Widok

Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt?

Dom i mieszkanie 2 Potoki Brama Sopocka Wielki Kack Temat dostępny też na forum:
Witajcie, mam pytanie do osób, które kupiły mieszkanie na kredyt: czy żałujecie, że wzięliście kredyt na mieszkanie? Dlaczego (nie)?
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zapomniałam dodać, że ja MYŚLĘ. Nie robię dzieci i nie biorę kredytów póki co, bo mnie na to po prostu nie stać. Przewiduję konsekwencje swoich decyzji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ok, ale w jednym miejscu piszesz, że dzieci nie robisz (zakładam, że nie planujesz), a w innym, że możesz wziąć kredyt w wieku 50 lat, żeby móc mieszkanie dzieciom zostawić. Czyli jednak zakładasz, że będziesz je miała.
Wiec wygląda na to, że masz zamiar jednak z jakimiś dziećmi do pięćdziesiątki "żyć bez kajdanek" , być mobilna i przeprowadzać się z jednego wynajmowanego mieszkania do kolejnego.
Owszem, jest to możliwe, ale to mało wygodne rozwiązanie. Może z perspektywy studentki wynajmującej jeden pokój to się wydaje proste (wiem, bo też tak na studiach robiłam), ale mając rodzinę w pewnym momencie życie na walizkach przestaje być zabawne i po trzeba trochę stabilizacji.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tę stabilizacją jest wg Ciebie kredyt ponad możliwości ? (podkreślam, ponad możliwości - a takich jest większość)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Moj brat traci mieszkanie również na 30 lat. W zeszłym roku kupował, nie spłacał pare miesiecy i nagle oprocentowanie w banku mu podskoczyło, bo jest osobą już mniej wiarygodna. Teraz zapożycza się u rodziny aby mieć na rate, ale nie wiem jak długo bedziemy w stanie mu pomagać.
Rodzice mu odradzali kredyty, ale że koledzy mieli mieszkanie nie swoje a banku to on tez musiał mieć. NIech to beddzie przestroga dla reszty
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
A skąd Ty wiesz, że takich jest większość?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Obecnie rata kredytu na kwotę 300 tys. zł zaciągniętego na 30 lat wynosi ok. 1490 zł. Dla porównania, we wrześniu 2012 r. oprocentowanie wynosiło jeszcze 6,66 proc. - rata wynosiła ok. 1930 zł. W ciągu kilkunastu miesięcy rata spadła aż o 25 proc. - wylicza Sadowski.
Wiec jak stopy wrócą do normalnego poziomu III kwartał 2014 rata będzie wynosić 2000zl. Czemu banki ten fakt omijają
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
To niech brat do pracy idzie a nie pożycza...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Też się zgodzę, że kredyt ponad możliwość to głupota, ale nie wszyscy takie biorą.
Trzeba myśleć, liczyć i brać pod uwagę różne scenariusze, nie tylko te optymistyczne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Każdy kredyt hipoteczny gdy nie ma się minimum 20% wkładu i możliwości spłaty calości w max 10 lat jest kredytem ponad możliwości.

Nie oznacza to , że trzeba ten kredyt splacić w 10 lat i że trzeba te 20% wnieść jako wkład własny bo są osoby , które zarabiają na kredycie hipotecznym t.j mają gotówkę ale tą gotówkę inwestują a mieszkanie kupują na kredyt.
Czyli nawet jak biorą kredyt ltv 100% to ich aktywa pokrywają minimum 20% kredytu gdy zaczynają go splacać i minimum 100% kredytu po 10 latach.

a kredyciarz gołodupiec jak bierze kredyt to ma ltv 100% i nie ma nic a po 10 latach też nie ma nic i ltv 120%
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zadałem sobię trochę trudu - wycinki wstępniaków artykułów z lat odpowiednio 2009, 2010 "Taniej już nie będzie. Sytuacja na rynku nieruchomości wchodzi powoli w fazę stabilizacji. Polskie banki odblokowały finansowanie na kredyty hipoteczne, stopniowo wzrasta popyt na mieszkania, a deweloperzy i klienci dostrzegają niedosyt nowych inwestycji.Według analityków rynkowych, czwarty kwartał 2009 roku to ostatni moment na wynegocjowanie niskiej ceny na zakup mieszkania." 2010: "Rok 2010 w nieruchomościach. Taniej nie będzie . Ceny się ustabilizują, banki chętniej będą udzielały kredytów, wzrośnie popyt na mieszkania - tak prognozują ekonomiści i specjaliści od rynku nieruchomości. Sytuacja już zaczyna się stabilizować.". Tak więc eksperci i developerzy swoje a rynek swoje.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.ipla.tv/Kto-ma-racje-mieszkanie-dla-mlodych-czy-mieszkanie/vod-5846917

5:20 kwitensencja programu:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i 9:10 do 10:)
i dlaczego mamy wzrosty cen:)
http://www.knf.gov.pl/Images/Prezentacja_reko_S_tcm75-32877.pdf
polecam dla lubiacych wiedziec co komisja nadzoru finasowego o tym mysli:)
str 21 Znaczna część minionej dekady i początek bieżącej to okres
rekordowo niskich stóp procentowych, które były jedną
z przyczyn baniek spekulacyjnych na rynkach nieruchomości
i kryzysu finansowego (inwestorzy poszukiwali wyższych
stóp zwrotu)

Co pisza specjalisci z KNF a nie home brocker.
I warto poczytac czemu wprowadzili wklad wlasny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W ciągu zaledwie roku ilosc kredytów zagrozonych wzrosła z 4 do 11,4 procent a tendencja ma sie nasilać strona 7.
I co na to deweloperzy:D

Mieszkania od 2004 roku wzrosły o 162 % a obnizone zostaly dopiero o 28% dla gadnska .Strona 8
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obecnie połowa udzielanych kredytów jest z LTV
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Używasz zwrotów, których nie rozumiesz. Twoja wypowiedź bez podania wartości tego współczynnika jest bez sensu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Obcielo mi mistrzu tekst przy wpisywaniu nie wiem czemu.
Znam "
mnijesze niz 80 procent. Strona 7.
Wiec po prowadzaniu reokmentacji S, czyli 20% wkładu własnego ilosc udzielanych kredytów zmiejszy sie o ponad 50 procet. Co spowoduje spac popytu o conajmiej 30%. A co z cenami dalej w gore:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rozumiem, więc że przy spadku popytu ceny musza zejść w dół. Rekomendacja powoduje również inny pożyteczny czynnik. Aby uzbierać wkład własny będzie trzeba odkładać miesięcznie np 1500zl aby po 13 miesiącach uzbierać wymaganą sumę. Może niektórzy sobie uświadomią przed zabraniem kredytu jak to jest zyć z ratą. Plusem rekomendacji jest zmiejszenie wartości odsetkowej, która oddamy bankowi.

Może ceny spadną do normalnego poziomu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Jasień

Paulina - opinia (5 odpowiedzi)

W Listopadzie 2022 zakupilismy od dewelopera bliźniaka w inwestycji Villa park. Od 4 miesięcy na...

Oliwkowa Park (45 odpowiedzi)

Oliwkowa Park znajduje się w części Gdańska, która w ostatnich latach niezwykle się rozwinęła....

Osiedle Hiszpańskie - opinie i oceny (2236 odpowiedzi)

Osiedle Hiszpańskie powstaje w południowej części Gdańska, pomiędzy potokami Kozackim i Oruńskim....

do góry