Widok

Do mam z chudziutkimi niemowlakami

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzis sie troche przestraszylam waga mojej coreczki. Urodzila sie 3300gr i 56cm. Teraz ma ponad 4 miesiece i wazy 5880gr i ma kolo 66cm. Idziemy do lekarza w przyszlym tyg ale mam pytanie czy ktoras z mam tez ma takie chudzinki. Przez 5 tyg przytyla tylko 440gr:(
Karmie caly czas piersia. W ciagu dnia co 2-2.5h w nocy co 4-5h. Spi w ciagu dnia i w nocy bardzo dobrze. Nie placze, nie jst marudna wiec chyba sie najada. Moze to jej uroda ale troche sie martwie

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja w tym wieku wazyla 5900 i miala 67 cm. Dla mojej lekarz jest wszystko ok
Sanszajn moja córka miała dokładnie jak Twoja urodziła się z wagą 3075g i miała 51cm w pierwszych trzech miesiącach karmiłam ją piersią ale mało przybierała na wadze miała dobry humor i dużo spała. Moja pediatra uważała, że to nie jest normalne i skierowała nas do szpitala na Polankach. Zrobiono jej szereg badań i nic nie stwierdzono, dziecko zupełnie zdrowe. Kazano przejść na sztuczne mleko, córka zaczęła przybierać ale nie było to aż takie duże przybieranie. Dziś córka ma prawie 4 lata i waży 13kg jest zupełnie zdrowa :) Po prostu taki urok. Ale jak mocno Cie to martwi to zrób córce badania na ZUM bo to najczęstszy objaw słabego przybierania na wadze. Ale nie martw się po prostu może Twoja córeczka ma taką urodę jak moja :)
Mam nadzieje, ze to tylko jej taka uroda:)

Ale dokładnie co Cię niepokoi? Maluszek ma w ciągu pierwszego pół roku podwoić wagę urodzeniową, Twoja malutka już jest tego bliska, więc wszystko wygląda jak najbardziej ok.
Na pewno wszystko jest OK bo jak mialam kryzys laktacyjny i mala niedojadala to strasznie plakala i byla marudna. teraz najada sie w 10 min i caly czas sie smieje. Jestem poprostu przewrazliwiona bo to moje pierwsze dziecko a ja juz mloda nie jestem:)

Witaj w klubie, mój synek był zawsze w ostatnich centylach, a mnie się wydawało, ze przy każdej następnej wizycie u lekarza wyjdzie, że nic nie przybrał tym razem :D

Przeszło mi odrobinę po pierwszych urodzinach. Odrobinę :D
z tego co piszesz to waga jest powyżej 10 centyla, czyli w normie, natomiast wzrost to 90 centyl czyli niby też w normie ale proporcje nie zachowane, idź do pediatry, zapytaj się co i jak (jak ja naszego mierzyłam to mi zawsze wychodziło więcej niż podczas mierzenia w przychodni), może zacznij podawać kaszki? poza tym pewnie niedługo zaczniesz wprowadzać nowe jedzonka, ja bym się nie martwiła na zapas:)
Dzieki mamki:) jutro maszerujemy do lekarza, zobaczymy co powie. Dziekuje Wam za rady

moja mala też była taka chudziutka jak miała rok ważyła 9 kg teraz ma 3 latka i waży 12,3 kg jest malutka i chudziutka, robiliśmy badania i jest dobrze - taka uroda już przestałam się martwić
Natalia urodziła się z wagą 4000 i 59 cm i od zawsze był ten sam problem.
Chyba tylko przez pierwsze 5 tygodni przybrała 1kg a potem to ok 500 g między wizytami albo nawet i tyle nie.
Kazano mi wybudzac na karmienie w nocy,robiłam też badania np. posiew moczu,w 5 miesiącu wprowadziłam kaszkę na noc ale nic to nie dało.
Zawsze ta waga była zbyt mała w stosunku do wzrostu i tak zostało jest wysoka a szczupła i drobna.
U nas tez ciagle było, że Zosia za mało przybiera, nawet wszystkie badania robilismy i jest zdrowa jak ryba, tak maja poprostu niektóre dzieciaczki i ju z :-)
z Liwii sie smieja ze musi pampki na szelkach nosić,jest bardzo długa i chudziutka a je za dwie
Franek miał tak samo. Urodził się 4400 i 62 cm, nie podwoił wagi po 5 miesiącu, ani nie potroił po roku. Ma dwa latka i wazy jakieś 12,5 kg, przy jakiś 95 cm - czyli standartowo. Jest zdrowy. Prawie do roku był na samym cycusiu, bo nic innego nie chciał. Teraz lepiej je, ale z cycusia nadal nie zrezygnował.
roczniak powinien potroić wagę urodzeniową??????

Gabryś urodził się z wagą 3820g i 55cm długości...

teraz waży 9990g i jakieś 3 tygodnie temu miał 84cm :P
Moja córeczka tak samo... :)
Teraz ma ponad 1 rok i 3 mies. a nadal waży 9 kg. Teraz dopiero przerzuciłam się na Hugiesy 4.
Do roku karmiona była piersią. Zawsze miała wilczy apetetyt.Teraz wcina wszystko co popadnie, w dwukrotnie większej porcji niż jej 3 letni brat :)
Nóżki chudziutkie jak u patyczaka, żeberka na wierzchu, tylko buziunia się zrobiła troszkę okrąglejsza :D
mój synek ma 1,5 roku i waży 10kg, zawsze był drobny, ale zdrowy:)
Moja córka ma rok i 4 miesiące i waży 9kg,miała robione różne badania,wszystkie wyniki ok.Taka jej uroda:)
To Wasze dzieci grubaski przy mojej :-D
Spojrzałam ile ważyła Amelka w 4 miesiącu. 5600
Fakt lekarze mówili, że mało, że drobna itd. (choć nie było wcale widać tej drobności ) bo miała pyzy na buźce
W końcu Pani dr kazała podawać sinlack. Faktycznie po nim zaczęła ładnie przybierać.
Obecnie ma ponad 9 miesięcy i waży 8kg więc dogoniła rówieśników :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry