Widok
Czy was też irytuje...
Parkowanie na drodze wewnętrznej szkoły? Mimo iż jest w miarę sensowny parking to piłkarze "sportowcy" nie mogą podejść kawałeczek z parkingu do boiska? Wiem, że może d*pę zawracam, ale dzisiaj już była przeginka.
Chodzi o parkowanie wzdłuż płotu szkoły pomiędzy progami zwalniającymi. Jak tam mają się minąć auta? Jestem w stanie zrozumieć dwa, trzy auta, ale tak odrazu zastawić całość?
Chodzi o parkowanie wzdłuż płotu szkoły pomiędzy progami zwalniającymi. Jak tam mają się minąć auta? Jestem w stanie zrozumieć dwa, trzy auta, ale tak odrazu zastawić całość?
W teorii mieli się pewnie wyrobić z odcinkiem na wrzesień, teraz jednak co mają zrobić ? wstrzymać inwestycje do czerwca ?
Z Borowiecką wyszło jak wyszło no i się porobiło
będzie bida te 2 miesiące czy coś ale - w końcu upragniony kawałek drogi .
ludzie powyciągać kije z tyłków, ścierpieć parę tygodni i będzie lepiej.
Z Borowiecką wyszło jak wyszło no i się porobiło
będzie bida te 2 miesiące czy coś ale - w końcu upragniony kawałek drogi .
ludzie powyciągać kije z tyłków, ścierpieć parę tygodni i będzie lepiej.
Miejsca parkingowe zaprojektowano na minimum projektowe 4,5m taka dlugość miejsc jest dopuszczalna ale dla samochowow malych typu tico itp. Wiadomo ze co raz wiecej osob jezdzi suvami, kombi i stad problem. Oczywiscie nikt z gminy nie zauwazyl tego w projekcie, zaufali projektantowi a wystarczylo te 0,5 m z obu stron a tyle nerwow byloby zaoszczedzone
Nie wspominając już, o perfidnym pominięciu chodnika z drugiej strony parkingu. Tak jak to zostało pomyślane na drodze wewnętrznej. Najpierw zrobili drogę, a później się pokumali, że nie ma chodnika i zrobili takie wąskie nie wiadomo co. To już z drugiej strony też mogli chociaż pełnowymiarowy chodnik zrobić ;) (tam gdzie latarnie stoją)
Szczerze? to obecny burmistrz gminy zostałwybrany głownie dzięki głosom Chwaszczyna i Banina, które miało dość poprzedniego burmistrza olewajacego te miejscowości (np Banino - sprawa ze szkołą - gdyby nie matki na radzie gminy to by nie zrobili tej szkoły do dziś) i chciało zmian. Kogo teraz wybrać? Nie wiem w zasadzie kogo..
I po co taki wielki trawnik na parkingu?? Zamias zrobic wiecej miejsc parkingowych i szersze drogi, zrobić chodnik na całym parkingu a nie tylko do połowy. Tak samo pas do wysadzania powinien być pas i zatoczka. Zwężenia na dojezdzie powodują mega korki lepszym rozwiwzaniem byly by poniesienia na drodze
Miałem okazję oglądać poprzedni projekt. Był po prostu ładny i funkcjonalny. Dodatkowo dawał możliwość rozbudowy.
Obecna konstrukcja to przerost formy nad treścią. Na dachu 60 solarów do produkcji gorącej wody ( szczególnie w wakacje)
Tym wrzątkiem można by obdzielić wszystkie dymiące latem domy w Baninie. Niestety jest to nie wykonalne.
Zamiast gotować wodę w kotłach wystarczyłoby zastosować ogniwa do produkcji prądu. Którego szkoła zużywa ogromne
ilości. Klimatyzacja, całodzienne sztuczne oświetlenie. Takie windy i to dwie roczny wydatek 20000zł na przeglądy certyfikacyjne.
Fakt same sale wykładowe zacne. Tylko że szkoła zbliża się nieuchronnie do wprowadzenia drugiej zmiany.
Obecna konstrukcja to przerost formy nad treścią. Na dachu 60 solarów do produkcji gorącej wody ( szczególnie w wakacje)
Tym wrzątkiem można by obdzielić wszystkie dymiące latem domy w Baninie. Niestety jest to nie wykonalne.
Zamiast gotować wodę w kotłach wystarczyłoby zastosować ogniwa do produkcji prądu. Którego szkoła zużywa ogromne
ilości. Klimatyzacja, całodzienne sztuczne oświetlenie. Takie windy i to dwie roczny wydatek 20000zł na przeglądy certyfikacyjne.
Fakt same sale wykładowe zacne. Tylko że szkoła zbliża się nieuchronnie do wprowadzenia drugiej zmiany.
Gdyby maluchy wyprowadzić do starej szkoły i zwolnić parter to nie byłoby tak źle, a młodsze dzieci miałyby przytulniejszą szkołę. I parking by się poluźnił. Małe dzieci i tak nie korzystają z sali gimnastycznej ani boisk, plac zabaw można zdemontować i także przenieść tam. Tamten budynek za chwilę będzie pusty. Po co robić mega-moloch, każda dzielnica z czasem się starzeje i liczba dzieci nie będzie już przyrastać a ubywać. Boom budowlany także nie będzie trwał wiecznie, wystarczy że stopy procentowe pójdą w górę.
Dzieci to nie warcaby. Każda grupa wiekowa ma określone potrzeby. Począwszy od toalet po wyposażenie klas.
Niestety takie przeprowadzki są kosztowne. Wola suwerena to za mało. Obcięcie dotacji państwowej zrzuca
takie koszty na samorządy. Niestety burmistrz nie stanie z kapeluszem pod kościołem bo mu kasy brakuje.
Oczywiście zawsze można coś poprawić. Ale niech to będą działania reformatorskie a nie propagandowe.
Niestety takie przeprowadzki są kosztowne. Wola suwerena to za mało. Obcięcie dotacji państwowej zrzuca
takie koszty na samorządy. Niestety burmistrz nie stanie z kapeluszem pod kościołem bo mu kasy brakuje.
Oczywiście zawsze można coś poprawić. Ale niech to będą działania reformatorskie a nie propagandowe.