Widok

DDA nie radzę sobie

Czy jest ktoś, kto ma ten problem i chce pogadać, wysłuchać? Ja już jestem na skraju wytrzymałości
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@M-a-j-k-a
w tym rzecz, latwo jest mowic o czyms, o czym sie jedynie czytalo albo slyszalo, a nie mialo bezposredniego kontaktu.
oczywiscie to tylko domysl, bo byc moze Niulka rzeczywiscie 'dotknela' tematu i stad nabrala swoistego przekonania
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@mmm - niestety nie każdy... Myślę, że ktoś kto nie rozumie, nigdy nie miał z depresją do czynienia, czy to własną, czy w bliskim otoczeniu
Kiedyś traktowałam ludzi dobrze, teraz z wzajemnością....
Niulka DDA a depresja to są dwie różne rzeczy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@mmm
Gdybym kiedyś wiedziała, będąc z chłopakiem DDA, że można się uporać z tym problemem, to pewnie bym skorzystała razem z nim z pomocy. Jednak tamten związek już dawno zakończyłam.
@unibike_trawers
dlatego warto wybrac sie na terapie, gdzie pomoga zrobic pierwszy krok.
@M-a-j-k-a
jak widac, nie kazdy jednak to rozumie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sam specjalista pewnie nie, ale może naprowadzić na właściwy tor zachowanie DDA i pomóc bliskim wyjaśnić jak postępować z osobą obarczoną takim syndromem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę ze takim ludziom potrzebna jest też pomoc środowiska. Zamiast mówić "weź się w garść" lepiej wysłuchać i powiedzieć "coś na to poradzimy", ważna jest akceptacja i uczucie posiadania wsparcia. Sam specjalista wszystkiego nie załatwi
@Niulka- naprawdę gratuluję, jak dla Ciebie to jest takie proste.... Nie wiesz, co inni ludzie przeszli. Poza tym depresja to choroba i to ciężka choroba. Nie zawsze związana jest z jakąś sytuacją, problemami w życiu. A nawet, jak jest związana właśnie z problemami, to nie każdy ma silną osobowość i potrafi sobie powiedzieć "dasz radę, będzie dobrze". Ludzie często potrzebują wsparcia, którego nie mają. Samemu bardzo ciężko wyjść z depresji i nawet długotrwałe leczenie nie pomaga. I nie myl doła z depresją.
Kiedyś traktowałam ludzi dobrze, teraz z wzajemnością....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prawda. Ktoś z syndromem DDA od dziecka nie mógł liczyć na pomoc dorosłych. Ciągle spotykał się z obojętnością, gniewem, a nawet przemocą. Nie okazywał uczuć, z obawy by nie doprowadzić do stresujących dla siebie sytuacji. Zawsze musiał mieć dobry nastrój mimo, że wnętrze płakało z bezradności.
Ja mam fatalne doświadczenie z takim człowiekiem. Nigdy wcześniej ani później nie czułam się tak osaczona, zagubiona, otępiała. Gwałtowne reakcje, panika że odejdę, zazdrość niczym nie uzasadniona, wieczna zmiana nastrojów.
Jakkolwiek brzydko to nie zabrzmi, czułam się pod koniec związku tak, jakby mnie ktoś całkowicie pochłonął i...strawił.
Takim ludziom potrzebna jest pomoc, ale od wykwalifikowanych specjalistów. Myślę, że w luźnych relacjach, zwłaszcza damsko-męskich chyba trudno im zachować dystans, bo szybko się uzależniają od silnych emocji, od wyrozumiałości i cierpliwości. Ale może opieram się tylko na jednym przykładzie i jestem w totalnym błędzie. W każdym razie Nulki słowa napewno nie pomogą. O.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak łatwo powiedzieć "weź się w garść" komuś z zewnątrz.. Bez pomocy z zewnątrz dla takiej osoby mówienie "weź się w garść" jest równie skuteczne jak mówienie osobie na wózku by zaczęła uprawiać jogging, lub więźniowi by wyłamał kraty.. To"weź się w garść" ma ukryty przekaz o treści "nie akceptuje cię i ci nie pomogę" Licz na siebie.. Prowadzi to tylko do założenia maski i zbierania żółci w sobie..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
to się wyprowadź, dorosły jesteś...

wiem z autopsji, że to jedyne rozwiązanie... nei ma tu o czym rozmawiać, przeprowadzka załatwia 90% problemu
Pozdrawiam tutaj M&M ja jestem prawie na prostej i chętnie z Tobą pogadam

DDA - MM

MM - odezwij się, możesz podać jakiś namiar do siebie. Chętnie wysłucham, postaram się doradzić. Jestem DDA, ale można powiedzieć, że "na prostej". Trzymaj się.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Halewicz
oczywiscie, ze nie przeczytalem wszystkich twoich postow na calym forum, ale jezeli chodzi o konkretne watki, to raczej zadnego nie ominalem.
Ok, będę z uwagą czytać twoje oceny moich wypowiedzi.
Poza tym nie wydaje mi się, abyś przeczytał 8k+ moich wypowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Halewicz
nie oceniam ciebie, lecz twoje forumowe wypowiedzi.
a skad pewnosc ze nie czytam od a do z? i pytanie od jakiego a i do jakiego z, bo to rzecz wzgledna na tyle, ze cokolwiek napisze to zawsze mozesz przesunac te granice i udowodnic mi, ze nie o taki start i koniec ci chodzilo...
przyznaje ci racje, jak czegos nie wiem to oczywiscie moge sie mylic, ale swoimi dotychczasowymi wypowiedziami (nie twierdze, ze wszystkimi) jedynie utwierdzasz mnie w przekonaniu ze jednak sie nie myle.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

wdr bełkoczesz powtarzajac w kolko to samo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
Oczywiście, że został wyrwany z kontekstu, tak jak Ty wybiórczo wyrywasz z kontekstu moje wypowiedzi i próbujesz na tej podstawie mnie oceniać. Musiałbyś przeczytać od A do Z wszystko, co napisałem aby popełniać wobec mnie takie oceny. Nie oczekuję, że to zrobisz, zatem nie mam nic przeciwko temu, abyś oceniał moje poglądy, spierał się ze mną w tym zakresie, oceniał moje postawy wobec jakiegoś problemu, jeśli takową przyjmę - co do reszty, mylisz się i nawet nie wiesz, jak bardzo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@Halewicz
calkiem sprytnie... szkoda tylko ze twoj cytat zostal wyrwany z kontekstu, w ktorym ma przeciwne znaczenie, niz to o ktorym napisales ;)
przy okazji nie zawsze ostatnie zdanie zapada w pamiec, przynajmniej nie wszystkim...

Inne tematy z forum Hydepark

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (240 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry