tak wczesnie bo mamy daleko salę. Myśle ze najlepsza pora to 16.00-17.00. Ale to Twój ślub i zrobisz jak uważasz. 3mam kciuki. Daj znac jaką ostateczną decyzję podjęłaś
chyba troszeczkę za późno (choć plusem jest to, że nie będziesz się zrywać o 6 do fryzjera:) Mając ślub wczesnym wieczorem wyśpisz się i bardzo spokojnie przygotujesz:) ja miałam ślub na 17.30 i na wesele dotarliśmy (ok 35km gd- gdynia, dla wszystkich był transport) ok 20.30 - życzenia pod kościołem trwały dobrze ponad 1h.
Ja mam śłub na 18.30 rowniez we wrzesniu i uwazam, ze to dobra pora. Wszystkie atrakcje weselne maja swoj czas i nic sie nei wlecze, natomiast ci co chca, bawia sie i tak do rana,pozdrawiam
dziewczyny bardzo wam dziękuje za opinie nie pozostaje mi nic innego jak szukać nowego kościołu w którym bedzie jakaś rozsądna godzina na ślub mam dwa więc może w którymś się uda
moim zdaniem za późno
wydaję mi się, że za późno. My mamy w październiku i ze względu na ten miesiąc ślub już na 16, bo ciemniej się robi szybciej
Ja byłam naślubie o godzinie 19 ale pod koniec czerwca więc było jeszcze jasno i cieplutko. Wtedy nie było aż tak poźno, goście bawili się do 6 rano.Natomiast we wrześniu może być za pożno, może być już chłodno i ciemno. Ja mam ślub o 17 w listopadzie wiec tez juz bedzie ciemno i napewno zimno ale jakos się tym nie przejmuje. Jezeli Tobie pasuje ta godzina to sie nie przejmuj tym co bedą mówieli goście.
Moim zdaniem godzina 19 to zdecydowanie za późno jak na wrzesień - po mszy będzie się już ściemniało i będziecie mieli mało czasu na wszystkie pozostałe atrakcje tego jedynego dnia.
Za wcześnie jedyny plus, że wesele na bank będzie do rana... :-) Raz byłem na weselu gdzie ślub był co prawda na 18:00 ale z kościoła do sali było 100 km ... pierwszy taniec był o 23:00 :-)
Ślubu nie miałam, ale jako fotograf pracowałam na takim. Ślub plus życzenia trwały do 2030. Następnie pół godziny zajęło gościom dotarcie na wesele. O 21 odbył się toast powitalny a potem do 23 serwowano obiad. Dalej nastąpił pierwszy taniec i zaraz oczepiny, a dalej już nie wiem bo poszłam do domu :)
Moje zdanie jest takie że jeśli masz mało gości (życzenia nie zajmą dużo czasu) ślub jest bardzo blisko miejsca wesela i jest to zwykła sala weselna (obiad trwa znacznie krócej - bo im więcej gwiazdek tym obiad dłużej trwa) to ślub o 19 jest OK. Jeśli natomiast masz masę gości, daleko na wesele i obywa się ono a hotelu to zostanie wam bardzo mało czasu na zabawę i myślę, że 19 to zbyt późna pora.
Wydaje mi się że to o co najmniej 2h za poźno. Do lokalu zajedziecie najwcześniej na 20.30 a obiad pewnie się skończy tuz przed 22.00... my mamy ślub na 16.00 ;)
za pózno
do góry