Widok

Do mam z chudziutkimi niemowlakami

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzis sie troche przestraszylam waga mojej coreczki. Urodzila sie 3300gr i 56cm. Teraz ma ponad 4 miesiece i wazy 5880gr i ma kolo 66cm. Idziemy do lekarza w przyszlym tyg ale mam pytanie czy ktoras z mam tez ma takie chudzinki. Przez 5 tyg przytyla tylko 440gr:(
Karmie caly czas piersia. W ciagu dnia co 2-2.5h w nocy co 4-5h. Spi w ciagu dnia i w nocy bardzo dobrze. Nie placze, nie jst marudna wiec chyba sie najada. Moze to jej uroda ale troche sie martwie

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
słoneczko-dzięki za info-a już chciałam się zaopatrzyć w golonki :D a juz przestałam się przejmować tymi siatkami...tylko ja na niego mówię klopsik-a w takiej sytuacji to chyba bardzie by się nadało sucharek...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dieta nic nie zmieni ;P przeprowadzono badania i porównano pokarm kobiet z Somalii i z europy i były tak minimalne różnice, że potwierdza się że nawet głód nie wpłynie na mleko, pamiętaj że mamy tak zaprogramowane organizmy że jak nie dostarczymy czegoś z pokarmem to natura tworząc mleko weźmie to z naszych osobistych zapasów ;)
widzisz wszytsko zależy od dziecka mojej koleżanki syn 3,5miesiaca i 8kg - a urodził się przeszło kg mniejszy od mojego (3,220g, a mój 4,300g) obaj na piersi i mój 8,100 miał dopiero na 6,5m-ca - fakt tu dwie rozne rodziny, ale chodzi mi o to że dzieci są różne i nie ma co porównywać :)

a po wprowadzeniu innych rzeczy dziecko może zacząć tracić na wadze lub slabiej przybierac, a poza tym zaleca sie WYŁĄCZNE kamienie piersią przez MINIMUM 6 miesięcy ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
dzięki wielkie dziewczyny :) ja ogólnie nie zamierzam dać się namowić na jakiekolwiek mm-mowy nie ma..wiem, ze pokarmu mam dostatek, mały się najada, jest mega pogodny (za wyjątkiem dzisiaj i wczoraj-bo wyraźnie ząbkuje), ewentualnie trochę dumałąm, czy może wczesniej wprowadzic mu np marchewkę, ewentualnie kaszkę, kleik..ale jak przeczytałam o tym ze siatki są wg dzieci karmionych butlą-to że tak powiem-mam w nosie siatki :D pani pediatrze oczywiście w taki sposób nie powiem :P
tak mnie tylko dziwi-bo 1 dziecię było okazem dobrze wykarmionego niemowlaka (a tez karmione piersią)....a tu taka różnica...
może muszę codziennie schabowego z golonką naprzemiennie? :P co by pokarm wzbogacić :)
ok coś źle przeczytałam, niemniej dziecko bardzo ładnie przybiera na wadze - nie wiem skąd w ogóle pomysł że coś jest nie tak?

Słabe przybieranie jest w takiej sytuacji jak było z moim - dopiero jak miał miesiąc osiągnął wagę urodzeniową - a i tak uważam że pani pediatra za bardzo mnie nastraszyła niepotzrebnie :/
Jeszcze nie podwoiło, brakuje 1kg ale zostało jeszcze 1,5 miesiąca.
jjjjjjjjjjjjj ależ Twoje dziecko książkowo przybiera :D podwoiło swoją wagę urodzeniową w odpowiednim czasie :D

