Widok

Czy zapowiedzi sa płatne??????

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam!

Proszę doradźcie czy powinnam złozyc ofiarę na zapowiedzi w kościele do którego należę? Ślub bierzemy w innym kościele, a zapowiedzi jak to zwykle bywa są w kościele do którego się należy. Za wydanie pisemnej zgody na ślub w innej parafii zapłaciłam, czy za zapowiedzi też powinnam?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie płaciliśmy ani za zgodę na ślub w innej parafii ani za zapowiedzi.
[url=http://slub-wesele.pl/]image
to wszystko zależy od księdza. Braliśmy ślub w mojej parafii, przy wypisywaniu zapowiedzi zapytaliśmy się księdza o ofiarę na kościół ksiądz powiadział nam że zrobimy jak uważamy. Natomiast wioząc zawiadomienia do parafii mojego męża ksiądz od razu zakomunikował, że za 3 tygodnie mamy zjawić się z kasą. Gdy pojechaliśmy odebrać zapowiedzi (z przygotowaną kasą, tak jak nas uprzedził) był na tyle ""miły"" że zajrzał w kopertę i obwieścił, że chce więcej pieniędzy. Że widocznie narzeczony nie szanuje przyszłej żony skoro tak mało daje (dawaliśmy 50 zł). Żenada... :/
image
image
to już naprawde przesada! A jakbym była biedna to co...nie dadza mi ślubu bo mnie nie stać??
image image
A my zapowiedzi w ogole nie mielismy... Dopiero teraz widze na jakich super wyluzowanych ksiezy trafilismy...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
my dalismy po 100zł
u mnie w parafii ksiadz podszedl do temau "ofiary" za zapowiedzi na luzaka, jak kolezance powyzej powiedzail z damy ile uwazamy

natomiast u meza w parafii (sopot) odrazu po zakonczeniu formalnosci dot. zapowiedzi padlo haslo to teraz prosze dac jakis "dobry" datek by zapowiedzi przebiegly bezproblemowo, po czym kwota jaka dalismy zostala wpiasana w ksiege przy naszych danych.... zreszta tak jak innych.
niedlugo to beda wystaiwac faktury lub paragony dawac....:( a powinno byc co laska bez zadnych cennikow i narzucania z gory ile kto ma dac
daliśmy po 20 zł
heh a ja zapomniałam dać, ale nikt sie o nic nie upominał. czeka nas jeszcze jedna wizyta w kosciele wiec wtedy dam :)

od nas pani wzięła chyba 20 zl
Zapowiedzi nie są płatne i nie ma takiego obowiązku, aby za nie płacić.
Natomiast w dużej mierze zależy to tylko od parafii i księdza!
image
od nas nikt nic nie chcial, sami dalismy ofiare. 100zł od osoby uwazam ze nie jest to duzo porownujac to do kosztow np. wesela czy sukni
surin no niby to nie jest dużo ale przy tak dużych a nawet wielkich kosztach jakie pochłania całe wesele to dla niektórych te 100 zł w tą czy drugą stronę może mieć ogromne znaczenie. My wizytę w kościele mamy jeszcze przed sobą jutro się wybieramy do księdza rezerwować nasz termin. ;-)
imageimage
Jej chyba chodzi o to, ze jak sie kupe kasy na wesele wydaje, to powinno sie proporcjonalnie duzo w kosciele zostawic. Ja takie podejjscie rozumiem, bo tez tak uwazam. Jak komus nie szkoda kilka tysiakow na sukienke wydac, to kilka stowek w kosciele nie powinno byc problemem.

A co do odpowiedzi na pytanie. to najczesciej za zapowiedzi ludzie daja tak ze 20 zeta.
a ja uważam, że ani w usc nie powinno się płacic bo od czego są nasze podatki, a w kościele powinna byc suma ogólna i bez rozdrabniania organista, zapowiedzi itp. tu ślub kosztuje 100, tu 200 i tak kazdy znajdzie coś dla siebie a diecezja to już na pewno nie zbiednieje
"Czy zapowiedzi sa płatne??????"

