Widok

Czy ma któraś z Was w domu zamioculcas

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Przesadziłam mojego kwiata bo miał strasznie ciasną już doniczkę i przestał mi rosnąć,co zrobiłam żle,może korzenie uszkodziłam a może ta ziemia mu nie służy,bo najzwyklejsza do kwiatów i jakaś dziwna jest zbita,różni się od tamtej.Czy mam kupić ziemię spacjalnie do tego kwiata i spróbowac jeszcze raz czy poczekać jeszcze trochę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zamioculcas nie ma takich typowych korzeni tylko są to takie bulwy...niczego nie poobcinałaś?
co znaczy "przestał mi rosnąć"? coś się z nim dzieje?..zamioculcasy nie rosną chyba w jakiś spektakularny sposób...
nie ma czegos takiego jak specjalna ziemia do kwiatow! ziemia to ziemia, wiec to napewno nie to. Ludzie nabijaja kieszen producentom, ktorzy wymyslaja nazwy np. odzywka do storczykow hehhe :):)
"zamia" nie lubi za duzo wody-podlewasz ja zaledwie raz na 2 tygodnie wlewajac dwie szklanki wody do duzej i jedna szklanke do malej doniczki.Nie powinna stac na pelnym sloncu ani w pelnym cieniu rzecz jasna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
nie wypuszcza nowych pędów od kilku miesięcy,a jak go kupiłam to pięknie powypuszczał nowe i na tym skończył,podlewam go raz na 2-3 tygodnie,stoi w miejscu półcienistym i te wypuszczone nowe pędy mają kolor jasno zielony.
no to wszystko jest okej, zawsze nowy ped jest w bardzo jasnym zielonym kolorze-potem zrobi sie ciemny :) gorzej jakby zrobil sie zolty lub brazowy wtedy trzeba wyciac :)
Ale dlaczego nie wypuzcza nowych od kilku miesięcy,co się stało?
bo to jest taki nietypowy kwiat, ktory lubi jak mu jest ciasno i wtedy wypuszcza nowe liscie. jesli go przesadzilas do wiekszej doniczki to bedzie teraz bulwa rosla, az znowu zrobi mu sie ciasni i bedzie wypuszczac liscie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
może się zestresował tym przesadzaniem? Kwiaty czasem tak mają. Poczekaj do wiosny i może kup jakiś nawóz jeśli nie ruszy. Póki nie obumiera, to nie masz się co denerwować. Mi też się wydaje, że one słabo rosną...
image[/url]image[/url]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie mozesz wymagac od kwiata, zeby rosl na zawolanie :):) trzeba byc delikatnym :) slyszalam, ze trzeba spiewac kwiatom hehehe :) moze to pomoze :):):)
To nie o to chodzi tylko dziwi mnie ze na początku pięknie wypuszczał a teraz stoi w miejscu od dawna.
Podejrzewam,że jakbym zaczęła mu śpiewać to pewnie by usechł:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
eee, no nic się nie dzieje przecież...
nie będzie Ci w nieskończoność wypuszczał pędów:)), tymbardziej, że teraz został przesadzony, więc musi się zaadoptować...
młode pędy są zawsze jasnozielone..nie martw się jest ok...
kwiaty też mają okresy wzrostu i okresy spoczynku...mój nowy pęd puścił chyba z pół roku temu:)))))))))))))) nie zwracam nawet na to uwagi i nie liczę:)
mi się wydaje, że źle zrobiłaś, że go przesadziłaś. mój od 5 lat żyje w swojej pierwszej doniczce, która jest już powykrzywiana maxymalnie we wszystkie strony. i rośnie, ciągle wypuszcza nowego liścia. podlewam go jak mi się przypomni. czyli bardzo zadko.
No źle zrobiłaś niestety... Ja kiedyś zrobiłam to samo i też przestał mi rosnąć. Pytałam znajomej, która ma kwiaciarnięi ona mi powiedziała, że jak zamioculas ma za dużą doniczkę to nie "idzie" w liście tylko w te bulwy podziemne, powinien mieć trochę ciasno, wtedy lepiej rośnie. I, tak jak dziewczyny pisały, podlewamy go raz na 2-3 tygodnie. Ja swojego trochę przesuszałam ostatnio, bo znów słabo rósł i nie podlałam przez miesiąc- wyszło mu to na dobre, bo lepiej rośnie:)
Dokladnie, te kwiaty lubia miec ciasno wiec ja nie przesadzam tylko rosna w malych doniczkach:)
Tak tez się domyslam ale naprawdę miał małą doniczkę,swoją pierwszą zresztą,a co mogę teraz zrobić żeby znów zaczął rosnąć?
może po prostu poczekaj?...przecież żadna z nas nie widzi w jakiej doniczce on był a w jakiej jest....i czy to akurat jest powód...
myślę że już trudno...co będzie to będzie...
Miałam wspaniałego kotka Figara czteroletni zadbany,nie wychodził sam z domu.Dziś rano zszedł.Podejrzewam ten kwiat,bo czasem obgryzał jego listki. Prosze uważajcie na dzieci.Kocurek był okazem zdrowia i nigdy nie chorował. W ciągu pięciu dni stanęły mu nerki i weterynarze nie dali rady uratować go...
skopiowane z innego forum:

Gość: mka
chcialam zwrocicl uwage, ze nie napisano tu bardzo istotnej informacji o tym pieknym kwiecie. jest smiertelnie trujacy! trzeba bardzo uwazac z nim przy dzieciach, kazda jego czesc polknieta przez dziecko moze spowodowac smierc przez uduszenie. objawy wystepuja niekiedy dopiero po paru dniach. uwazajcie
Ukryj odpowiedzi (1) Odpowiedz

Gosc: mmarek42@interia.eu
Znakomita uwaga . Proponuje dla zilustrowania , nakłuć nasadę gałązki szpileczką by ukazał się lepki jak ślina sok i koniec szpileczki dotknąć językiem . Po chwili cała śluzówka policzków i dziąseł , będzie mrowiła przez 10-15 minut . Dla dorosłych to jest zdrowe radykalne odkażanie jamy ustnej przy bakteryjnych zapaleniach śluzówek .
Jeśli liście zetniemy i włożymy do kryształowego wazonu , woda nawet przez trzy miesiące nie zmieni zapachu , a włożone do tej wody zdrewniałe łodygi róży , kilkakrotnie dłużej będą świeże i pachnące . Coś fantastycznego!
image
Czy rosną czy nie to mało one ciekawe mają kwiaty
Zamio lubi bys spryskiwany raz na tydzien u mnie rośnie super ma 6nowych łodyg.lubi stac koło telewizora😊
Zamioculcas bardzo lubi ciasne doniczki :) i ma rowniez takie przestoje w rosnieciu! poczekaj cierpliwie, moze to troche potrwac, ale musisz teraz dac mu czas! i raczej nic mu nie jest!
image
Mam dwa takie kwiaty od bodajże 7 lat. Pędy wypuszczają mi zawsze w listopadzie lub grudniu, od 3-5 sztuk. Potem cały rok cisza... Bardzo rzadko sie zdarza, że 1-2 pędy wyjdą latem. Zima to standard. Przesadzałam raz i nie miało to żadnego wpływu na rozrost kwiatów. Czekaj cierpliwie, nie będzie puszczał pędów cały rok na zawołanie ;)

Zgadza sie, mój wypuszcza nowe łodygi zawsze w grudniu. Teraz ma 7 nowych naraz.

Zamia lubi gdy jest jej ciasno, sucho, słonecznie i ciepło - najlepsze warunki to właśnie grudzień - mi kiedyś zakwitł :)

W grudniu słonecznie?to chyba nie w tym samym klimacie mieszkamy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry