Widok

DDA - Dorosle Dziecko Alkoholika - gdzie szukac pomocy?

Gdzie mozna szukac pomocy?
Ktore osrodki oferuja pomoc ( terapie,konsultacje z psychologiem,psychiatra) ? Najlepiej te z NFZ.
Czy ktos bral udzial w takiej terapi? Pomaga?

:(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Poradnia na ul. Kartuskiej. Polecam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Maja wstrzymane zapisy :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DDA, dramat życia. Byłem kiedyś w związku z dziewczyną z DDA - 4 zmarnowane lata.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 59
Halewicz, jak wyglądało życie z taką osobą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
matko a co to za syndrom...?
dziecko pije bo rodzic pił czy jakieś inne dolegliwości...?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 20
Ty debilu popitolony!!
Co Ty wiesz o życiu, nadajesz sie buraku tylko do tarcia chrzanu!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ta dziewczyna nie potrafiła żyć w stałym związku. Wieczne awantury o byle co, zabezpieczanie się, doszukiwanie się we wszystkim ataku na nią, niska samoocena, skrajny brak akceptacji siebie...to był autentyczny koszmar. Z początku nie wiedziałem o tym, że jej ojciec był alkoholikiem - dowiedziałem się później, kiedy już mieszkaliśmy razem.
Po związku ze mną, związała się z moim kolegą, który namówił ją na terapię dla DDA - o ile wiem, to chodziła na tę terapię dobre parę lat. Są dalej razem, także chyba się udało:) Oby im się wiodło jak najlepiej.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 4
ty masz na imię DRAMAT !
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Znam to uczucie, miałam kiedyś faceta DDA i życie z nim do łatwych nie należało, choć z nim problem był bardziej złożony i nie chodziło tylko i wyłącznie o problem alkoholizmu w jego rodzinie. Natomiast jeśli już dowiedziałeś się od tym, że Twoja kobieta jest DDA dlaczego nie dopilnowałeś, by udała się na terapię? Dlaczego wcześniej kiedy widziałeś, że coś się z nią niedobrego dzieje nie próbowałeś jej pomóc się ogarnąć? Tak na przyszłość do wszystkich - jeżeli Wasz partner jest niedowartościowany i zachowuje się w sposób, jaki to opisał Halewicz, to oznacza, że potrzebuje pomocy. Za takimi zachowaniami zawsze coś stoi i najczęściej nie jest to wina tej osoby. Coś musiało spowodować, że postępuje w taki, a nie inny sposób i że ma o sobie właśnie takie mniemanie. Nie zostawiajcie tych osób samym sobie, choć wiem że nieraz ciężko z nimi wytrzymać. One po prostu potrzebują ciepła, miłości i pomocy.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nikt nie ma obowiązku "ogarniać" innych.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja byłem http://www.lotusfitness.pl/jakie-wyroznia-sie-metody-leczenia-uzaleznien/ otrzymałem pomoc natychmiast.
W przychodzni na ul. Jaskółczej w Gdańsku jest świetna Pani psychiatra- dr. Pleskot- Kaczmarek. Mają też grupę wsparcia i grupę terapeutyczną.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
A na cholere kurka ludziom z dda dr pleskot i jej recepty? Psychotropy nie zadtapia normalnego dziecinstwa. Dr psychiatra niech dalej zmienia w rosliny ludzi na srebrzysku
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Terapia na Zakopiańskiej jest najlepszą dla DDA terapią w Trójmieście, rzeczywiście zapisy są wstrzymane, ale warto zapisać się właśnie tam.
Terapia bardzo pomaga,daje zrozumienie i wgląd we własne emocje.
Póki co,może jakaś doraźna pomoc,byle z dobrym psychologiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wiem, temat stary, ale podbijam.
Ktoś ma jakieś info, gdzie szukać pomocy?
Też chętnie się dowiem..
Może też chce ktoś pogadać-wygadać się na ten temat? Nie zawsze ma się z kim na takie tematy porozmawiać...
Na nowym porcie jest osrodek, ktory przyjmuje na terapie dotyczaca syndromu dda. Najpierw indywidualna a pozniej grupowa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
