Widok
Nie wiem, jakie ciasta lubisz, ale ja mogę się podzielić przepisem na kakaowe:
250 g mąki tortowej
3 lekko ubite jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 ml oleju
220 ml maślanki
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao
Przesiewam mąkę i kakao, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaję cukier, cukier wanilinowy, a następnie mieszam tak, żeby było jednolite. W drugim naczyniu mieszam starannie olej, maślankę i jajka.
Do suchych składników dodaję mokre i znów mieszam.
Dno blachy (o średnicy gdzieś 21 ‒ 22 cm) lekko smaruję tłuszczem i wlewam surowe ciasto. Piekę w piekarniku na 180 stopni.
przez mniej-więcej godzinę. Po wyjęciu ciacho stygnie.
250 g mąki tortowej
3 lekko ubite jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 ml oleju
220 ml maślanki
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao
Przesiewam mąkę i kakao, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaję cukier, cukier wanilinowy, a następnie mieszam tak, żeby było jednolite. W drugim naczyniu mieszam starannie olej, maślankę i jajka.
Do suchych składników dodaję mokre i znów mieszam.
Dno blachy (o średnicy gdzieś 21 ‒ 22 cm) lekko smaruję tłuszczem i wlewam surowe ciasto. Piekę w piekarniku na 180 stopni.
przez mniej-więcej godzinę. Po wyjęciu ciacho stygnie.