Widok

Diamentowa

Diamentowa miedzy polami, od strony Leśnej jest dużo węższa niż jej pozostały odcinek
I nie chodzi mi o brak możliwości minięcia się samochodów, ale o to że przy tak wąskiej drodze nie ma jak wyminąć dziur.
W planach jest to droga o normalnej szerokości.
Czy przeszkadza to tylko mnie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie też. Rolnik uważa że droga jest jego, prywatna, chociaż z planów wynika że jest inaczej. Latem postawił płotek elektryczny,latem stawia na drodze deszczczownię blokując przejazd, a za chwilę po zakończeniu prac na polu przeora rów wzdłuż, zeby jeszcze bardziej zwęzić drogę.I co mu zrobisz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzwoniłam do Gminy. Podobno byli tutaj. Usunęli resztę palików które w swoim czasie wbił w drogę (przy wyjeździe na Leśną i na mostek) , i wystosowali do niego pismo.
Też słyszałam, że on uważa że to jego ziemia. Nie jestem do końca przekonana, gdyby tak było, tej drogi nie byłoby wcale ....
Wg mnie Gmina musi to wyjaśnić.
Gdyby przynajmniej nie było tam tych dziur które powstają po jego podlewaniu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z ciekawości - do którego inspektoratu dzwonić? Też chętnie to zrobię, zwłaszcza ze lada dzień zapewne zwęzy drogę jeszcze bardziej. Własciwie już sie to stało przy oraniu, ale doświadczenie uczy ze za chwilkę będzie rów żeby pola nie rozjeżdżać. Od lat intryguje mnie też słup elektryczny leżący na zakręcie.

58 685 83 00 włącza się automatyczna sekretarka, i prosi o wybranie odpowiedniego działu, po czym zaczyna wyliczankę od dróg ....
(wybierz 1)
słup też zapewne nie leży tam przypadkowo, chroni pole przed ścinaniem zakrętu.
Ale gdyby droga była normalnej szerokości ...
Pan z Gminy obiecał tłuczeń na zakręt przy Lawendowej, chociaż tyle :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak jest sucho. to możesz minąć słup z drugiej strony ;)
A do kogo należy to pole?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do p. Hazuki.
Dzięki, dziś zadzwonię do gminy.

super, im większe zainteresowanie tym lepiej

I mamy trochę tłucznia :)

nawet gdyby ul diamentowa była szersza do samych torów to co dalej z kawałkiem wzdłuż torów?

wg planów droga wzdłuż torów ma normalną szerokość, dwa samochody powinny się tam normalnie mijać.
Problem w tym, że Gmina nie chce ruszyć tego tematu (takie mam wrażenie).
A w sumie teraz byłby na to jedyny moment, zanim na wiosnę nie zaczną się nowe prace rolne
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teraz droga wzdłuż torów w ogóle przestała być drogą, została zaorana, razem z gnojem.
Jakieś pomysły dlaczego ten rolnik jest w gminie świety i nie do ruszenia?

bo chyba nikt ruszyć nie próbował ....
moje ze dwa telefony w tej sprawie to za mało ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może trzeba by zainteresować jakiegoś radnego, to jest chyba właśnie pole dla jego działania

Sprawdził juz ktoś do kogo należą te odcinki drogi... Od obornika do mostu i diamentowa miedzy polami? Tez mnie bardzo ciekawi temat. Paliki zdaje się wbijane sa po to aby zwierzęta i ludzie zresztą tez nie niszczyli upraw. Slup przy drodze stoi raczej tez w tym samym celu. Gdyby nie to, to byłaby juz tam autostrada z wielkim rondem przy krzakach na zjeździe w leśna. A służby drogowe chętnie te odcinki odśnieżają czy wyrównują? Czy tylko na prośbę któregoś z zainteresowanych przejazdem mieszkańców? Bo cos mi się wydaje, ze samowolnie w te odcinki się nie zapuszczają i byłby gotowa odpowiedz czyja to droga. Lesnej odcinek na pewno rolnika nie jest, ale nie wiem czy z koleją przypadkiem nie ma to czegoś wspólnego...

