Widok
Czy ślub nie za wcześnie?
Słuchajcie dziewczyny,
wstępnie zarezerwowaliśmy ślub w kościele na godzinę 14.30, teraz przyszła chwila zastanowienia... Zastanawiam się, czy do tej godziny zdążę ze wszystkim (fryzura, makijaż, ubiór itd.). Do tego jeszcze min. godzinę muszę zostawić na dojazd, bo mieszkam dość daleko od miejsca ślubu.
Jak myślicie? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi, bo niedługo muszę się zadeklarować co do godziny.
Pozdrawiam!
wstępnie zarezerwowaliśmy ślub w kościele na godzinę 14.30, teraz przyszła chwila zastanowienia... Zastanawiam się, czy do tej godziny zdążę ze wszystkim (fryzura, makijaż, ubiór itd.). Do tego jeszcze min. godzinę muszę zostawić na dojazd, bo mieszkam dość daleko od miejsca ślubu.
Jak myślicie? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi, bo niedługo muszę się zadeklarować co do godziny.
Pozdrawiam!
wg mnie za wcześnie - jeśli ślub 14.30 to wesele pewnie od 16.30, zakładając że będzie to np lato to przy imprezie w upał i od 16.30 to towarzystwo szybko może się rozłożyć albo znużyć.
Wraz z narzeczoną specjalnie braliśmy jak najpóźniej (czyt. 17) żeby uniknąć problemów z makijażem, fryzjerem, błogosławieństwem, no i żeby uniknąć ww. problemów z weselem
Wraz z narzeczoną specjalnie braliśmy jak najpóźniej (czyt. 17) żeby uniknąć problemów z makijażem, fryzjerem, błogosławieństwem, no i żeby uniknąć ww. problemów z weselem
dla mnie osobiście byłoby za wcześnie, ale to zależy co planujesz tego dnia, ja miałam jeszcze plener, do fryzjera i kosmetyczki ja musiałam dojechać sama więc taka godzina by po prostu nie przeszła, ja miałam na 17 i było jak najbardziej ok bo ja nie lubię się spieszyć, a już tymbardziej tego dnia :)
Myślę, że to zdecydowanie za wcześnie bo o 1515 będziecie już po ślubie. Do tego godzinka na życzenia plus dojazd do miejsca wesela i oto masz godzinę 1615 (no chyba że na wesele masz bardzo daleko).
Od 16 do 4 rano (bo do tej godziny zwykle trwa wesele) nasz 12 godzin. Nie wiem czy ktoś jest w stanie tyle wytrzymać na imprezie. Dla mnie to byłaby katorga.
Jeśli jednak nie możesz zmienić godziny ślubu nie rób wesela zaraz po ślubie tylko np. na 18 czy 19. Nigdzie nie jest powiedziane że nie może być przerwy między ślubem a weselem. Trzeba to tylko dobrze wymyślić żeby goście nie byli zaskoczeni i mieli co ze sobą zrobić.
Od 16 do 4 rano (bo do tej godziny zwykle trwa wesele) nasz 12 godzin. Nie wiem czy ktoś jest w stanie tyle wytrzymać na imprezie. Dla mnie to byłaby katorga.
Jeśli jednak nie możesz zmienić godziny ślubu nie rób wesela zaraz po ślubie tylko np. na 18 czy 19. Nigdzie nie jest powiedziane że nie może być przerwy między ślubem a weselem. Trzeba to tylko dobrze wymyślić żeby goście nie byli zaskoczeni i mieli co ze sobą zrobić.
My decydujemy się na 15.
Tez się obawiałam czy nie za wczesnie wesele sie zacznie (bo kwestia, czy my zdążymy jakoś mnie mniej martwi teraz), ale...
dojazd na salę weselną to pół godziny
Tam nasi goście mają noclegi więc musza się zakwaterować - kolejne pół godziny
Co do życzeń, to chcemy je od gości weselnych "odbierać" już na sali weselnej (goście będą się zakwaterowywać i schodzić do sali powoli), a pod kościołem tylko od tych co ewentualnie na sam ślub przyjadą.
I tak licząc 15-16 ślub + 15min pod kościołem, ok 16.45-17 jesteśmy na miejscu wesela (po drodze przesiadamy się w bryczkę)
goście się kwaterują i schodzą + życzenia i mamy godzinę mniej-więcej 18, gdy zacznie się obiad...
Tez się obawiałam czy nie za wczesnie wesele sie zacznie (bo kwestia, czy my zdążymy jakoś mnie mniej martwi teraz), ale...
dojazd na salę weselną to pół godziny
Tam nasi goście mają noclegi więc musza się zakwaterować - kolejne pół godziny
Co do życzeń, to chcemy je od gości weselnych "odbierać" już na sali weselnej (goście będą się zakwaterowywać i schodzić do sali powoli), a pod kościołem tylko od tych co ewentualnie na sam ślub przyjadą.