W mojej parafii NIE, ale i tak daliśmy 20 PLN.
W parafii Młodego TAK - w kancelarii jest wywieszony cennik: zapowiedzi 100 PLN...
image
a ja się z Tobą nie zgadzam. Ksiądz nie ma prawa ŻĄDAĆ kwoty, daje sie 'co łaska'. W mojej byłej parafi jedna staruszka przyszła dać na mszę za męża 20zł, a ksiądz jej powiedzia że to za mało!!! A ona jest sama, ma mała emeryturę. Sorry bardzo, ale i tak muszę kupic kwiaty, inne pierdoły i jeszcze zapłacić nie wiadomo za co! to niech ksiądz się poświęci i w tym roku nie kupi sobie nowego samochodu, bo ja jeżdzę 12-letnim!
Poza tym w parafi u mojej koleżanku nauki od września będą płatne!
u mnie w parafii w Rekowie ksiadz nie chcial nic za zapowiedzi, w parafi mojego Sebka na Witominie ksiadz dosłownie zażądał 50 zł - a to wszystko 8 lat temu.

slub bralismy w przepieknym kosciele sw Anny u Franciszkanow w Wejherowie i oni za slub powiedzieli "co łaska" i ze jak nie mamy to nic :)
dalismy 200 czy 300 zł, bo co to za suma przy potrzebach np remontowych takiego koscioła :) na wiecej nie mielismy

ja nie uwazam ze powionno byc wsio za darmo, nauki, itp powinny byc platne ale bez przesady, w koncu ktos pracuje przez te kilka godzin dla was/nas i nalezy mu sie gratyfikacja. Uczciwie podzielone godziny pracy na ilosc słuchaczy.

podobnie koscioił, oswietlenie , ogrzewanie zima- to żre mase prądu, uwazam ze za to powinno sie płacic, bo to ma swoje wymierne koszta.

ale ofkors jestem przeciwna bezpodstawnej zachłanności niektórych księży na kase.
Ja pochodze z mazowsza i tam jestem jeszcze zameldowany. W mojej parafii musiałem zapłacić 200 zł za zapowidzi, 250 zł za zaświadczenie że pozwalają mi na ślub.
Jak dla mnie ździerstwo i duże nieporozumienie.
Jestem osobą wierzącą i praktykującą, ale przez takie sprawy miałem kryzys wiary :)
Kurcze to faktycznie - co Kościół to inne zasady.
My za pozwolenie nic nie daliśmy bo ksiądz nic nie chcał.
Za zapowiedzi co łaska - daliśmy po 50zł za głowe należymy do jednej parafii więc razem 100zł wyszło.
Za organiste nie płacimy bo go nie chcemy, bedzie grała i spiewala nam kolezanka z zespolem,
za msze jeszcze nie płaciliśmy - ale też jest co łaska - zamierzamy zapłacic ok 400zł ze względu na to, że to nie jest nasza parafia...
Fakt faktem, że jak się wszystko zsumuje to nie są małe pieniążki,
z drugiej strony - jeżeli dla kogoś sa wazniejsze wydatki zwiazane z weselem a nie ze slubem w Kościele - to jest jego sprawa.
Dla mnie Sam slub jest sprawą najważniejszą - ksiądz ponosi koszty administracyjne - jeżeli jest to ślub konkordatowy - papierow przy tym nie malo, to wszystko wydrugokwac, wypelnic, zawiezc albo wyslac, dopilnowac zeby bylo na czas - do tego utrzymac parafie, prad itp... my sobie z tego nie zdajemy sprawy - ale to jest praca tych księży - aby to wszystko moglo funkcjonowac i istniec dla nas dla osob wierzacych - to musi byc utrzymywane z datkow wiernych.
Oczywiscie jestem wielka przeciwniczka cennikow koscielnych!! bo racja ze nie wszystkich na to stac, ale co laska ile kto moze tak szczerze od serca.
Jezeli uwazasz ze 20zł to max co mozesz dac to dobrze - liczy sie to na co ci portfel i zasady pozwalaja.
Zgadzam się.
My jeszcze nie wiemy ile zapłacimy za slub, myśleliśmy 500 zł, ale skoro za "głupie" zapowiedzi i zaświadczenie zapłaciłem 450 zł to troche mi wstyd dawac "tylko" 500 zł za ślub :)
A u nas było bardzo sympatycznie, w mojej parafii chcieliśmy dać za zapowiedzi 20zł, ale ksiądz nie przyjął- powiedział ze nie mamy się wygłupiać a jak coś chcemy dać to mamy dać w niedzielę na ofiarę. A u Pawła w parafii daliśmy 20zł do koperty- ksiądz wziął ale nawet nie zaglądał do srodka :)
image

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

do góry