Widok

Czy szczepienie p/ ospie dla 4 latka jest płatne?

Morena Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
wiecie może czy szczepionka przeciw ospie dla 4 letniego przedszkolaka jest płatna. I ile?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
180 zl 1 dawka, powinny byc dwie, ja siezalapalam na 1 bezplatna a druga platna.
image

Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?

płatne. Tylko dzieci żłobkowe mają za free. Jedna dawka szczepionki to koszt w granicach 250zł. Podaje się dwie dawki
wg mnie bezpłatna -jęśli uczęszcza do przedszkola - poszukaj kiedyś wklejalam tu info kiedy można szczepić bezpłatnie na ospę bo przepisy sie zmieniły chyba w ub roku
ten mój wątek poczytaj
http://forum.trojmiasto.pl/ospa-wietrzna-szczepionka-bezplatna-zmiany-w-rozporzadzeniu-t276772,1,16.html
dziękuję Rybalon, niestety w mojej przychodni twierdzą, że płatne 200 zł, chyba przyjdzie mi też dzwonić do Sanepidu ;-)

A ktoś ostatnio szczepił 4 latka p/ ospie za darmo??? Jak tak, to gdzie?
zadzwoń do sanepidu a dla pań w przychodni wydrukuj rozporządzenie i domagaj się bezpłatnego , moze teraz z nowym rokiem mają kasę jakąś na to
Sanepid nic nie poradzi, są odgóne z GIS zalecenia,ze tylko dzieci żłobkowe i tyle. Można się ewentualnie zapytać,czy nei kończy się termin ważności i wtedy,aby nie zutylizowac szczepionki pozwalają szczepić wszystkie dzieci.
W 2013 roku został utrzymany wcześniej obowiązujący zapis (który wszedł w życie z dniem 1 października 2011 roku), dzięki któremu dzieci uczęszczające do żłobków, klubów dziecięcych do lat 3 mogą skorzystać z bezpłatnego szczepienia przeciw ospie. Do bezpłatnego szczepienia nie kwalifikują się dzieci, którym opiekuje się niania czy inny opiekun poza instytucją opiekuńczą. Z bezpłatnych szczepień nie skorzystają również dzieci uczęszczające do przedszkoli (czyli dzieci, które zgodnie z ustawą objęte są wychowaniem przedszkolnym w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 3 lata).

By skorzystać z bezpłatnego szczepienia przeciw ospie wystarczy przedstawić zaświadczenie, że dziecko chodzi do żłobka lub klubu malucha, wystawione przez placówkę, do której dziecko uczęszcza

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jak zlikwidować plamy na stole po gorącym kubku ? (106 odpowiedzi)

chyba zniszczyłam stół, na blacie zostały kółka po kubku, w którym był wrzątek. czy są jakieś...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (116 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Chore zatoki? (23 odpowiedzi)

Cześć i czołem! Od kilku tygodni mam problemy z przewlekłym katarem i nie mam pojęcia jak sobie...

do góry