Widok

Czy ubieracie dziecku na noc skarpetki?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
chodzi mi o dwulatka i więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja ubieram. Mlody ma 2 lata i 4 miesiace
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak bo po 5 min kołdra/koc jest w nogach
ja tez zakladam,maly 1,9 m-cy
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/url
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja swojej prawie dwulatce nie ubieram

image

nie ubieram i nigdy nie ubierałam moich dzieciakom.

obaj rozkopują się w nocy ale w mieszkaniu jest ciepło, więc po co skarpetki?
Ja nie ubieram. Sama nie lubie spac w skarpetkach, pozatym noc to czas kiedy dziecko powinno odpoczac od obciskajacych rzeczy a jakby nie bylo skarpetki sa obciskajace, a jesli nie to spadaja. Wiec lepiej chyba zalozyc pajaca.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nigdy nie zkładałam,po co nóżki uciskać jeszcze w nocy.Jak przyzwyczaicie do spania w skarpetkach to pózniej wiecznie mu nóżki będą marzły,nawet jak będzie dużym chłopcem,same zobaczycie.Mój mały lubi sobie w nocy nóżki wystawić i też się odkrywa i nic sie nie dzieje.
no ale co zrobic jak tylko po spaniu bez skarpetek rano ma chrype? dalej nie ubierac? jest zmarzlak, tak czy inaczej i nic nie zmienie czy bedzie mial te skarpety czy nie...
ale spi z nogami przy oknie - latem nie zakladam, a kaloryfery zakrecone wiec w nocy robi sie przyjemnie chlodno
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zaloz pajaca. Dziecko moze miec pozniej przez te skarpety 24h na dobe problemy z krazeniem.
mój mały ma 15 m-cy, nie ubieram skarpetek.
albo rajstopy na noc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
alezy jak cieplo jest w pomieszczeniu gdzie spi dziecko... moja nigdy nie miala skarpetek ubranych a chyba jeszcze adnej nocy nie przespala przykryta... jk rano by miala zimne stopki to bym ewentualnie ubierala...
image

Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?

nigdy nie ubierałam na noc skarpetek, jak jest zimniej to zakładam pajaca ze stópkami
image
image
mam takie rozciaguty bezuciskowe, a 110 pajac to nie tak latwo dostac :)dla 4ro latka, fe rajstopy... przeciez to dopiero zero komfortu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hmm moze czas zahartowac synka?:) Moja tez sie odkrywa w nocy a spi w pizamkach wiec stopki ma gole ale jeszcze chora przez to nie byla(tfu tfu).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj zaraz(zimą) ma chrype, ktora przechodzi w zapalenie gardla , ktore nie raz skonczylo sie angina.sam sie domaga skarpet i tyle, nie bede tego dziecku bronic jak mu zimno. mogłabym właczyc grzejniki i nie zakladac mu skarpet,ale zaraz maja nieprzespana noc bo sucho straszliwie i zaraz katar i nie do zycia bo jest feee

hartowanie to nie jest na sile mrozenie dziecku nog tylko np zimna-ciepla-zimna-ciepla albo lodowata woda i dreptanie w niej. tylko zagon do czegos takiego zmarzlaka 4ro latka- teraz nawet kapieli unika jak moze...
a wode lubi ukrop(sam juz sobie dopuszcza)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dwulatek i więcej - nie
moi obaj spia w skarpetach w zimie, bo ja tez cale zycie w skarpetach ;-) jak tylko w ziemie nie zaloze, to rano mam katar :-)))
i oczywiscie na noc mamy inne skarpety niz te noszone w dzien.
te nocne sa bezuciskowe.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Pewnie dlatego masz katar że tak Cię mama też przyzwyczaiła od małego do skarpet,jak dla mnie głupota,zwłaszcza u starszych dzieci jak 4 i więcej
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
a czy ty nie rozumiesz ze nludzie nie sa identyczna masa?
kazdy ma inna przemiane materii inne krazenie i inna warstwe tkanki tluszczowej (toma bardzo duze znaczenie przy odczowaniu ciepla/zimna)
wez wyluzuj znamy juz twoja opinie, owszem uwazam tez ze trzeba hartowac ale trezeba to robic z glowa.
a takie rzeczy sa tez genetyczne - ja nie marzne maz okrutnie, ja zima moge chodzic w swetrze i cienkiej skorce(lata tak latalam) w dzinsach bez rajstop nawet przy -20 a on kalesony nawet podwojnie czasem, 3 swetry i zimowa kortka i jeszcze mu zimno.

KAZDY JEST INNY! i czasem ma sie niewielki wplyw na to mozna byc morsem i spac w skarpetkach jedno z drugim niewiele ma wspolnego
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jakby co to to nie ja napisalam ta opinie nad Twoja, bo widze ze sie bulwersujesz i zaraz bedzie na mnie:) Pytasz to odpowiadaja, kazdy wychowuje jak chce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
hehe, dzieki za troske, ale nie czuje sie ubieraniem skarpet szczegolnie skrzywdzona przez mame :P
i przeczytaj sobie co napisalas - i zastanow sie czy to bylo w porzadku i eleganckie....
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie. Ani latem ani zimą. Ani starszemu ani młodszej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak bo sie ciągle rozkopuje , w pokoju nie jest rewelacyjnie ciepło a do tego on ciągle cos tam ma..

ale jak wczesniej dopóki nie chodził do żłobka był zdrowy na maksa to nie ubierałam..
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
Tak. Oczywiście czasem sam rano zsuwa... wiecznie jest odkryty. Ma to po mnie :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

ubieramy - u nas zawsze okno uchylone, a Młody wiecznie się odkrywa :]
nie ubieram stopki ma ciepłe
image
A w co UBIERACIE te skarpetki? W maleńkie szaliczki i rękawiczki? Sweterki dla skarpetek? :D Brrr, mam dreszcze, jak ktoś "ubiera" części garderoby ;)

Nie wytrzymałabym nawet godziny w skarpetach w łóżku, Stach ma tak samo - jak zasnął w dzień w ubraniu i ktoś go przykrył kocem, to budził sie po chwili z wrzaskiem, zdejmował skarpety z czerwonych z przegrzania stóp i znów zasypiał.

Chrypa od braku skarpetek? Interesujące zjawisko :) Na szczęście dla mnie całkowicie obce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
Nigdy nie zakładałam dziecku skarpetek na noc.
Nieraz w nocy mały był odkryty, ale w mieszkaniu mam ciepło więc to raczej nie potrzebne. Wystarczy że w ciągu dnia ma skarpetki, a w nocy niech mu te stópki pooddychają :)
u nas w domu - raczej nie za ciepło, a oboje dzieci i 4,5 latka i roczniak śpią w pajacach polarowych. Mały jest prawie cały czas odkryty. A co do kupna pajacy na 104 czy 110, to już drugi rok z rzędu kupuje używane u Pani która sprzedaje na rynku w Sopocie ubrania.
image
nie rozumiem tych które się oburzają, że dziecku zakłada ktoś skarpety na noc...

ja też nie zakładałam i było to dla mnie nie do zrozumienia jak można dziecku zakładać onuce do spania na nogi, do czasu...
Młody budził się nad ranem i kichał, kaszlał...
nigdy nie śpi przykryty kołderką-zawsze na kołderce, w poprzek, nogi ma tam gdzie głowę itp...

Podczas jednej z wizyt lekarskich mówiłam o w/w sytuacji i to właśnie lekarz zaleciła ubieranie dziecka w skarpety...(oczywiście tylko zimą ubieram)

dodam, że u nas jest 18 st. C , w pokojach gdzie śpimy (pokój non stop wietrzony) ...
image

Ja dziecku skarpetek nie nakładam i nigdy nie nakładalam ,uważam,że skoro mi nie jest zimno bez skarpet i spie w zimniejszym pokoju to synkkowi tymbardziej bo pokoik ma najcieplejszy to po pierwsze a po 2 łóżko ma blizko kaloryfera wiec potzreba ubierania skarpet jest znikoma;)
zakładam i sobie i młodej 5 lat sama się upomina i to nie kwestia że tak ja przyzwyczaiłam po prostu niech któraś spróbuje usnać z lodowatymi stopami ....średnia przyjemność może to kwestia genów może gabaryto obie długie i chude bez szans na przytycie no moze ja po 50 -tce.

Tak ze nie rozumien oburzenia jak można zakładać, a można tak samo jak nie trzeba zakładać /szczerze zazdroszczę /
...tylko trzeba skupić się na temperaturze panującej w pokoju, gdzie śpi nasza Latorośl...trzeba od tego zacząć...

...gdyby Drogie Mamy w pokoju Waszego Dziecka była temp... 16-19*C to jak ubierałybyście swoje Pociechy?...
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

do góry