Widok

Do mam dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mam do Was pytanie- ile miały Wasze dzieciaczki gdy zaczęły siadać i siedzieć- przy obniżonym napięciu mięśniowym? A raczkować, chodzić?

Ile miesięcy trwała rehabilitacja? Czy Vojtą czy Bobath?

Z góry dziękuję za informacje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja zaczeła raczkować jak miała 11 m-cy teraz ma 13 i od 2 tygodni wstaje na nóżki:) o chodzeniu nie ma mowy

my co prawda jeździmy na ćwiczenia ale chyba nie sa żadna metodą tylko ogólno-rozwojowe, lekarka powiedziała że do 1,5 roku ma prawo nie chodzić
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzięki:) nasza mała nie raczkuje jeszcze (podnosi się do pozycji do raczkowania w łóżeczku i się "buja", nie robi tego w pokoju bo mamy parkiet i pewnie póki co jej zbyt ślisko), nie siada samodzielnie z pozycji leżącej bądź z boku i sama nie siedzi tak stabilnie by np. posadzona siedziała na macie. Natomiast pełza, zaczęła mówić (tata, gaga, dada, lala, itp.), potrafi wybrać konkretną zabawkę o którą proszę by pokazała, np. gdzie jest biedronka:)

Mała ma niby lekko obniżone napięcie mięśniowe, żadnych deficytów neurologicznych, ćwiczymy z nią 2 razy w tyg z rehabilitantem (od kwietnia).

Pytałam lekarza skąd to obniżone napięcie, nikt ponoć nie wie. Przeczytałam gdzieś, że może być to spowodowane ch. tarczycy matki w czasie ciąży. Ja miałam wyleczoną nadczynność, ale musiałam na koniec ciąży brać leki (minimalna dawka).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje dziecko zaczęło siadać i raczkować, jak miało 10 miesięcy. Teraz ma skończone 12 i jeszcze nie chodzi, ale coraz częściej staje na nóżki.
Na rehabilitację w końcu nie chodziliśmy, bo po pierwszej wizycie w OWI w Gdańsku córka sama sporo nadrobiła.
około 12 miesięcy jak synek zaczal siadać z raczków a raczkować zaczął jak mial 10 miesiecy. a poszedł jak miał 18 miesiecy. Synek był rehabilitowany met. Bobath odkad skonczył 6 miesiecy
u nas tez NDT-Bobath
moja zaczęła siadać chyba jak miała 9 m-cy wcześniej raczej jej nie sadzałam:)
u nas Zosia urodziła się z hipotrofią i pewnie to jest powodem tego, że fizycznie jest słabsza, choć już nadgania:) no i ja w ciąży niby nie miałam problemów z tarczycą a jak po porodzie zrobiłam badania to się okazało, że za mała tarczyca i wole Hashimoto, wiec i może to była przyczyna...

w I i II trymestrze miałam badaną i było ok
Kwiatek - u nas skończony 9 miesiąc (i kilka dni) - raczkowanie i od razu potem siadanie. Wcześniej oczywiście nie sadzałam dziecka ani nic, sam musiał wykumać co i jak :)

Rehabilitacja 50/50 Vojta/Bobath, ale Bobath mnie nadal nie przekonuje.. Po Vojcie od razu widziałam poprawę.
Ja tez małej nie sadzam, żadne obkładanie poduchami itp. Jedynie siedzi w krzesełku do karmienia, no i wózku, bo się podciąga by usiąść.

My próbowaliśmy Vojtą, jednak mimo ponoć szybkich efektów metoda ta mnie nie przekonuje.
Dobrze, że są dwie metody - każdy znajdzie coś dla siebie :) Powodzenia w rehabilitacji :)
Dokładnie- dobrze, że są dwie;):):):) A Wy jeszcze ćwiczycie?
Tak, ale w sierpniu idziemy do lekarza rehabilitanta i możliwe, że już przestaniemy :)
To trzymamy kciuki:)
Mój synek od poczatku był rehabilitowany tylko Bobathem a teraz już super pomyka. Chodzić też zaczał jeszcze w terminie:) więc myślę,że u was też bedzie ok.
Młody zaczął pełzać w wieku 9 miesięcy, stawał z podparciem gdy miał 11 miesięcy i wtedy zaczął też raczkowanie, pierwsze kroki postawił, gdy skończył 13 miesięcy.

Rehabilitowany był od 3. do 13. miesiąca życia metodą raczej niesprecyzowaną (ani to Vojta ani - Bobath), zawierającą elementy obu, bardziej z naciskiem na rozwój ogólny i sprawność ruchową. Rehabilitowaliśmy się w szpitalu dziecięcym i w OWI.
nasz synek był rehabilitowany tak od 3 miesiąca i w wieku 6-7 miesięcy zaczą siadać, ok 8 zacząl raczkować i od razu stawał na 2 nózkach. Poszedł mając tak ok 10 miesięcy. Teraz ma 1,5 roku i smiga tak, ze czasem trudno go złapać.
Rehabilitacja 4 razy dziennie Vojtą. Bobath'a nie polecam.
No właśnie, a ja Pati nie polecam Vojty:) można by wiele pisać o jednej i drugiej metodzie:)
Rehabilitacja od 5 miesiąca, głównie Bobath, niektóre ćwiczenia Vojty.

Raczkowanie, siadanie i wstawanie gdzieś w 9 miesiącu, chodzenie w 15.

Dalej widać u małego obnizone napięcie, ma dwa lata i cztery miesiące. Biega i jest ruchliwy, nie widać niesprawności, ale słabo trzyma postawę i ma mało skoordynowane ruchy czasem... Podobno jeszcze wszystko może się wyrównać i i tak jest super. Mam nadzieję...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na pewno sie wyrówna:) nie ma innej możliwości:) trzymamy kciuki:)
Ciekawa jestem jak to będzie z moją Alą, bo ona wcześniak też z obniżonym napięciem mięśniowym. Rehabilitujemy od 3go miesiąca życia Bobathem. Jakoś Vojta mnie też nie przekonuje.
Póki co Ala szaleje na macie:) Nie siada sama, ale to jeszcze ma czas, ponoć fizjoterapeuci za siadanie uważają, gdy dziecko samo z pozycji leżącej się dźwignie i usiądzie, obstawiają to na 8my miesiąc.
Ala siada jedynie w foteliku do karmienia, bo się podciąga, chociaż ja karmię ją na w pół leżąco.