Re: Dania wigilijne...
rozwiń
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sledzie-pod-pierzynka-z-buraczkami-7
Tutaj znalazłam przepis przypominający moją sałatkę... ja dodaję jeszcze warstwę marchewki. Wszystkie warzywa tzn buraczki, ziemniaki i marchewkę gotuję na parze, wtedy pozostaje ładny kolor i przede wszystkim smak.
Moja rada...kupcie śledzie tzw. "nie przerośnięte" takie małe płaty wtedy są kruche i smaczne. Wiadomo - filet biały a nie żółtawy... Do tego ja moczę śledzie bardzo długo czasami całą noc... przed moczeniem płuczę kilka razy. Jestem pod tym katem strasznie wyczulona - kiedyś ktoś zaserwował nam tą sałatkę, rzuciłam się na nią bo to moja ulubiona a jak spróbowałam.....zastanawiałam się gdzie wypluć. Wtedy zapytałam jak długo płukała śledzie na co usłyszałam "nie było czasu-nie płukałam" blee
WAŻNE!
Ja po starciu buraczków odsączam je przez jakiś czas lekko dociskając na sicie, dzięki czemu nie spływa z nich sok po warstwach sałatki i wygląda zjawiskowo :-)
Ps. Ja daję majonez na każdą warstwę.
Smacznego :-)
zobacz wątek