Widok

Do tych co wiarę tracą i drogę gubią

Iść śladem Pana
„Miałem kiedyś sen. Szedłem po plaży przy boku Chrystusa. Nasze stopy odciskały się na piasku, pozostawiając podwójny szereg śladów: moich i Jego. Miałem kiedyś sen. Szedłem po plaży przy boku Chrystusa. Nasze stopy odciskały się na piasku, pozostawiając podwójny szereg śladów: moich i Jego.
Kiedy tak śniłem, przyszła mi myśl, że każdy z postawionych przeze mnie śladów odzwierciedlał jeden dzień mojego życia. Zatrzymałem się i spojrzałem na moje ślady, ginące w oddali. Wtedy dostrzegłem, że w niektórych miejscach nie było dwóch śladów, ale tylko jeden. Popatrzyłem jeszcze raz i ogromnie się zdziwiłem. Miejsca, w których znajdował się tylko jeden ślad, przedstawiały najbardziej smutne dni mojego życia. Dni strachu i niecierpliwości, egoizmu i smutku, trudnych doświadczeń i wątpliwości, dni niezrozumiałych i pełnych cierpienia.
Zwróciłem się wtedy do Pana z ostrym wyrzutem: „Obiecałeś, że będziesz przy mnie przez wszystkie dni mojego życia. Dlaczego więc nie dotrzymałeś swego słowa? Dlaczego pozostawiałeś mnie samego w najtrudniejszych momentach życia, w chwilach, w których najbardziej potrzebowałem Twojej pomocy?
Chrystus uśmiechnął się: „Synu mój najukochańszy, nie pozostawiłem cię nawet przez najkrótszą chwilę. Pojedyncze ślady, które widziałeś w najtrudniejszych chwilach swojego życia, były moimi śladami. W te ciężkie dni musiałem cię nieść w moich ramionach” (por. B. Ferrero, Dlaczego?).”

Wzruszające, prawda?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
mniam.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wierzę że dzisiejsza kawa z cynamonem będzie pyszna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
I jak z Waszą wiarą? Ma się dobrze, czy kuleje?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cytat:

"- Warto zwrócić uwagę że w chrześcijaństwie jako jedynej religii pozycja kobiety dorównała mężczyźnie ( pod red. Ch. Ockernet, „Czarna księga kobiet”)"

A potem Ci sami chrzescijanie a właściwie ich potomkowie wyraźnie powiedzieli że: „Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów.” (św. Tomasz z Akwinu)

I gdzie tu dorównanie w pozycji męszczyźnie??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hmmmm...
to ja mam w takim razie pytanie:

Skoro twierdzisz, że:
"Gdy człowiek wie, że odchodzi, ZAWSZE zwraca się ku Panu Bogu i prosi o pomoc"
to gdzie odchodzili ludzie zanim nastało chrzescijaństwo bo o ile mnie pamięć nie myli to kurcze istniejemy trochę dłużej niż ta "wiara"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale rzadko wrzuca nowe.
świetne komiksy :)
http://www.spaceavalanche.com/2010/02/15/footprints/
Prawda nie wyklucza wzruszenia. Surstromming otwieramy pod wodą.
Cześć to ja ...od tego ,jak to nazwałeś -surstromming-u.
To o czym napisałeś nie ma być wzruszające(bo nie oto chodzi) --TAKA JEST PRAWDA.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.youtube.com/watch?v=N9oq_IskRIg
Czy aby na pewno chrześcijanizm jest religią mono?
ale najbardziej cieszy mnie fakt że pedofili w sutannach zamykają już w wiezieniach długo trzeba było na to czekać:(((((((((((((((((((
Dziękuję proszę pani :)
CHalewicz - Antychalewicz czy jak tam zwał;)

Twój punkt widzenia moim zdaniem tez nie jest pozbawiony racji bo generalnie w źródłach pierwszym który ustanowił kult monoteistyczny był Echnaton znany tez jako Amenhotep IV. Ale pamiętać należy że to już dyskusja nie o duchowości tylko o źródłach historycznych w dziejach religii. Tak sadzę.

poczytaj to
http://studiareligia.glt.pl/
Hal – kumam o co ci chodzi. Na uniwerku mam kilku znajomych którzy płyną w tę stronę. To ciekawe że gdy mówię do nich „per katoliku” zwykle podkreślają że chcą unikać sztywnego ideologizowania a interesuje ich „prawda duchowa chrześcijaństwa”. Zwykle powołują się na publikacje ks. Tomasa Halíka, Edyty Stein, albo ks. Michała Zioło. Ja przeglądałem książkę tego ostatniego „Jedyne znane zdjęcie Boga” i muszę powiedzieć ze spore wrażenie robi na mnie myśl chrześcijańska płynąca z wyższej półki nauk humanistycznych. A dodam że jestem raczej sceptykiem jeśli chodzi o religie. To faktycznie jest coś dobrego, bardzo ciekawy nurt. Fajnie się z nimi rozmawia.
@kk - raczej myślałem o przedsoborowym postrzeganiu wiary, choć w moim wydaniu brzmi jak herezja, to jednak bliższa mi prostota przekazu ewangelicznego pozbawiona "posoborowych" interpretacji. Marny jednak ze mnie teolog i raczej idę w tym kierunku intuicyjnie.
Do korzeni czyli do pogaństwa hal?

To co w micie o słońcu było piękne i wzniosłe
zostało przejęte przez chrześcijaństwo;
Helios przeistoczył się w Chrystusa
naoglądałeś sie pupereli na jutubie i teraz powtarzasz je dookoła.
Prawda jest taka, ze Biblia jest jedyną świętą księgą, w przypadku której zbieżność nazwisk i miejsc jest nieprzypadkowa i możliwa do potwierdzenia.
jeśli chodzi o zbieżność dat świąt chrześcijańskich z datami świat pogańskich to od dawna jest mówione, że wprowadzono je w takim a nie innym terminie aby ludziom łatwiej się do nich przyzwyczaić, zaakceptować je.
Jeśli chodzi o mnie to wierzę w Boga, Jezausa, Ducha Świętego i Maryję i wszystkie wg ciebie "bujdy" z nimi związane.
wtedy może pojawić się niebezpieczeństwo skrajnej ortodoksji. Ta interpretacja kierują się właśnie fundamentaliści islamscy - chcą wrócić do dawnego systemu myślenia z czasów Mahometa.

Inne tematy z forum Hydepark

Biżuteria jako prezent? (42 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Hotel w Raciborzu (6 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

Punki z Zabianki (20 odpowiedzi)

Podobno w latach osiemdziesiątych na zabiance była jakaś punkowa ekipa czy ktoś wie coś na ten...

do góry