Widok

Czy osoba rozwiedziona może być świadkową na ślubie ?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
j. w kompletnie nic nie wiem na ten temat napiszcie jak coś wiecie
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co ja wiem to może być, może byc nawet osoba niewierzaca;
czyli osoba nie bierzmowana tez?
u nas ksiądz pytał tylko o nazwiska swiadków - o nic więcej
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a dlaczego nie?

chyba tylko chrzestną nie może być osoba rozwiedziona i niewierząca.. a świadkowie to chyba tylko świadczą w tym jednym dniu, więc to chyba bez znaczenia :)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mnie tez bardzo to interesuje bo moja swiadkowa bedzie moja przyjaciolka ktora wlasnie sie rozwodzi...
W kościele katolickim każda osoba bez względu na swój stan cywilny czy wyznanie czy też jego brak może być świadkiem na ślubie konkordatowym.
Chrzestnym natomiast może być tylko katolik.
może być swiadkiem każda osoba- tylko do chrztu są pewne rygorystyczne wymagania.
może być swiadkiem każda osoba- tylko do chrztu są pewne rygorystyczne wymagania.
jedyne wymagania co do świadka to posiadaine w dniu ślubu dowodu osobistego, nic innego ksiedza nie interesuje

image

to super bo moj swiadek ma tylko slub cywilny. a juz sie balam
ale mnie pocieszyłyście moja przyjaciólka jest po rozwodzie i myslalam ze to jakis problem bedzie, obym sie nie rozczarowala przy formalnosciach :)
image
Widząc wasze wypowiedzi zastanawiam sie jakie jest to prawo kościelne..mój mąż był kawalerem ja po rozwodzie, jego brat chciał aby został jego świadkiem na slubie ale ksiądz się nie zgodził bo żyjemy w grzechu, jednak ksiądz w naszej parafi powiedział, że na slubie konkordatowym to nie ma różnicy kto,byle pełnoletni...więc czym różni się diecezja gdańska od pelplińskiej ????Czy to poprostu widzimisie tamtego proboszcza ???
t5eoretycznie moze

Ale praktycznie to nam juz powiedzili,ze musimy miec dane swiadkow i ich kartki od spowiedzi. Bez komentarza:)
widzimisie proboszcza, tylko i wyłącznie...
dicecezja gdańska od pelplinskiej baaardzo sie rozni..... ja chciałam slub w koscierzynie w piatek - zazadali dyspensy od biskupa.... natomiast w Gdańsku nikt takich problemow nie robi, bo to czy udziela Ci slubu w piatek zalezy od proboszcza...
skonczylo sie na tym, ze mam w sobote :(
juzpodobno nie-kolezanka w Gdanska nie mogla zarezerwowac piatku, bo sa jakies wytyczne nowego bpa
Świadkowa nie może być rozwiedziona ponieważ w języku polskim ŚWIADKOWA TO ŻONA ŚWIADKA a skoro żona to nie rozwódka. Osoba którą macie na myśli to kobieta ŚWIADEK.
Tak jak doktorowa to żona doktora a nie kobieta wykonująca zawód lekarza. Nie róbcie tego koszmarnego błędu językowego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja miałam więć bez zbędnych filozofii, tyle, że proboszcz nam powiedział, że chrztu nie można brać, ale do śłubu-zgodnie ze swoim sumieniem. A ty wyżej sobie załóż wątek poprawnej polszczyzny. ..
Na 200% może być, każdy dorosły człowiek, który nie ma choroby psychicznej. :D
Tylko te dwa warunki.
Błędy językowe nie mają tu nic do rzeczy.
Jeśli ktoś mówi, że są wymagane kartki do spowiedzi lub cokolwiek innego to jest to tylko i wyłącznie widzimisie danego księdza.
to ja jeszcze dodam, że nasz ksiądz wymaga od świadków tylko dwoch rzeczy: żeby byli trzeźwi i żeby mieli przy sobie dowody osobiste :)
image
Wyciąg z prawa małżeńskiego, z którym nie można polemizować :D

www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAI/pr_malzenskie_06.html

Prawo kodeksowe nie precyzuje wymogów dotyczących osób, które mają być świadkami. W oparciu o normy ogólne funkcję świadka 167zwykłego ważnie wypełnia osoba ochrzczona lub nieochrzczona, nawet niepełnoletnia, byleby w razie potrzeby mogła zaświadczyć o zawarciu danego związku małżeńskiego. A więc funkcji tej nie mogą wypełniać dzieci, które nie mają używania rozumu, ludzie umysłowo chorzy i aktualnie nieprzytomni oraz osoby jednocześnie głuche i niewidome. Wymogi te odnoszą się do ważności pełnienia funkcji świadka. Do godziwości, biorąc równocześnie pod uwagę wzgląd duszpasterski, wymaga się (wypada), aby świadkami były osoby dorosłe13, bez zarzutów natury moralnej. Na ogół stawia się im mniejsze wymagania niż świadkom do chrztu świętego, ponieważ i obowiązki świadków ślubu są mniejsze. Jednak świętość związku sakramentalnego domaga się, by za świadków ślubu były osoby o odpowiednich kwalifikacjach moralnych.aktualnie nieprzytomni oraz osoby jednocześnie głuche i niewidome. Wymogi te odnoszą się do ważności pełnienia funkcji świadka. Do godziwości, biorąc równocześnie pod uwagę wzgląd duszpasterski, wymaga się (wypada), aby świadkami były osoby dorosłe13, bez zarzutów natury moralnej. Na ogół stawia się im mniejsze wymagania niż świadkom do chrztu świętego, ponieważ i obowiązki świadków ślubu są mniejsze. Jednak świętość związku sakramentalnego domaga się, by za świadków ślubu były osoby o odpowiednich kwalifikacjach moralnych.
dzieki wielkie za podpowiedzi na forum sama jestesm swiadkowa niedlugo i sie zastanawialam jak to bedzie po tym moim rozwodzie naszczescie to tylko byl cywilny ale sie zastanawialam zeby w dzien slubu nie narobic mlodym poprostu kichy....

pozdrawiam

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

do góry