Widok

Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt?

Dom i mieszkanie 2 Potoki Brama Sopocka Wielki Kack Temat dostępny też na forum:
Witajcie, mam pytanie do osób, które kupiły mieszkanie na kredyt: czy żałujecie, że wzięliście kredyt na mieszkanie? Dlaczego (nie)?
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 1
Obecnie połowa udzielanych kredytów jest z LTV
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
W ciągu zaledwie roku ilosc kredytów zagrozonych wzrosła z 4 do 11,4 procent a tendencja ma sie nasilać strona 7.
I co na to deweloperzy:D

Mieszkania od 2004 roku wzrosły o 162 % a obnizone zostaly dopiero o 28% dla gadnska .Strona 8
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
str 21 Znaczna część minionej dekady i początek bieżącej to okres
rekordowo niskich stóp procentowych, które były jedną
z przyczyn baniek spekulacyjnych na rynkach nieruchomości
i kryzysu finansowego (inwestorzy poszukiwali wyższych
stóp zwrotu)

Co pisza specjalisci z KNF a nie home brocker.
I warto poczytac czemu wprowadzili wklad wlasny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.knf.gov.pl/Images/Prezentacja_reko_S_tcm75-32877.pdf
polecam dla lubiacych wiedziec co komisja nadzoru finasowego o tym mysli:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i 9:10 do 10:)
i dlaczego mamy wzrosty cen:)
http://www.ipla.tv/Kto-ma-racje-mieszkanie-dla-mlodych-czy-mieszkanie/vod-5846917

5:20 kwitensencja programu:)
Zadałem sobię trochę trudu - wycinki wstępniaków artykułów z lat odpowiednio 2009, 2010 "Taniej już nie będzie. Sytuacja na rynku nieruchomości wchodzi powoli w fazę stabilizacji. Polskie banki odblokowały finansowanie na kredyty hipoteczne, stopniowo wzrasta popyt na mieszkania, a deweloperzy i klienci dostrzegają niedosyt nowych inwestycji.Według analityków rynkowych, czwarty kwartał 2009 roku to ostatni moment na wynegocjowanie niskiej ceny na zakup mieszkania." 2010: "Rok 2010 w nieruchomościach. Taniej nie będzie . Ceny się ustabilizują, banki chętniej będą udzielały kredytów, wzrośnie popyt na mieszkania - tak prognozują ekonomiści i specjaliści od rynku nieruchomości. Sytuacja już zaczyna się stabilizować.". Tak więc eksperci i developerzy swoje a rynek swoje.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Każdy kredyt hipoteczny gdy nie ma się minimum 20% wkładu i możliwości spłaty calości w max 10 lat jest kredytem ponad możliwości.

Nie oznacza to , że trzeba ten kredyt splacić w 10 lat i że trzeba te 20% wnieść jako wkład własny bo są osoby , które zarabiają na kredycie hipotecznym t.j mają gotówkę ale tą gotówkę inwestują a mieszkanie kupują na kredyt.
Czyli nawet jak biorą kredyt ltv 100% to ich aktywa pokrywają minimum 20% kredytu gdy zaczynają go splacać i minimum 100% kredytu po 10 latach.

