Widok

Czy ta patodeweloperka się kiedyś skończy?

Jak to jest, że w Miejscowym Planie jest dopuszczone dzielenie działek na minimum 1000 metrów kw. a co chwile stawiają szeregi i dzielą ja na mniejsze? Za kilka lat skończymy jak Banino z rozjechanymi drogami i niewydalającą infrastrukturą.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bo chodzi o to, że tak jest , ale deweloperek załatwia sobie postawienie "domu jednorodzinnego wielolokalowego " ;-) I stąd rosną wokół te Gargamele .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nie całkiem tak, albo plan dopuszcza budynki wielolokalowe albo nie, załatwienie zmiany nie odbywa się od ręki. Zazwyczaj w planie dopuszcza się zabudowę bliźniaczą, co oznacza, że na danej działce można postawić tyle bliźniaków, ile zmieści się w zgodzie z przepisami budowlanymi (nie z miejscowym planem). Gdy bliźniaki już powstaną, każda jego część może mieć innego właściciela a wówczas działka musi zostać wydzielona, nawet jeśli rozmiar nowej działki nie jest w zgodzie z MPZP. Na mojej działce też mogłem postawić 3 bliźniaki, tyle że chciałem mieć chociaż namiastkę spokoju więc mam dom jednorodzinny. Gdybym był deweloperem to bym na to nie patrzył bo chętni na domy z wybiegiem na grilla i tak się znajdą.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

I tak powstają te familoki. Straszna perspektywa.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Historia zatoczyła koło, na początku XX wieku budowano familoki , wcześniej na wsiach czworaki , a teraz ludzkie kurniki do wychowu klatkowego. Banino wygląda koszmarnie , rejony Bojana już niestety też. Jak ktoś z urzędników się nie zreflektuje to będziemy mieli podobnie . Czas myśleć o wyprowadzce gdzieś dalej ..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam tu od urodzenia, i tu też postawiłem swój dom. Perspektywicznie patrząc też rozważam za parę lat wyprowadzkę dalej. Niestety deweloperski syf wparował do Bojana na dobre. Nie mam nic przeciwko bliźnakom, które powstają na indywidualne zamówienie i pod indywidualny projekt. Jednak te potworki nad którym prawie w 90% umieszczaję te "prostokąty" nad górnymi oknami jakby wszyscy jechali na tym samym projekcie sprawiają, że krajobraz wygląda szpetnie. Jedyna nadzieja w tym, że działki pójdą na tyle w górę, że pseudodeweloperom przestanie się opłacać, lub zaczną budować coś bardziej atrakcyjnego wizualnie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Grupa na FB "polskie obozy mieszkaniowe" polecam zajrzeć. To inna skala bo mieszkania ale w perspektywie Bojana to te szeregi tez wpisują się w temat:D A propos na grupie Bojano FB jest wysyp pseudodeweloperów, którzy reklamują albo negatywnie oceniają inne inwestycje. Cwaniactwo nie zna granic
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

2021-02-02 15:54:48
Mieszkam tu od urodzenia, i tu też postawiłem swój dom. Perspektywicznie patrząc też rozważam za parę lat wyprowadzkę dalej. Niestety deweloperski syf wparował do Bojana na dobre. Nie mam nic przeciwko bliźnakom, które powstają na indywidualne zamówienie i pod indywidualny projekt. Jednak te potworki nad którym prawie w 90% umieszczaję te "prostokąty" nad górnymi oknami jakby wszyscy jechali na tym samym projekcie sprawiają, że krajobraz wygląda szpetnie. Jedyna nadzieja w tym, że działki pójdą na tyle w górę, że pseudodeweloperom przestanie się opłacać, lub zaczną budować coś bardziej atrakcyjnego wizualnie.
Przynajmniej są schludne i estetyczne a wy pokażcie i pochwalcie się tymi swoimi zagrzybiałymi lepiankami ogrzewanymi kopciuchami. W centrum jest taka estetyczna dzicz że aż oczy krwawią ale w końcu bojaniaki z dziada pradziada to można co nie, a te mieszczuchy pokończyły podstawówki to przemądrzałe są i nie będą nam mówić jak żyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 13

Poczekaj 20 lat te wasze familoki zrobione na odwal i po kosztach będą jak fawele wyglądać.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