Jak Patrycja napisałą siatki centylowe na większości portalach i książeczkach zdrowia i u lekarzy to siatki dla dzieci karmionych sztucznie, dzieci karmione piersią mniej przybierają :D
Też karmie samą piersią, mała ma 3,5 miesiąca i do grubasków nie należy, ostatnio przez 3 tyg przybrała mi 200g, ale znów zaczyna lepiej przybierać. Musisz być silna w swoim postanowieniu, bo wiele osób na około pewnie będzie chciało wepchnąć małemu butle tak jak u mnie było. Jak leżeliśmy na salmonelle w szpitalu i mała dostała po antybiotyku nietolerancji laktozy to oczywiście najlepszym lekarstwem była butla z nutramigenem :/ jak się nie zgodziłam na podanie to mi ordynator powiedziała w czwartek na dyżurze, że jak będzie w poniedziałek to ma nadzieję że nas już nie będzie. Jak na początku mała miała żółtaczkę i nie przybierała na wadze to oczywiście też chcieli butle wcisnąć, też się nie zgodziłam. Minęła żółtaczka i dziecko zaczęło normalnie przybierać.. Jak widzisz, mamy lekarzy bardzo "pozytywnie" nastawionych do karmienia piersią.. Jakby co to w wojewódzkim jest super Pani z poradni laktacyjnej P. Ewa Lisius. Poradnia jest bezpłatna. Ja karmię w dużej mierze dzięki tej Pani.
Jakby co to zostawiam Ci swojego maila: patrycja.orzol@o2.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
dzięki Patrycja, podniosłaś mnie na duchu :)
http://pediatria.mp.pl/karmienie-piersia/tempo-wzrastania-dzieci-karmionych-piersia

Tu masz lepsze siatki.
Aha.. i dziecko ma 6 miesięcy na podwojenie wagi urodzeniowej, jeszcze sporo czasu mu zostało.
Nie przejmuj sie, dzieci na piersi rosną skokowo. Mały nie waży jakoś tragicznie mało, zresztą siatki są robione pod dzieci butelkowe. Jak bardzo się martwisz to zadzwoń do Magdy Karpienia z lllpolska.org Na pewno Ci pomoże. Pozdrawiam i uszy do góry, nie daj się.
Jak pediatra się 'nie czepia' a maluch jest pogodny i dobrze śpi to ja bym na razie nie panikowała - ważne że dziecko przybiera :)
Mój średni to nawet na półtora roku nie potroił wagi urodzeniowej :P teraz ma 3 lata i ma się całkiem dobrze, jest drobniejszy od rówieśników ale też nie ma po kim być olbrzymem :P po prostu ten typ tak ma, że ciężko żeby choć chwilę usiedział :P
dziewczyny-podnoszę wątek-gdyż mój maluch jest zbyt leciutki :/
waga urodzeniowa 3600, w 8 tyg 5000, 4 m-ce 6000, 4,5 6200, karmię tylko piersią-i nie chciałabym z tego rezygnować..ale jak dziś ujrzałam wykres na centylach... :( co dziwne-z pierwszym dzieckiem nie miałam takich 'przygód'...o co chodzi? mały zajada co ok 2,5 godz, w nocy tez z 3,4 razy...wg mnie się najada...
zawsze mówię, że mam szczypiorka ;P

dzięki Dziewczyny za pomoc :*
wagę ma troszkę poniżej średniej - tzn jakieś 40-45% maluszków jest mniejszych od Gabrysia, z kolei jest bardzo wysoki gdyż aż ponad 97% maluszków jest od niego mniejszych

Czyli krótko mówiąc jest chudy i długi :).
Aguniu, waga prawidłowa, wzrost nieproporcjonalnie wysoki
Dziewczyny - jak się to czyta? zawsze mam problem z tymi siatkami centylowymi :/

image
Jestem dobrej mysli, widocznie taka uroda mojej Sandruni, bedzie wysoki i szczupla jak modelka. Oby zdrowa byla bo to jest najwazniejsze

mojej kolezanki corka ma 18msc i wazy 9 kg ale jest zdrowa
sanszajn - łatwo mówić, ale nie martw się.

moja maleńka urodziła się 2850 gram, 51 cm i spadła do 2520 gram jak wychodziliśmy na 3 dzień ze szpitala, kazali nam codziennie do przychodni chodzić na ważenie bo mała. Na całe szczęście lekarz był spokojny i jak po miesiącu od urodzenia nie wróciła do wagi urodzeniowej nadal nas nie denerwował. Kazał tylko budzić małą co 2 godziny a ona i tak jadła co 4 z piersi, a jak ja budziłam to była senna nadal, więc przestałam ją budzić. W drugim miesiącu przybrała 1200gram i zaczęła odbijać - nadal jest drobna, ale ma grube kości, więc tak tego nie widać.

3,5 roku - 13,5kg, 94 cm

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry