Widok
Mi został przydzielony zasiłek, kiedy zgłosiłam się po macierzyńskim. Wcześniej pracowałam w firmie prywatnej. Dostałam na pół roku, w maju przelali mi złotówkę:D, na koniec lipca mam dostać 400zł z groszami. Jak zgłosiłam się do okienka, to Pani mi nim jeszcze siadłam powiedziała, że ma jedną ofertę, ale nie dla mnie (praca w systemie zmianowym 8-21). Od wejścia do wyjścia z Urzędu minęło dokładnie 5 minut:)
Masz obowiązek poinformować UP w ciągu (chyba) 7 dni od podpisania umowy - dotyczy to także umowy zlecenia. Informacje taką można przekazać mailem. Niestety nie unikniesz wtedy ponownej rejestracji.
Sprawa może się łatwo wydać bo zleceniodawca ma obowiązek zgłosić Cię do ubezpieczenia, które teraz płaci UP. Podejrzewam ze zainteresują sie dlaczego UP Cię nie wyrejestrował.
Niestety nie wiem jaka kara grozi w przypadku gdyby to się wydało. Być może także że komuś się upiekło.
Sprawa może się łatwo wydać bo zleceniodawca ma obowiązek zgłosić Cię do ubezpieczenia, które teraz płaci UP. Podejrzewam ze zainteresują sie dlaczego UP Cię nie wyrejestrował.
Niestety nie wiem jaka kara grozi w przypadku gdyby to się wydało. Być może także że komuś się upiekło.