2021-02-02 16:53:18
Poczekaj 20 lat te wasze familoki zrobione na odwal i po kosztach będą jak fawele wyglądać.
tego nie wiem, ale u rdzennych i dumnych bojaniaków Dowborowa z Polsatem ma co robić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Taaaa... i te samochody stłoczone na ulicach przed domostwami , gdzie przejechać nie można , bo garaż tak mały to co najwyżej segment B wjedzie , albo wcale go nie ma . A nawet jak jest to zamieniony na składzik wszystkiego , bo "dom" tak obszerny że już nic więcej do środka nie wejdzie . A na posesję o wjeździe można pomarzyć , co najwyżej rower i wózek dziecięcy można ustawić . Jak komuś taki dom pasuje to jego sprawa , ale nie utrudniajcie życia innym mieszkańcom blokując ulice .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wystarczy 10 lat ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

piotr
2021-02-02 19:43:20
Taaaa... i te samochody stłoczone na ulicach przed domostwami , gdzie przejechać nie można , bo garaż tak mały to co najwyżej segment B wjedzie , albo wcale go nie ma . A nawet jak jest to zamieniony na składzik wszystkiego , bo "dom" tak obszerny że już nic więcej do środka nie wejdzie . A na posesję o wjeździe można pomarzyć , co najwyżej rower i wózek dziecięcy można ustawić . Jak komuś taki dom pasuje to jego sprawa , ale nie utrudniajcie życia innym mieszkańcom blokując ulice .
nie każdy odziedziczył oborę po rodzicach więc ciężko tutaj o czymś konkretnym dyskutować. A co do blokowania, to ostatnio zablokował mnie vw passat jakiś stary trup, który wyjechał ze swojej zagrody i nie mógł ruszyć z miejsca bo miał totalnie łyse opony. Boli was to ale co zrobić, nowych inwestycji raczej nie zabraknie i może ktoś wam pokaże jak to wygląda w środku i jak można żyć na poziomie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Pudło, nie trafione , przez pierwsze 30 lat mieszkałem w pół milionowym mieście ;-) I nie potrzeba obory , wystarczy mieszkać w normalnym jednorodzinnym domu . ;-);-) Nie w Familoku .. Widziałem ten poziom, nie , podziękuję ;-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Można odziedziczyć, oborę, łąkę, starą chałupę, to zawsze lepiej, jak cały majątek zmieścić w kieszeni, żyć z kredytem i emanuować głupotą.

Haha, Dobre dobre, co prawda mieszkam tu od urodzenia prawie, ale na działkę i chałupę, którą tutaj postawiłem zapracowałem sobie sam. Wyobraź sobie, że "chałupy" i "obory" , stanowiły już z 15-20 lat temu mniejszość wśród zabudowań w Bojanie. Nawet nie pomyślałbym aby kupować dziuple w familoku, tylko wolałem postawić sobie dom sam. No ale to może moje wyidealizowane wyborażenie o Bojanie bo jednak trochę sentymentalnie podchodzę do tego miejsca.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Taka ciekawostka Dowborowa kiedyś w Bojanie mieszkała:D ale to historia z przed około 25 lat:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

nastawiali lepianek i wielcy panowie na włościach. Wiem, że zazdrość zżera stąd ten cały wątek się uruchomił, ale nic na to nie poradzicie więc weźcie sobie lepiej głęboki oddech zaczadzonego przez wasze piece powietrza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Chcesz zostać dyżurny głupkiem wiejskim głup_chlor_dzicz z blokowiska, czym chcesz zaimponować pajacu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Witam
To ja z innej beczki.
Czy nowi mieszkańcy Bojana nie powinni partycypować w kosztach dróg, które zostały sfinansowane w 50% przez mieszkańców kilka lat temu. Przykład ul Na Dambnik powstało prawie nowe osiedle 20 nowych domów i nikt nie myśli o przedłużeniu drogi w kierunku Chwaszczyna.

Inne tematy z forum Bojano

Hala Olimpia (9 odpowiedzi)

Gmina chwali się wybudowaniem hal sportowych we wszystkich szkołach. W Bojanie też miała powstać,...

Grupa Bojano Polska (9 odpowiedzi)

Cześć, Czy ktoś ma informację czemu wstrzymana została grupa Bojano?

Wszyscy jesteśmy śmieciarzami (5 odpowiedzi)

A przynajmniej tak wyglądają podjazdy większości domów w Bojanie. Śmieciarka odbierająca odpady...

do góry