Widok
Do Usera - zapytanie !!
ja chciałam się zapytać (może zaproponować) czy nie byłoby możliwości stworzyć na forum takiej opcji "pamiątkowej galerii", chodzi o to, żeby każdy forumowicz, który już będzie po ślubie i będzie chciał umieścić swoje zdjęcie ślubne na forum z datą zaślubin, żeby mógł to zrobić ;))
wiem, że na niektórych czatach czy forach jest taka możliwość .......
pozdrawiam ;))
wiem, że na niektórych czatach czy forach jest taka możliwość .......
pozdrawiam ;))
Della napisał(a):
> bardzo dobry pomysł Nacheba - jestem ZA. Dla mnie byłoby to
> szczególnie przydatne, bo nie wybraliśmy jeszcze fotografa...
>
>
bylo by fajnie , ale z tego co wiem niemozliwe . Probowalem cos podobnego zrobic , tzn galerie stalych bywalcow forum towarzyskiego .w odpowiedzi przeczytalem ze zdjecie mozna umiescis w profilu ...
Domyslam sie ze najwiekszy problem to umieszcenie zdjec w necie , proponuje zakladac na onecie konto www i z tamtad robic linki na forum (z kad inad to po 6 miesiacach nie zagladania na konto www usowaja zawartosc wiec zdjecia nie beda wisiec cala wiecznosc )
> bardzo dobry pomysł Nacheba - jestem ZA. Dla mnie byłoby to
> szczególnie przydatne, bo nie wybraliśmy jeszcze fotografa...
>
>
bylo by fajnie , ale z tego co wiem niemozliwe . Probowalem cos podobnego zrobic , tzn galerie stalych bywalcow forum towarzyskiego .w odpowiedzi przeczytalem ze zdjecie mozna umiescis w profilu ...
Domyslam sie ze najwiekszy problem to umieszcenie zdjec w necie , proponuje zakladac na onecie konto www i z tamtad robic linki na forum (z kad inad to po 6 miesiacach nie zagladania na konto www usowaja zawartosc wiec zdjecia nie beda wisiec cala wiecznosc )
*** nieczynne *****
Hmm z tego co wiem, to kolejnym problemem mogą byc prawa autorskie, para nie ma praw autorskich do zdjec, więc nie może ich umieszczać na internecie w miejscach publicznych bez zgody fotografa, ktory moze nie zyczyc sobie zeby jego zdjęcia kursowały po roznych stronach.( choc i tak wszęcie pelno ich kursuje:) ..choć to najczesciej sa linki do stron tych fotografów.
Trochę przesady jest z tymi prawami autorskimi. To mam się pytać o pozwolenie fotografa jak będę chciał pokazać zdjęcia ze swojego ślubu?:)
[b]Waldek - Zespół Yacotaco[/b]
Przesada! Ten fotograf prawdopodobnie nie pamięta Was i nie poznałby własnych zdjęć:)
Niestety z tym jest duży problem czasami. Znajomi chcieli żeby fotograf zgrał im wszystkie zdjęcia robione w studio na płytkę (te których odbitek nie zamówili sobie do tzw. albumu), to w ogóle nie chciał o tym słyszeć, a cenę za odbitkę zaśpiewał sobie taką, że im szczeny poopadały. Próbowali negocjować, ale zanim coś z tego wyszło było włamanie do zakładu, ukradziono komputer i tyle swoich zdjęć widzieli.

ja właśnie słyszałam od znajomych, że fotograf nie daje kliszy :( a nasz daje nam wszystkie negatywy i do tego jeszcze za dodatkową opłatą oczywiście wszystkie zdjątka na płytce! A wydaje mi się, że skoro fotograf sprzedaje mi swoją usługę razem ze zdjęciami, to są już one tylko i wyłącznie moją własnością!!! Ale może ja się mylę???
Nie mylisz się, a jeżeli nie chce oddać lub sprzedać kliszy to znaczy, że ma zamiar zarabiać na odbitkach.
Zdjęcia są Twoją własnoscią, ale nie prawa autorskie do wykorzystywania, bo nie Ty jestes autorem zdjeć. Zdjęcia mozesz powielać z klicz, zdjeć cyfrowych itp, ale nie mozes zumieszczać ich w galeriach publicznych, wysyłać na konkursy, nie mozes zdawać ich np kamerzyście zeby powplatał je w film, sprzedawac ich do gazet itp:) Co do kliszy to wszystko zalerzy od fotografa, są tacy co dają klisze lub skany + wszystkie zdjęcia cyfrowe na CD i mozesz do woli kopiowac. A są też tacy co daja tylko w albumie i jezeli chcesz zrobić sobie następne np dla rodziny to muszisz zamawiać je u fotografa i słono za to bulić. Ja naszczescie dostaję wszystko na płytach cd wiec bedę mogla wywoływac do woli:) Jednak wlasnie co do tych praw autorskich to jest fakt ze nie wolno ich samowolnie rozmieszczać, dlatego nawet cześc fotografow ma na swoich stronach blokady kopiowania. Zeby ich zdjecia nie były potem wykorzystywane przez innych.