Widok

Czy można zameldować się w nowym mieszkaniu bez aktu notarialnego?

Kupiłam mieszkanie, budowa w toku tak samo kredyt.
Odbiór planowany jest na marzec, a akt notarialny na sierpień 2012.

Czy w takiej sytuacji mogę zameldować się (planuję wprowadzać się w kwietniu) nie mając aktu notarialnego?
Ktoś wie jakie papiery muszę mieć?

Z góry dzięki za odpowiedzi:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czyli nie masz nic ;) Na jakiej podstawie Cie mają zameldować?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
słyszałam, że umowa przedwstępna i pisemne oświadczenie dewelopera wystarczają ale nie wiem czy to prawda, dlatego pytam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Umowa przedwstępna jest tylko intencją przeniesienia własności.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
zameldować się można za zgodą właściciela. Ale większość urzędów nie pójdzie na meldunek na placu budowy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chyba się źle wyraziłam, nie zamierzam się wprowadzać na plac budowy tylko po odbiorze mieszkania ale jeszcze przed uzyskaniem aktu notarialnego.

Chciałabym wiedzieć czy i jak mogę się zameldować w mieszkaniu, które kupiłam na co wskazuje umowa z deweloperem i umowa kredytowa.

Jak pisałam wcześniej, na innych forach doczytałam się, że można się zameldować (jakby nie było u siebie) przedstawiając pisemne oświadczenie dewelopera od którego kupiłam i/lub umowę przedwstępną/zakupu.

Szukam osób które już przerabiały taką sytuację i mogą się podzielić wiedzą.
Witam,ja zameldowałam się na podstawie zaświadczenia od dewelopera
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
umowa przedwstepna jest zobowiazaniem do przeniesienia wlasnosci

tym sie rozni od definitywnej, ze nie wywoluje skutku rozporzadzajacego;

...

dlatego do zameldowania powinno wystarczyc oswiadczenie od developera
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
po pierwsze muisz zamieszkac, po drugie developer musi potwierdzic na druku meldnkowyum twoj pobyt w tym lokalu ( bierzesz druk, wieziesz do developera, tam przedstawiciel developera sklada podpis, bierzesz dokument potwierdzajacy ze jest on wlascicielem budynku) i przedkladasz w urzedzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie tak jak Winogronko napisało :) Przynajmniej 2 lata temu tak było.
imageimage
Dzięki za instrukcje:)
Bardzo proszę o informację, czy udało Ci się załatwić to zameldowanie, bo Twoja sprawa jest sprzed roku, a ja będę to przerabiała w kwietniu. Akt notarialny będzie później, a wprowadzę się w kwietniu i chciałabym się zameldować. Napisz jak to się odbywało.
Głupia babo idz do urzędu miasta i sie po prostu zapytaj !!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11
co za głupoty ludzie piszą.

po pierwsze aby się zameldować trzeba okazać akt notarialny bądź inny dokument potwierdzający własnośc.
druga sprawa, skoro developer planuje akty notarialne na lato roku 2012 to znaczy , że też w tym terminie odbędzie się czynnośc odbioru budynku przez miasto.
Jeśli miasto odbierze to dopiero się można zameldować.
Do czasu odbioru budynku to nadal jest plac budowy, a jak ktoś wcześniej pisał nikt na placu nie zamelduje.

to tyle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Niezle bzdury - widze ze ludzie dalej zyja mentalnie w czasach komuny. Po wybudowaniu budynku i uzyskaniu przez dewelopera zgody na uzytkowanie do pelnego przeniesienia wlasnosci mozna uplynac nawet pol roku. Zameldowanie jest czynnoscia administracyjna potwierdzajaca twoj fakt zamieszkiwania pod danym adresem a nie prawa do jego wlasnosci! Oznacza to tyle ze w momencie gdy mieszkasz juz w budynku ale nie masz jeszcze aktu notarialnego mozesz sie zamelodowac na pobyt staly na podstawie zaswiadczenia od dewelopera potwierdzajacy fakt twojego zamieszkiwania.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Zameldowanie jest czynnoscia administracyjna potwierdzajaca twoj fakt zamieszkiwania pod danym adresem a nie prawa do jego wlasnosci!" - co to za bzdura? Możesz być zameldowany we Wrocławiu a zamieszkiwać w Gdańsku i meldunek wcale nie oznacza, że zamieszkujesz pod danym adresem, rozumiesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Developer powinien postawic pieczatke na zapewne odpowiednim wniosku i możesz próbowac nawet w trakcie brania kredytu. Najlepiej jak skontaktujesz sie z urzedem tam Ci powiedza co dokładnie musisz zrobic.
Pozdrawiam
hehe pepe ma racje :)
oj groper. jeśli zameldowany jesteś we wrocku a zamieszkujesz w gdańsku i nie zgłosiłeś tego faktu do urzędu to oznacza że nie dopełniłeś ciążącego na Tobie obowiązku meldunkowego :) Zniesienie obowiązku meldunkowego przewidywane jest na 1 stycznia 2016 - więc jeszcze trochę.
Tak więc najpierw zamieszkaj tam fizycznie a dopiero potem się melduj.
sam piszesz głupoty, akt notarialny podpisujesz po odbiorze mieszkania, nawet i kilka miesięcy po tym jak już tam sobie prawnie możesz mieszkać a obowiązek meldunkowy jest bodajże powyżej 3 miesięcy zamieszkiwania więc wręcz masz obowiązek meldunku pomimo że wcale nie musisz jeszcze mieć aktu notarialnego
Z jakiego przepisu wynika obowiązek meldunkowy
nie pisz dziecko w temacie o którym pojęcia nie masz. jak zamierzasz w Gdańsku to masz obowiązek meldunku w Gdańsku, stały czy czasowy ale prawnie obowiązek meldunku istnieje więc napij się mleka i nie głoś swoich herezji gimbusa który uważa że jest zaje. . .ty bo oszukał urząd nie meldując się na obozie pod namiotem
Przytocz akt prawny, z którego wynika obowiązek meldunkowy, o którym piszesz.
Z tego co mi wiadomo, już takiego obowiązku nie mam. Nawet nowe dowody osobiste takich informacji nie zawierają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chodzi mi o meldunek na pobyt czasowy, bo pobyt stały wymaga nadal meldunku (miał być w tym roku zniesiny, ale pozostał )

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Jaki jest koszt budowy domu? (127 odpowiedzi)

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta....

Przeprowadzki (49 odpowiedzi)

Witam, niedawno potrzebowałam sprawnie i szybko przeprowadzić się z Krakowa do Warszawy....

Calosciowy remont kuchni ! (25 odpowiedzi)

Poszukujemy kogoś do całościowego remontu kuchni tzn nowe meble,kafelki,malowanie itp :) W miarę...

do góry