skoro wszedzie zapisy zawieszone a tylu jest chetnych to moze jakaś grupa samopomocy ? może udałoby się stworzyc cos takiego? spotykać się w miare regularnie, rozmawiac o problemach?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hey. Myślę, że rozmawiać z innymi można zawsze, ale jednak te formalne grupy w poradniach są bardzo dobre - znają temat od podszewki, analizują zarówno na grupowych zajęciach, jak i na indywidualnych spotkaniach z psychologiem. Warto starać się o dostanie się na taką terapię. Czasem trzeba trochę poczekać, ale Oni naprawdę pomagają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Koleżanka chodzi w Gdyni, czekała kilka miesięcy ale jest zadowolona. Sama terapia jest trudna, rozdrapywane są rany. Ale mimo wszystko się cieszy.
~ Ka a wiadomo gdzie dokładnie w Gdyni?
Jak sie z nia bede widziala to spytam. W ciagu kilku dni dam znac. Ale
w Gdyni na Reja jakiś Ośrodek. Znalazłam w internecie to: http://zatrzymajprzemoc.pl/osrodek-profilaktyki-i-terapii-uzaleznien/
~Ka, dziękuję, ja tego nie znalazłam - słabo szukałam ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma za co, dobrze że działasz aby coś zmienić :)
witam wie pani gdzie sie znajduje taki oserodek DDA?w Gdyni prosze o wiadomosc
trwa nabór do "grupy zamkniętej"
http://www.nawzgorzu.info
taaaa tyle że ona jest płatna 150 zł za spotkanie :/ polecam Wojewódzką przychodnię leczenia uzależnień w Gdańsku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Żabianka, ul. Gospody 19AB
polecam
Te wszystkie ośrodki na NFZ to jakiś koszmar !!!! Takie kolejki, czekałam ponad rok, dzwoniłam, pytałam, obiecywali, że od nowego roku, od jesieni - masakra jakaś !!!! Prywatnie to też jakiś koszmar - jak policzysz całość to w tysiącach....
W końcu znalazłam we Wrzeszczu terapię grupową u psycholog Kowalczyk - niedrogo w porównaniu do cen gdyńskich i tam śmigam...
Szkoda, że tyle zwlekałam :-( Osobiście polecam, babka zna się na rzeczy, umie człeka podejść...
Bywa ciężko, ale dla tych co zwlekają - naprawdę warto !!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
A ja zdecydowanie nie polecam, choć to moja subiektywna opinia. Dlaczego ? - bo jest bardzo szybka w ocenianiu juz na pierwszym spotkaniu co jest nieprofesjonalne i nie daje poczucia bezpieczenstwa, które jest cholernie ważne żeby się otworzyć - poza tym oglasza się na forach, a dobry terapeuta nie szuka pacjentów, bo Ci sami go znajdują.
Jeśli odległość nie jest dla Ciebie problemem to w Krakowie funkcjonuje Centrum Terapii Wiosenna na Ładnej 7. Tam pomagają m.in. w takich przypadkach.
Hej. Ja polecam w Nowym Porcie, grupa juz zapewne ruszyła,ale warto zapisać się już teraz. Niestety, czeka się,ale czeka się wszędzie na NFZ. Ja przeszłam tam grupową, czekam na indywidualna i powiem tyle - nie warto czekać. Jeśli ktoś chce to może napisać josefina@o2.pl
josefina: a ktorych psychologow z tamtego osrodka polecasz?
naszą terapię prowadziła p. Kobarynka i p. Agnieszka, cudowne kobiety. czekam teraz na indywidualna
Jeśli nie będzie możliwości na NFZ, możesz próbować w prywatnych gabinetach, np. Joanna Grużewska - psycholog z Węglarskiej. Tam jest z resztą więcej terapeutek, które przyjmują osoby z tym problemem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
W Gdyni na Reja i (chyba) Chrzanowskiego terapia. Ewentualnie mityngi (grupy samopomocowe) na gen. Maczka w poniedziałki, na Płk Dąbka w środy i na Traugutta w soboty. Przyjść można "z marszu" - żadnych zapisów ani czekania.
Pani Asia teraz przyjmuje we Wrzeszczu w Busoli
Na NFZ bym raczej nie liczyła, mogę za to polecić panią Agatę Kowalczyk https://www.facebook.com/Agata-Kowalczyk-psycholog-terapeuta-1399505376938659/?fref=ts
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Monar
W Nowym Porcie. Czekałam na wizyte tydzień

Odświeżam wątek. Szukam jakiejś grupy wsparcia w Gdańsku. Jeśli ktoś wie o spotkaniach otwartych, na które można przyjść proszę o adresy i ewentualne terminy spotkań.

terapia dda nie uczy samodzielnego myślenia. żyjesz z plakietka zaburzonego przez kilka lat zanim się obudzisz. No ale jest za darmo.

Zdaję sobie sprawę, że to trudna walka i długa, ale sama świadomość problemu i próba zmierzenia się z nim jest dla mnie już dużym krokiem. Całkiem niedawno zdałam sobie z tego sprawę, że moja niska samoocena, stawianie siebie zawsze na przegranej pozycji i nieuzasadnione lęki o wszystko nie muszą trwać wiecznie. Warunkują moje wybory, moje myślenie o sobie i innych. Chcę to zmienić i dlatego szukam pomocy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Udało Ci sie gdzies dostac?
Też szukam pomocy...

Elia nie wiem czy bylas na takiej terapi,czy nie. Jeśli nie, zachowaj swoją opinię dla siebie. Jeśli bylas i Ci ona nie pomogła,to nie oznacza,ze komuś też nie pomoże. Zależy co kto chce osiagnac i czy chce nad sobą pracować. Pracować ,a nie zasłaniać się oczywiście roznorakimi syndromami . Psychoterapia dla DDA, to po prostu psychoterapia . Ukierunkowana na główny problem- mechanizmy jakie powstają w rodzinie alkoholowej. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy i chce zmienić sposób funkcjonowania niczym zasłaniał się nie bedzie . Nie ważne jaka to i czyja psychoterapia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja chce skorzystać z tej terapi bo moje małżeństwo się posypało.Właśnie przez męża dda

Jeżeli nie wiesz gdzie się zgłosić, to najlepiej porozmawiaj z lekarzem rodzinnym, on doradzi, gdzie się zgłosić. Terapia na NFZ jest darmowa, ale trzeba na nią czekać, żeby szybciej porozmawiać z lekarzem, trzeba zgłosić się do prywatnego, a to kosztuje. Znalezienie tego właściwego, może nie przyjść łatwo, ale warto szukać pomocy i pozbywać się złych emocji.

Buahahaha.... ze niby lekarz rodzinny ma jakiekolwiek rozeznanie co sie dzieje poza jego placowka nfz i gab. Prywatnym

Polecam w Gdańsku i Gdyni placówkę Pegaz. Mają bardzo dobrych psychologów i terapie DDA.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Absolutnie nie polecam poradni Pegaz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Właśnie się rozglądam za terapią. Gdzie mogę się udać?

Czy komuś się udało z tą terapią dda? Potrzebuje pilnie pomocy. Niestety nie mam grosza przy duszy. Z powodu depresji leczę się u psychiatry. To on zasugerował terapue dda. Na pomoc psychologa czekam od listopada. Moze jest gdzies typowa terapua dda na nfz?

Możesz udać się na otwarty miting dda/ddd na początek. Są i w Gdańsku i Gdyni. Na stronie http://www.dda.pl są przydatne informacje. Powodzenia

Hej czy udało Tobie znalezc jakas terapie w gdansku, tez pilnie poszukuje....

Ja też szukam, i im więcej szukam tym bardziej się boję

W Gdyni Śrómieściu odbywają się w soboty spotkania:

https://ddagdynia.wixsite.com/website

pegaz.la w Gdańsku polecam

teraz mamy covida, a coraz bardziej czuję, że to co kiedyś było ma na mnie w teraźniejszości spory wpływ. młoda jestem i się stresuję, ktoś coś więcej jest w stanie powiedzieć czy wydanie tych 100zł tam na terapię dda jest ok?

Nie wydawaj, to nie wiele daje, szkoda kasy...

Ja płacę 150 zł a chodzę na normalną terapię, nie ma czegoś takiego jak dda, niektórzy na tym jadą. Nie chce się rozpisywać... napiszę krótko- Mi pomaga, znalazłam normalną kobietę, i to działa. widzę po sobie.

Aha i trafiłam na tą kobietę po 2 óch innych którzy totalnie się do tego nie nadają.

A możesz mi polecic tego sprawdzonego terapeutę? Dziekuje

nie lubię polecania - uważam że sam/sama musisz sobie takiego znaleźć który Tobie odpowiada, do którego czujesz chemię - sprawdź tylko superwizje i własną terapię terapeuty, ale jak się uprzesz mogę tobie podesłać adres gdzie ja trafiłam za którymś tam razem ;)

Ja poprosze

Poproszę o namiary do tego sprawdzonego terapeuty. Z góry dziękuję.

Hej, czy mogłabyś mi podać namiary do tej terapeutki. Szukam od kilkunastu miesięcy. Proszę.

Inne tematy z forum Kobieta

Gdzie w Gdańsku sklep 1001 drobiazgów? (6 odpowiedzi)

Może ktoś się orientuje gdzie w Gdańsku w okolicach Przymorza, Żabianki, Oliwy znajduje się taki...

Szukam dla siebie nowego zapachu (8 odpowiedzi)

Szukam dla siebie nowego zapachu. W cenie do 100 zł. Które byście polecili? Ważne aby nie był to...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

do góry