Służby drogowe tam nie wjeżdżają bo droga jest za wąska i się nie mieści pług, taką info dostałam po interwencji w sprawie stanu tej drogi od UG Żukowo

Problem w tym że na mapie jest jakoby była Gminy, Rolnik twierdzi, że coś zostało źle pomierzone i jego

No to dziwne, bo plug zazwyczaj odśnieżał od Ekofinu do obornika i zawracał. Na prośbę przejechał plugiem dalej. Gdyby miał te drogę w całości na zleceniu to by jechał aż do mostu. Teraz gdy byla droga wyrównywana i walec jechał - ta sama historia. Do obornika i z powrotem... Ciekawe czy ktoś będzie w pt. Może być całkiem wesoło. A a propo grodzenia pola drutem... Na wiosnę był już taki jeden pajac, co postanowił na pszenicy sobie zawrócić... Kradzieże warzyw prosto z pola to juz norma, śmieci porozrzucane gdzie się da. Ludzie czasem wstydu nie mają. A krzaki na wiosnę kto przycinał? Właśnie ów rolnik. Dlatego zeby ta droga była ciut szersza. Żeby nie zniszczyć mu upraw z jednej strony i zeby nie uszkadzały wystające gałęzie samochodów. Efekt taki, że z pół metra pszenicy na długości od diamentowej do mostu zniszczone - droga zrobiła się aż zbyt szeroka. I trzeba bylo grodzić. Nie ma tu żadnej złośliwości, ale tak jak Wy dbacie o swoje ogródki, tak rolnik dba o swoje pole, a siatki drucianej czy eleganckiego płotu stawiał nie będzie chyba z wiadomych powodów.

A ze droga wygląda jak wygląda... No cóż. Taki mamy klimat. Miał obornik samolotem wozić? Pewnie z ul. Lawendowej mieszkańcy mieli okazje popatrzeć jak rolnik walczył z jeziorami na swoim polu. Nie czekał złośliwie aż deszcz spadnie co by na drodze bagno zrobić...

Słuchajcie, ale to własnie chodzi o to zeby ostatecznie wyjasnić czyja ta droga jest skoro sa różne zdania na ten temat.
Tak jak niżej napisano. Jeśli jest rolnika - nie powinniśmy jej używać. Jeśli jest gminy - niech ma odpowiednią szerokość i jest utrzymywana. O czym tu debatować?

słuchaj gośćiu tam jest droga 2metry a co do tych drucików to jest pastuch na takich jak ty byś nie jeżdził po polu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W katastrze droga ma 8 metrów szerokości, więc nie ściemniaj. Że tobie inaczej się wydaje to już twój problem.

Dzwoniłam dzisiaj do Gminy, do piątku maja sprawdzić na miejscu jak to wygląda.

Obstawałam o wytyczenie tej drogi wg jej planowej szerokości (jeśli to droga Gminy), albo o skorygowanie planów gdy uzna się racje Rolnika, zlikwidowanie jej na mapie, niech ludzi nie drażni a Rolnik może ją wówczas zaorać całą.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie chcę tu przesądzać, ale to stała praktyka miejscowych rolników. Przez lata właściciel pola przy Lipowej (ten po prawe stronie jadą do Pępowa) orał je do samego asfaltu i gdyby mógł, to asfalt pewnie też by zaorał. Zabawa skończyła się w tym roku, gdy geodeci wytyczyli granice, przyjechał spychacz i wyrównał wszystko co tam zasadził.

A co do Diamentowej, to kataster mówi wyraźnie. Działka drogi oznaczona numerem 111 ma taką samą szerokość na całej swojej długości. Co więcej - droga prowadząca (działka nr 90) od Diamentowej do mostku ma także 8 metrów. Tu nie ma miejsca na interpretacje.

Dzięki, że zajęłaś się tą sprawą.

Również mieszkam na tym osiedlu. Dzięki Jo-na za zajęcie się tematem w gminie. Uważam, ze uczciwie będzie ten temat po latach wyjaśnić. Albo droga jest gminna i powinna być utrzymywana i mieć własciwą szerokość, albo jest jego i wtedy jej nie używajmy.