I tak licząc 15-16 ślub + 15min pod kościołem, ok 16.45-17 jesteśmy na miejscu wesela (po drodze przesiadamy się w bryczkę)
goście się kwaterują i schodzą + życzenia i mamy godzinę mniej-więcej 18, gdy zacznie się obiad...
My zamiast wesela mamy obiad ślubny dla rodzinki. Właśnie "obiad" (a nie kolacja:) i dlatego ta wczesna godzina. Mamy do wyboru 14.30 lub 16.30. Trzeba liczyć że min. 2 godziny minie zanim się zacznie obiad, więc 16.30 na obiad to prawie idealnie.
Z tego co piszecie to ogólnie da się wyrobić ze wszystkimi zadaniami do 14.30.
Dziękuję za podpowiedzi:)
Z tego co piszecie to ogólnie da się wyrobić ze wszystkimi zadaniami do 14.30.
Dziękuję za podpowiedzi:)
14:30 to odrobina za wcześnie.
Uważam, że odpowiednia godzina to 16:00-17:00.
W Święta Bozego Narodzenia byliśmy na weselu i uroczystość w kościele zaczynała się o 15:00. Goście o godz. 1 w nocy byli już bardzo zmęczeni. A ziewali i zerkali na zegarki znacznie wcześniej.
Uważam, że odpowiednia godzina to 16:00-17:00.
W Święta Bozego Narodzenia byliśmy na weselu i uroczystość w kościele zaczynała się o 15:00. Goście o godz. 1 w nocy byli już bardzo zmęczeni. A ziewali i zerkali na zegarki znacznie wcześniej.
''Nie odkładać marzeń, bo nie zmieszczą się na półce"
my mamy ślub na 15, u fryzjera jestem umówiona na 9.30 z makijażystką 11.30 ale najpierw maluje moją mame wiec mnie zacznie około 12.30
po ślubie mamy jeszcze około godzinna sesje na starówce w Gdańsku a goście w tym czasie bedą zakwaterowani w pokojachi bedą mieli chwile żeby sie odświeżyć czy przebrać po podróży:)
pozdrawiam
po ślubie mamy jeszcze około godzinna sesje na starówce w Gdańsku a goście w tym czasie bedą zakwaterowani w pokojachi bedą mieli chwile żeby sie odświeżyć czy przebrać po podróży:)
pozdrawiam
my mieliśmy swój własny ślub o 15,30 i według mnie wcześniej to już za wcześnie. Ale też się wtedy obawiałam. Wesele zaczęło się później bo pojechaliśmy na krótki plener. Goście w tym czasie udali się do hotelu, odświeżyli, niektórzy poszli na spacer (bo mieliśmy nad morzem) a na umówioną 17 wszyscy czekali na nas na schodach, gdzie mieliśmy grupowe zdjęcie. Życzenia były już na sali. Fajnie wszystko wyszło, bo w programach, które każdy dostał z zaproszeniem było dokłądnie rozpisane co o której.
Generalnie wszystko można ale jakbym miała wybór to bym przełożyła na późniejszą
Generalnie wszystko można ale jakbym miała wybór to bym przełożyła na późniejszą
A mnie się podoba taka przerwa między ślubem a weselem.Nie uważam,żeby to był"poroniony' pomysł - jak to ktoś napisał.Mam dużo gości przyjezdnych - na pewno chętnie by poszli na spacer przed weselem - niestety w moim przypadku będzie to trudne z logistycznego punktu widzenia.A co do godziny - żadna nie jest niewłaściwa jeśli tylko Tobie odpowiada.Jeśli odpowiednio się poumawiasz z fryzjerem i resztą to czemu nie?
My mamy ślub na 15:00 w Sopocie a mieszkam w Redzie, więc też się boję czy ze wszystkim zdążę, tym bardziej że należę do osób które nie lubią się spieszyć i wszystko robią na ostatnią chwilę.. :P Podejrzewam jednak że TEGO dnia będę mieć niezłe ciśnienie i dam radę... Chcieliśmy na 16:00, ale niestety już wszystkie późniejsze godziny niż 15:00 były zajęte, pozostała tylko 13:00 i 14:00... :] Do sali mamy bliziutko więc wesele zacznie się koło 16:30, jednak ja patrzę na to tak: goście przez cały dzień będą pewnie na głodniaka, więc chyba lepiej dla nich jak zjedzą obiad o normalnej godzinie ;) Sala jest położona malowniczo, więc nie będą musieli od razu startować na parkiet, tylko mogą pospacerować po lesie, oswoić się z miejscem i ludźmi, a zabawa zacznie się później.