Widok

Do wieszających psy na PO i Tusku...

Ciągle czytam narzekania/utyskiwania, jaki to rząd indolentny, Tusk bezczelny, kryzys, dramat, bezrobocie, Komorowski nieudaczny...itd.

Ok. To teraz krytycy nad krytykami, bardzo uprzejmie proszę o napisanie, jaką widzicie alternatywę dla "zbawienia" Polski od kryzysu/bezrobocia/itd..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zetjocie
Nie to żebym sie czepiał, ale nie pojmuje co teorie odnoszące się do procesów chemicznych lub sztucznej inteligencji, mają wspólnego z podatkami? Co ma automatyka wspólnego z kryzysem walutowym?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Konkurencyjny wobec czego?
@ Halewicz

Już ktoś wzywał pana do zaprzestania trollowania, więc się przyłączam. Jeśli chcesz pan dyskutować to poproszę o tejst konkurencyjny. I to by było na tyle.
Ktoś i Kassandra

Doceniam rolę literatury s-f, ale głównie z inspiracji Ziemkiewicza. Najbardziej z tego typu literatury ceniłem jednak literackie zabawy Lema. Generalnie nie przepadam za przebierankami, choć czasami są niezbędne, ale nie w normalnych warunkach, inna sprawa,że u nas daleko od normalnośći.
Bełkot.
@ Ktoś i Kassandra

Będę uparcie twierdził,że bardziej przydatne są przy analizach systemu teorie sterowania, teoria informacji niż szczegółowe, przyczynkarskie i mało predyktywne algorytmy ekonomiczne, o ktorych jakośći wcześniej pisałem. Na portale salon24 i Niepoprawni wrzuciłem tekst wyrażający moje zastrzeżenia wobec mitów rynkowych. Życzę przyjemnej lektury.

http://zetjot.salon24.pl/425447,rynkowe-balwochwalstwo
Nie tylko Cieplarnia.A Non Stop?Helikonia?Uwielbiam też Harrisona-mało refleksyjny ale przezabawny(może z wyjątkiem-Przestrzeni!Przestrzeni!)
Ja bym raczej widział go roli Sitha:))))
Cieplarnię czytałem wiele razy - do tego słodka herbata i kanapki z szynką; świat zewnętrzny przestawał istnieć. Pamiętam też genialną Fantastykę z lat 80-tych...muszę poszperać na allegro za tymi archiwalnymi numerami. Ileż tam było genialnych opowiadań, min. Asimova. Jedno mocno utkwiło mi w pamięci, choć tytułu za cholerę nie pamiętam - o człowieku, który potrafił zatrzymać czas. Często wracam w myślach do tego opowiadania.
hehe parzyperze, wierzbomordy ;) Nie wiem czy komukolwiek by się udało zrobić z tego film, ale masz racje książka jest więcej niż totalna ;)

Ja sie wychowałem na cyklu Duna i książkach Asimova. Pamiętam tez że jako dzieciak wgniotła mnie "Gra Endera" O. S. Carda ( późniejsze części już były do bani), ale ta pierwsza cześć genialna. Przynajmniej wtedy tak czułem.

Zetjot to pewnie klimaty Neuromancera. Taki cyber puncor z niego ;)
Oooo właśnie, KK - Gwiezdne Wojny! To jest dobry temat:) Moja ulubiona książka SF to Cieplarnia Aldissa. Szkoda, że jeszcze nikt nie podjął się nakręcenia filmu na jej podstawie.
Zetjocie słodka ptaszyno,
Co cybernetyka ma do ustaleń fiskalnych? Albo do regulacji rynku pracy, oprocentowaniu kredytów? Nie gniewaj się, szanuje Twoje wypowiedzi, ale chyba lepiej by nam się rozmawiało o Gwiezdnych Wojnach 3d, albo kultowych książkach sf ;)
Jeszcze nie jechałem ale wybieram się w poniedziałek.
@ Ktoś i Kasaandra

Oddzielmy dwie rzeczy, ktore nie muszą iść w parze. Analiza chorego systemu -"chimera ustrojowa"czy "system sfunkcjonalizowanych patologii" kończy się na analizie tego systemu. Proponowanie nowego systemu to nie jest podejście naukowe, to już wkracza w dziedzinę futurologii, ale można tego spróbować i o tym pisałem w tekście o chimerze, mając na mysli ustrój w pełni demokratyczny bądź republikański.

A nowy ustrój może być skonstruowany nie w oparciu o wydumane idee wiecznej szczęśliwości i świetlanej przyszlości, lecz w oparciu o sprawdzone elementy z dotychczasowej tradycji, tak jak z klockow Lego.
@ Halewicz

A jechał pan nową Słowackiego ? Dojechał pan nią do Grunwaldzkiej ?
Tak wyglądają konkrety - koniec wieńczy dzieło a jaki koniec - przecież widać.
@ Ktoś i Kasaandra

Pomówmy o nauce. Ekonomia nie jest żadną nauką, jest dyscypliną wykładaną na uczelniach, ja jeszcze pamiętam marksistowską ekonomię polityczną z uczelki. Nie będę więcej cytował Philipa Balla i freakonomistów nt. ekonomii bo uważam sprawę za zamkniętą. Natomiast chciałbym zwrócić uwagę na naukę bardziej nam przydatną , czyli control theory - dawniej cybernetyka, teoria sterowania, nauka o systemach, sieciach i układach. Jest ona bardziej ogolna od rozważań ekonomcznych i opiera się na innych zasadach, związanych z teorią informacji. Z tego też względu na moc integrującą rozmaite dyscypliny.
@ Ktoś i Kassandra

Proszę tylko nie mowić mi o etykietkach, bo jestem uczulony a to z tej samej przyczyny o ktorek mowiłem wyżej.Etykietki utraciły terminy ważności.Ktoś powiedział a propos tego zjawiska,że sowa Minerwy wylatuje o zmierzchu. Żeby ująć sprawę któtko, powiem tak - każda wspólnota organizuje sobie własny byt i wlasne reguły. To jest chyba zasada nadrzędna nieulegająca przedawnieniu. W takim więc razie i rynek podlega decyzjom wspólnoty, a nie wspólnota zasadom rynkowym. Tak więc brak jakichkolwiek nadrzędnych praw ekonomii i stąd moja rezerwa i niechęć wobec stanowisk wyrażających determinizm rynkowy. Ostatecznym regulatorem całego bytu jest wspólnota i podejmowane przez nią decyzje, ktore nie mogą być nazbyt subiektywne i muszą uwzględniać zmiany, ale nie byle jakie zmiany.
Pewno, że ma prawo^^ Nie irytuję się.
Zetjot nareszcie jakiś konkret;) Staniszkis sam lubię;) Rozumiem, że skłaniasz się raczej ku myśli konserwatywnej?
To że system lubi zawodzić to fakt. Ale jeżeli postulujesz jego zmianę to jaką czym go chcesz zastąpić?

Ekonomiści, którzy wróżą przyszłość to wiadomo że wróża z fusów bo niewidzialna ręka rynku jest na dłuższa metę nieprzewidywalna. Ale ja mowie o założeniach funkcjonowania gospodarki. Sa jej przecież różne typy np: neoliberalna, socjaldemokratyczna itp. Jeżeli wiec ktoś mówi, że obecny system jest słaby ( bo jest) to niech powie czemu i zaproponuje swoja wizję. To ciekawiej sie czyta niż ciągłe punktowanie kaczki czy tuska ( ich programy gospodarcze są z grubsza takie same)

Hal Ty się Waćpan tak nie irytuj, bo przecież każdy ma prawo do własnej wypowiedzi
Zetjot nareszcie jaki
Oglądałem przy okazji archiwalne (sprzed roku) wypowiedzi Błaszczaka i Jarosława K. (tak będziemy za niedługo o nim pisać), że Polska nie będzie przygotowana do Euro2012, że nie będzie dróg, nie będzie stadionów na czas, nie będzie niczego...
Także przejezdność A2 poczytuję, jak drobny prosty w ryło tym wieszczom, których głównym zajęciem jest wróżenie jak najgorzej Polsce i Polakom.
do góry