Widok

Do klientow chmary!

Ludzie ktorzy kupiliscie tam mieszkania na osiedlu przy lesie i czekacie na odbior. Polecam sie tam przejechac i zobaczyc ten cyrk. Basen, dziury po nalotach bombowych i jedno wielkie bagno. Odechce wam sie mieszkac, ja myslalem ze sie poplacze bo bylem tam tylko na jesien jak bylo jeszcze sucho. Naprawde nie wiem kto pozwolil temu deweloperowi budowac...czuje sie oszukany
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ale to była wewnętrzna droga prywatna. Gmina ją przejęła i od razu zainwestowała. Jest tyle dróg do wykonania ale robimy akurat tą bo deweloper nabił swoich klientów w butelkę. Logika nakazywalaby aby był to koszt dewelopera.
Po za tym jest plan miejscowy zgodnie z którym były to drogi wewnętrzne. Ale gmina robi super interes (gimina to my) i bierze tę drogę na utrzymanie. Nie wspominając o remoncie poczatkowym. Na siódmym piekle ludzie się na to sami zrzucają. Są podwójnymi frajerami. Kupili droższe mieszkania i sami do dziś drogę utrzymują. Dlaczego nie zepchną tego na gminę... a bo nie ma podstawy prawnej i obowiązku gminy w tym zakresie. Ale zawsze znajdą się jakieś argumenty z poza logiki...
Jak jest w gminie program kierowany dla dróg gminnych, to na tych drogach należy się skupić. A nie na siłę przejmować drogi na gminę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

O ile się nie mylę, to skorzystali z gminnego programu płytowego. Rozumiem, że Pan/Pani nigdy nie korzysta z korzystnych propozycji i np. gdy za tę samą cenę można kupić 1 kg produktu lub 1 kg + 100 g gratis, to wybiera Pan/Pani opcję numer jeden? Podziwiam szlachetność w takim razie.

PS nie jestem mieszkańcem tamtego osiedla.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na osiedle marzenie czekałam rok więc żadnej obsówy nie było. No może z miesiąc był Ale da to się znieść. Etap koło Mirka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a nie bulwersuje Cię to, że z gminnych środków wykonano ostatnio na osiedlu chmary wewnętrzne drogi osiedlowe. Trochę dorzucili się mieszkańcy. Ale to i tak kpina z rozsądku. Kupili najtańszy produkt i proszą sąsiadów aby im wartość ich nieruchomości podnieśli. Dlaczego niektórzy potrafią kupić produkt kompletny, a inni domagają się aby im do ich półproduktu dopłacić.
Kpiną jest to, że urzędy pozwalają Chmarze takie coś produkować i sprzedawać.
Bezczelnością jest to, że oczekuje się od gminy, że pokryje koszty wybudowania drogi.

Znajdźcie choć jedną dziurę w mojej logice.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

No to ja polecam skończyć szkołę podstawową. Bo wszystkie materiały które otrzymuje się od dewelopera od zawsze pokazują jaka jest rzeczywista powierzchnia. No ale jeśli ktoś kupuje mieszkanie na podstawie reklamy w radiu to gratuluję rozumu.
Trzeba było kupić od margo bądź dom moich marzeń, to półtora roku po terminie oddania, nadal nie miałbyś czego mierzyć.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

To jest najmniejszy problem, gorzej z tym ile osób zostało oszukanych przy kupnie tych mieszkań patrząc na m2.
Nie ma tam 90m2 tylko około 70m2, bo ten deweloper to jeden wielki przekręt.
1 na ogłoszeniu na portalach wpisują że parter i 1 piętro ma razem 90m2 tyle że w pc-powieżchni całkowitej czyli po obrysie zewnętrznym włącznie z tarasem itp a nie powierzchni użytkowej tak jak to robią uczciwi deweloperzy.
2 Na swojej stronie podają że mieszkanie ma 90m2 ale ze strychem który nawet nie jest liczony w PU :D proponuje właścicielom tych mieszkań pochodzić z miarą po domu ;)
A działaniami tego dewelopera powinien się UOKIK zająć

Przez to że kondygnacje parter/piętro mają po 35 m2 prawie połowę miejsca zajmuje komunikacja i w rzeczywistości ma się mniej mniejsca niż w mieszkaniu 50m2 a rachunki są wyższe jak i cena wykończenia.

Proponuje dzielić się z tą wiedzą bo ludzie te kredyty będą całe życie spłacać.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

Fakt chyba nie przemyslalem tego do konca. Sprzedaje to od razu po odbiorze
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

No tak, przecież z Gdańska jest blizej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hymn droga obok e-grawu w części idzie przez prywatną posesję dlatego po zakończeniu budowy została odcięta co nie zmienia faktu że nie przeszkadza to wielu jeździć tamtędy albo też spacerować z wózkami:-) oś pod lasem jeszcze jest przed budową wodociągów i kanalizacji więc najgorsze jeszcze będzie ale będzie więc luzować majty i czekać...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie panikuj gosciu, wyrownaja to, jakos te ciezkie auta musza sie dostac, pogoda jest jaka jest, drogi wczesniej tez widziales, czlowiek bez wyobrazni tylko nie wie czego sie spodziewac, bylo kupowac w bloku.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

O jaaa, z holandii az.. To zes jest gosciu.. Nie to co zwykly czlowiek, ale z holandii..no niesamowite
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10
Nie zapomnij podać nr konta developerowi to ci prześlę gotówkę na równanie, poproś burmistrza Żukowo żeby Ci asfalt położył.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgłoś to do Chmary i powiadom gminę o sytuacji bo jeśli tak to będzie wygląda to nie dojedzie do was ani straż pożarna ani karetka. Zorganizuj sąsiadów i pogadaj cie z developerem chociaż o utwardzenie drogi na jego koszt.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

kiedyś przyjechałem specjalnie z Holandii, żeby zobaczyć jeden z domków Chmary. Byłem naprawdę zainteresowany. Niestety, na drodze była tak ogromna kałuża, że mój samochód (peugeot 206) nie dałby rady tego przej... przepłynąć. Domku nie obejrzeliśmy. Na szczęście mamy rodzinę w Gdańsku, więc ten przyjazd połączyliśmy z urlopem/pobytem u nich :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie mam nic do szeregów, jeżeli tylko powstaną drogi, którymi można będzie do nich bezpiecznie dojechać, zarówno gminne jak i wewnętrzne, jeżeli podłączone zostaną do kanalizacji (co zapobiegnie dewastacji dróg przez szambowozy), jeżeli będą powstawać po wybudowaniu infrastruktury zewnętrznej przez dewelopera, a ludzie je kupujący ten koszt będą mieli w cenie lokalu. Nie rozumiem roszczeń nowych sąsiadów, że gmina ma im zrobić przyłącze kanalizy, skoro ja swoje wybudowałem sam, gmina ma zrobić im drogę wewnętrzną gdy ja o swoją dbam sam itp. Zadaniem gminy jest budowanie infrastruktury w zakresie ogólnym, a nie walka o utwardzenie drogi pod domem członka rady sołeckiej lub budowa latarni pod domem radnego jeżeli inne główne drogi są jeszcze w całości nieoświetlone ( a tak już bywało!!).
Należy również wspomnieć, że aby obecni nowi mieszkańcy mogli swobodnie narzekać na niewydolność sieci wodociągowej (obecnie) lub kanalizacji (już wkrótce) to kiedyś musiał powstać komitet społeczny, który ze składek starych mieszkańców budował szkielety tych sieci. Najprościej wprowadzić się i narzekać, że gmina nie działa dobrze. Grzechem gminy było dopuszczenie do tej deweloperki, bo brak dla niej infrastruktury. Ale jeżeli istniałaby prawidłowa tobym się nie czepiał.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie chodzi o kurniki , stodoły .. mi osobiście to nie przeszkadza - mieszkam w domu . Chodzi o to ze developerom udało sów pobudować najniższym kosztem zabudowy , bez obróbki . Po drugie jak się biedowałam było zapewnienie ze tylko bliźniaki i wolnostojące ... i teraz pomysł sobie ze idziesz na ogród i ma wprost mur , bo te bloki nie maja żadnej estetyki wizualnej . Jedno okienko i wielki mur . Ludzie tacy sami czy z bloku czy z domu i nie o nich chodzi tylko o ten cały syf co developerzy zrobili . A to początek , zacznie się za 3,4 lata .
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie rozumiem was co wy macie do mieszkań szeregowych, mieszkanie jak mieszkanie najważniejsze żeby ludzie odpowiedzialni za decyzję poczuwali się do tego żeby infrastruktura była dobra też. Macie jakieś manie większości bo macie dom z dużym podwórkiem śmieszne jest to jak czytam kurniki,baraki itp najwidoczniej nie wiecie jak wygląda prawdziwy barak czy kurnik dla kur chodź pewnie ludzie jeszcze mają kurniki na swoich posesjach tu
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

płonne wasze nadzieje. teoretycznie gmina jest przeciwko zabudowie szeregowej. Tylko jak wytłumaczyc ciągłe rozrastanie się szeregów tuż za granicami administracyjnymi Banina? W miejscach gdzie nie ma planu developery budują na podstawie Decyzji o warunkach zabudowy, ponieważ brak tam planu miejscowego. Czym deweloperzy przekonują burmistrza, aby tuż za granicą naszej miejscowości w Miszewie, Pepowie czy innym Borowcu pozwalał na stawianie szeregów, którym przecież oficjalnie jest przeciwny??
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na szczęście od roku mamy już MPZP i miejmy nadzieję, że pozostałe pola zostaną lepiej zagospodarowane...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tam gdzie ja mieszkam sprzęt budowlany jeździł od strony egraw mają tam drogę która ma być późniejszym czasie oddana do użytku publicznego, z tego co mi wiadomo nie wiedzą jeszcze dokładnie jak ona ma iść czy coś takiego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

fotowoltaika (188 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...

do góry