Tymczasem trochę przymroziło, więc na szczęście da się przejchać.

jeżeli komuś ta droga przeszkadza to macie inne kierunki wyjazdu z osiedla a jeżeli to zbyt trudne żeby to zrozumieć to lepiej się wyprowadżcie sie tam skąd żeście przyszli "barany jedne "
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

jeśli będę słyszał jakieś dziwne komentarze na temat ul. Diamentowej to w przyszłym roku droga może być zamknięta od ul. Leśnej. ijuż nic wam nie będzie przeszkadzać . :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jakieś groźby?

Po kapuście (czy co tam będzie rosło) także da się przejechać

Pomyślcie jak byście się czuli gdyby Wam ktoś do ogródka wjechał tak sobie, bo się nie zmieścił na drodze, bo taki kaprys. Bylo by Wam milo? Postawcie się czasem po tej drugiej stronie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A jeśli ten ogródek założyłbyś na drodze, też byś miał pretensje że ktoś go rozjeżdża?

Zdecydowanie popieram zdanie Stef

Albo droga jest Rolnika, i może z nią zrobić co chce, albo wspólna i wówczas niech będzie można po niej normalnie jeździć
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ogródek można uprawiać na SWOIM terenie i nikt nie kłóciłby się o zabranie 20 cm drogi, ale tam działka drogowa NALEŻĄCA DO GMINY ma 8 metrów szerokości, a rolnik zostawił 2 m i resztę zaorał. Do tego ma w zwyczaju od czasu do czasu zostawić na niej np przyczepę całkowicie ją blokując

Rolnik był pierwszy nie zapomnij!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

I dlatego nie ruszaliśmy tej sprawy w okresie gdy miał tam uprawy.
I myślę że specjalnie nikt mu w plony nie wjeżdżał , po prostu nie miał jak ominąć nieprzejezdnych dziur.
Gdyby Rolnik zostawił trochę szerszą tą drogę, nie byłoby tematu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co to ma do rzezy? Kradzież drogi to taka sama sytuacja jak kradzież Golfa z sąsiedniego wątku. Jeden i drugi wyciąga łapy po cudzą własność. Nazywajmy rzeczy po imieniu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ostudźmy emocje, pozwólmy najpierw Gminie wyjaśnić sprawę.

Wyzywanie się i oskarżanie nic dobrego nie wniesie,
szanujmy się nawzajem i po prostu wyjaśnijmy tę kwestię
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oto informacje z Gminy - wydział nieruchomości

Odcinek drogi Diamentowej jest nieprawnie zawłaszczony przez Rolnika, który rości nadal pretensje o wydzielenie tej drogi.
Prawdopodobnie na początku przyszłego roku (przed rozpoczęciem prac polowych) uprawniony geodeta wyznaczy kamienie graniczne i zostaną tam postawione słupki wytyczające pas drogowy. Ze względów finansowych niepewne jest wykonanie tego jeszcze w roku bieżącym - koniec roku, wiadomo, brak pieniędzy.

Odcinek drogi Leśnej od obornika do mostka również powinien mieć określoną szerokość, jednak w tym przypadku słupki wbite przez Rolnika są popranie umiejscowione - na granicy jego działki.
Droga powinna być poszerzona w miejsce rosnących tam krzaków. Gmina poczyni starania o rozpoczęcie prac w tym kierunku

No i mamy sprawę wyjaśnioną. Diamentowa została wytyczona do torów na właściwą szerokość i wysypana gruzem.
Dziękujemy jo na za interwencję w gminie.
Bardzo ciekawy przypadek, rolnik przez lata uprawiał rolę na drodze, czerpał z tego korzyści i jeszcze awanturował się że to jego własność...

oni tak maja, bo mysla, ze to nadal sredniowiecze i moga robic co im sie podoba :)

Średniowiecze to ty masz na swoim podwórku. Inteligencja sie odezwała
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brawo jo!
Może choć kilka osób weźmie przykład z Ciebie, że nie warto z wszystkim czekać na gminę i z mielenia jęzorem na forum nic się nie zmieni. Czasami trzeba zadziałać samemu i jak widac przynosi to efekty. Jeszcze raz brawo!

Inne tematy z forum Banino

Taras z desek kompozytowych - (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

Serwis de dietrich (10 odpowiedzi)

witam Czy może ktoś polecić serwisanta do kotła gazowego de dietrich? Z góry dziękuje.

Banino Osiedle Rodzinne (4 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co oznaczaja wysprejowane znaki pomarańczowej farba na ulicy ?

do góry