Widok

Dieta bezglutenowa, co z mąką ?

Bierzesz zwykły młynek do kawy wsypujesz albo ryż, kaszę gryczaną, jaglaną w zależności jaką mąkę chcesz uzyskać.

Jeśli używasz powyższych mąk to pamiętaj że mają zupełnie inny, wyrazisty smak, zwłaszcza mąka gryczana. Musisz dodać więcej jajek, tłuszczu by uzyskać zbliżoną sprężystość, ciągliwość ciasta.

Znajdziesz na necie przepisy na naleśniki, chleb, ciasta, ciasteczka własnej roboty.

Aby zrobić prosty makaron ręcznie to zrób ciasto jak na pierogi i pokrój w cienkie paski na rozsypanej mące, by się nie rozsypały. Gotuj we wrzątku. Chyba estetyczniejszym sposobem jest włożenie takiego ciasta (ale raczej rzadszego) do maszynki do mielenia z drobnym oczkiem i sypanie mąką na wychodzące spaghetti. Jeszcze tego ostatniego nie robiłem ale powinno wyjść.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A i jeszcze coś do ciasta z tych mąk można dodawać trochę maki ziemniaczanej by po gotowaniu, smażeniu, pieczeniu bardziej trzymało się kupy i nie rozpadało.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?

do góry