Widok
Czy to normalne że białe złoto żółknie???
Wiem że dziwne pytanie, ale zauważyłam że mój pierścionek zaręczynowy z białego złota w miejscach najbardziej narażonych na przecieranie zrobił się żółty... Najpierw myślałam że mi się wydaje, ale w dziennym, dobrym świetle było widać to bardzo dobrze... Myślicie że nadaje się to do reklamacji? Pieścionek kupiony był w renomowanym salonie.. Z tym że 2 lata temu
gosiek poczytaj sobie porady dot. obrączek na stronie firmy ŁAZUR, białe złoto żółknieje ponieważ jest w wielu przypadkach pokryte rodem, który się ściera... my się zastanawiamy nad firmą Stelmach i Łazur, chcemy 2 kolorowe, ale jeśli po dosłownie chwili białe złoto ma zmienic kolor to chyba zdecydujemy się na tą drugą metodę i zostanie nam tylko Łazur...http://www.obraczki.com.pl/
Wypowiedz jubilera:
Dlaczego białe złoto żółknie?
Białe złoto ma kolor srebrno-metaliczny z odcieniem żółtym. Jest to naturalny kolor białego złota. Uzyskuje się go poprzez stopienie czystego złota z niklem lub palladem i srebrem. Żeby zniwelować ten żółtawy odcień, wyroby pokrywa się cienką warstwą rodu. Niestety podczas użytkowania rod się wyciera i na wyrobie mogą się pojawić szaro-żółte plamy. Rodowanie można powtarzać, przy okazji renowacji wyrobu.
Dlaczego białe złoto żółknie?
Białe złoto ma kolor srebrno-metaliczny z odcieniem żółtym. Jest to naturalny kolor białego złota. Uzyskuje się go poprzez stopienie czystego złota z niklem lub palladem i srebrem. Żeby zniwelować ten żółtawy odcień, wyroby pokrywa się cienką warstwą rodu. Niestety podczas użytkowania rod się wyciera i na wyrobie mogą się pojawić szaro-żółte plamy. Rodowanie można powtarzać, przy okazji renowacji wyrobu.
panie Marecki - bzdury piszesz, zajmij się Pan swoim fachem, białe złoto niklowe ma lekko żółtawy odcień, białe złoto palladowe, ma biały kolor ale jest droższe - niewiele firm je stosuje, żeby ukryć lekką żółć niektórzy pokrywają galwanicznie złoto rodem, i taka powłoka zawsze się ściera i wychodzi białe = lekko żółtawe złoto, wygląda to źle, dlatego radzę - nie kupować rodowanej biżuterii! jak ktoś chce naturalnie biały metal, polecam platynę lub pallad.
Ja mam pierscionek zareczynowy z bialego zlota juz prawie dwa lata i w niektorych miejscach robi sie zoltawy, po roku zanioslam go do zlotnika i zostal tam wypolerowany, przez nastepny rok znowu stracil troche na wygladzie, wiec znowu musze sie udac przed slubem na polerowanie. Zlotnik udzielil mi informacji, ze one zolkna, ale jesli odda sie je od czasu do czasu do polerowania to beda ok i sa
Z tym rodowaniem złota to prawda dlatego nalezy unikać takiej biżuteri, ja mam obrączkę od Yes, białe złoto, jak zapewniali mnie uzyskane jest przez domieszkę srebra, z zachowaniem oczywiście wysokiej próby, po 3 latach uzytkowania z obrączkami nic się nie dzieje i wyglądają praktycznie jak nowe dlatego szczerze polecam Yes
Ja się w sumie nie znam , ale sam spojrzałem na swoja obrączkę jest wykonana pół na pół żółte i białe ale białe jest białe żółte choć troszkę już przetarte . Moja żona ma pierścionek zaręczynowy tez z białego dzisiaj je obejrzę na spokojnie .pzdr
Dziewczyny to nie prawda. Ja mam swoją obrączkę z mieszanego złota i jest jak najbardziej wszytko oki z białymi elementami. Myślę że to kwestia jakości złota :)
http://www.pozytywnafotografia.pl - fotografia ślubna z duszą
kasia@pozytywnafotografia.pl
tel: 0668 551 701
NIP: 532-184-92-85
Legalnie działająca firma ;)
kasia@pozytywnafotografia.pl
tel: 0668 551 701
NIP: 532-184-92-85
Legalnie działająca firma ;)
nie wiem czy dobrze napisałem białe jest białe pierścionek też . Bez oszustw
Myślę, że Forumkom nie chodzi o meritum, a jedynie o wizualny aspekt, czyli barwę ;-)
Mam z Aparta i pierścionki z tegoż białego złota ( łącznie z zaręczynowym), bo nie lubię żółtego koloru nie tylko w biżuterii ;-) Mam też obrączkę, która w 3/4 również jest z białego złota. Póki co nic mi nie żółknie, nie blaknie, nie rdzewieje itd. itp. (właściwe podkreślić :P), a była moczona już niejeden raz i to nie tylko w wodzie :D Może dobrze trafiłam, może mam szczęście, a może po prostu to inni mieli pecha. Ja w każdym razie polecam ;-)
Mam z Aparta i pierścionki z tegoż białego złota ( łącznie z zaręczynowym), bo nie lubię żółtego koloru nie tylko w biżuterii ;-) Mam też obrączkę, która w 3/4 również jest z białego złota. Póki co nic mi nie żółknie, nie blaknie, nie rdzewieje itd. itp. (właściwe podkreślić :P), a była moczona już niejeden raz i to nie tylko w wodzie :D Może dobrze trafiłam, może mam szczęście, a może po prostu to inni mieli pecha. Ja w każdym razie polecam ;-)
Tu znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie: https://www.foryoubizuteria.pl/jak-to-jest-z-tym-bialym-zlotem-n-7.html
Ja bym chyba poradziła się najpierw innego profesjonalisty... na http://www.gdziewesele.pl/Gdynia/ możesz poszukać kogoś kto wykonuję obrączki i najlepiej Ci doradzi :)