Odpowiadasz na:

Re: Dlaczego zawsze zakalec?

Nie wiem jaką masz recepturę ale wadami takiego ciasta mogą być:
- zbyt małe napowietrzenie
- zbyt duże zbicie masy podczas mieszania składników
- zła kolejność mieszania
-... rozwiń

Nie wiem jaką masz recepturę ale wadami takiego ciasta mogą być:
- zbyt małe napowietrzenie
- zbyt duże zbicie masy podczas mieszania składników
- zła kolejność mieszania
- piekarnik zbyt gorący co skutkuje zbyt krótkim wypieczeniem środka (to się często zdarza w domowych sprzętach)
murzynek na zewnątrz jest wysuszony a w środku mokry ?
- za dużo piwa ? ;)

Może być jedno lub wszystko na raz ;)
Często też widzę w przepisach aby stukać ciastem o blat po wyjęciu z piekarnika - nie robimy tego !

zobacz wątek
11 lat temu
rogwojskiego.pl

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry