Widok

Czy wybrać ogrzewanie pelletem?

Kończymy dom 120 m, sam parter, ocieplony 20cm. Planowaliśmy ogrzewanie pelletwm więc mamy komin, nie mamy kominka ani gazu w okolicy. Sama już nie wiem co robić patrząc na ceny pelletu... Może ktoś ma taki sam problem aktualnie i musi podjąć decyzję... Coś wymyśliscie? Nie wiem czy pellet zacznie taniec np za rok czy nie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pompa ciepła. Mam zrobione kominy, na piec i kominek. Dodatkowo dojście od pompy w drugie miejsce by bez problemu ewentualnie podpiąć piec w przyszłości. Od ponad 2 lat działa pompa bez paneli. Najwyższy rachunek 850 zł (ze zużyciem domowym), najniższy 220 zł. Wysokie rachunki są przez 3-4 miesiące, średnio nie liczyłam. Dom ok. 200 m2 (garaż też grzany), lubuskie. Przy obecnych cenach pelletu czy gazu myślę, że warto było jednak na pompę się zdecydować. No i fakt, bezoobsługowo, choć serwisy kosztują.

Z drugiej strony nikt nie wie czy prąd i jego cena nie wzrośnie i czy przypadkiem w przyszłym roku pellet czy gaz nie będą bardziej opłacalne. Szczególnie, ze w ostatnim czasie pellet tanieje jak widać na stronie sklepu Leroy Merlin.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

budujecie/kupujecie na kredyt? (262 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

Internet JMT Elektronika Marek Wensierski (36 odpowiedzi)

Witam, do tej pory internet od JMT Elektronika Marek Wensierski działał sprawnie ale od około 2-3...

do góry