a kredyciarz gołodupiec jak bierze kredyt to ma ltv 100% i nie ma nic a po 10 latach też nie ma nic i ltv 120%
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też się zgodzę, że kredyt ponad możliwość to głupota, ale nie wszyscy takie biorą.
Trzeba myśleć, liczyć i brać pod uwagę różne scenariusze, nie tylko te optymistyczne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
To niech brat do pracy idzie a nie pożycza...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Obecnie rata kredytu na kwotę 300 tys. zł zaciągniętego na 30 lat wynosi ok. 1490 zł. Dla porównania, we wrześniu 2012 r. oprocentowanie wynosiło jeszcze 6,66 proc. - rata wynosiła ok. 1930 zł. W ciągu kilkunastu miesięcy rata spadła aż o 25 proc. - wylicza Sadowski.
Wiec jak stopy wrócą do normalnego poziomu III kwartał 2014 rata będzie wynosić 2000zl. Czemu banki ten fakt omijają
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
A skąd Ty wiesz, że takich jest większość?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moj brat traci mieszkanie również na 30 lat. W zeszłym roku kupował, nie spłacał pare miesiecy i nagle oprocentowanie w banku mu podskoczyło, bo jest osobą już mniej wiarygodna. Teraz zapożycza się u rodziny aby mieć na rate, ale nie wiem jak długo bedziemy w stanie mu pomagać.
Rodzice mu odradzali kredyty, ale że koledzy mieli mieszkanie nie swoje a banku to on tez musiał mieć. NIech to beddzie przestroga dla reszty
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tę stabilizacją jest wg Ciebie kredyt ponad możliwości ? (podkreślam, ponad możliwości - a takich jest większość)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ok, ale w jednym miejscu piszesz, że dzieci nie robisz (zakładam, że nie planujesz), a w innym, że możesz wziąć kredyt w wieku 50 lat, żeby móc mieszkanie dzieciom zostawić. Czyli jednak zakładasz, że będziesz je miała.
Wiec wygląda na to, że masz zamiar jednak z jakimiś dziećmi do pięćdziesiątki "żyć bez kajdanek" , być mobilna i przeprowadzać się z jednego wynajmowanego mieszkania do kolejnego.
Owszem, jest to możliwe, ale to mało wygodne rozwiązanie. Może z perspektywy studentki wynajmującej jeden pokój to się wydaje proste (wiem, bo też tak na studiach robiłam), ale mając rodzinę w pewnym momencie życie na walizkach przestaje być zabawne i po trzeba trochę stabilizacji.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zapomniałam dodać, że ja MYŚLĘ. Nie robię dzieci i nie biorę kredytów póki co, bo mnie na to po prostu nie stać. Przewiduję konsekwencje swoich decyzji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
no tak, bo ludzie umierają w wieku 60 lat a kredyty biorą tylko na 40
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
wezmę kredyt tylko wtedy, gdy będzie mnie na to stać. Kredyt można wziąć też na 10 lat, a nie 40
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niestety!
Masz rację....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Problem nie jest w tym czy kredyt czy wynajem.
Zastanówcie się 10 razy zanim weźmiecie szczególnie w młodym wieku kredyt bo nigdy nie wiecie czy za kilka lat nie będziecie chcieć sie przeprowadzić. A znam takie osoby mające "garb" na 30 lat na mieszkanie którego nie potrzebują.
Dobrą opcją jest wynajmować przez kilka lat powiedzmy 5 - 8. MIeszkać w róznych dzielnicach (albo nawet miastach) i poznać jakie są plusy i minusy każdej z dzielnic. Przy zakupie jesteś zablkowany dużym kredytem i mimo że nie podoba Ci sie np dana dzielnica to nie jesteś już aż taki mobilny.
Co do opłat za kredyt i najem. Widzę że często ludzie podają różne ! kwoty. Przede wszystkim NIGDY nie wliczajcie opłat ekspl. podając ile kosztuje najem bo to zaburza porównanie !.
CZynsz do spółdzielni/wspólnoty trzeba płacić w każdym przypadku - czy wynajmujesz mieszkanie tylko czy też je kupujesz więc wliczanie czynszu do kosztu porównawczego nie ma żadnego sensu.
KOszt wynajęcia 2 pokojowego mieszkania obecnie to spokojnie ok. 1000 - 1200 zł. w zależności od dzielnicy ! plus opłaty !
Kredyt tak jak napisałeś ale plus OPŁATY ! nie zapominajcie o tym.
Co do zakupu - NIGDY nie kupujcie mieszkań jeśli ich cena nie jest niższa niż 15 - 20 % od średniej na rynku !!!
Zawsze szukajcie okazji. Najlepiej obejrzeć naprawdę wiele mieszkań - 50 - 70 przed decyzją. Zarówno nowych jak i z rynku wtórnego aby mieć duże porównanie i aby łatwo się orientować co jest okazją na rynku.
PO prostu więcej rozsądku przy zakupie i najmie.
Znam problem z dwóch stron.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Jasień

Karolina - ocena (4 odpowiedzi)

Pseudo deweloper z lekceważącym podejściem do klienta. Jestem właścicielem lokalu na inwestycji...

Linea (41 odpowiedzi)

Składające się z zabudowy wielo- i jednorodzinnej osiedle Linea powstaje na styku dwóch dzielnic:...

Osiedle Hiszpańskie - opinie i oceny (2277 odpowiedzi)

Osiedle Hiszpańskie powstaje w południowej części Gdańska, pomiędzy potokami Kozackim i Oruńskim....

do góry