Widok

Dodatkowe ogrzewanie

Banino Temat dostępny też na forum:
Witam, zastanawiam się nad dodatkowym ogrzewaniem w domku szeregowym na Baninie (108m2). Chciałbym uzyskać od Was jakieś spostrzeżenia i porady.

Na parterze będzie wszędzie podłogowe na górze tylko w łazience, reszta grzejniki. Chciałbym zamontować kominek i w związku z tym zastanawiam się nad wybraniem go z opcją płaszcza wodnego, czy może jednak darować sobie to i wziąć rozprowadzenie ciepła.

Słyszałem, że płaszcz nie jest teraz już taki drogi i to dobra opcją, że warto mieć zasilacz UPS. Pewnie jest ktoś na tym forum co posiada takie rozwiązanie. W końcu to żadna nowość.

Proszę o sugestie. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
fizyka?
cyrkulacja cieplego powietrza powoduje przenoszenie wody, cieply gaz na skutek konwekcji gromadzi sie w gornych pietrach domu gdzie ochladzajac sie oddaje wilgoc :) to proste jak konstrukcja cepa.
migruje kurz migruje i wilgoc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@mieszkaniec;

Podzielam twoje uwagi. Salon / Pokój, bo zazwyczaj tam stoi kominek nie może być traktowany jako Kotłownia.

Dlatego ja Kominek traktuję jako coś okazjonalnego, palę jak mam ochotę a nie po to, żeby ogrzewać dom.

Wtrącę jeszcze jedną rzecz na temat palenisk otwartych. Mój znajomy zainwestował właśnie w taki kominek, piękny portal, wszystko na TIP TOP - wydał za to wszystko ok. 30 tys. PLN i Co? teraz żałuje, że nie jest zamknięty.

Nie ma takiej opcji by tzw. "swędu" nie było czuć w pomieszczeniu. Nie jest to tak, że dymi się na Salon bo się nie dymi ale spalanie drewna zwłaszcza przy rozpalaniu i wygaszaniu kominka powoduje taki a nie inny efekt. No cóż: Żona tak chciała, więc ma! Dlatego na pomysły / wymysły Pań trzeba zawsze brać korektę.

Co do powstawania grzyba? - chodzi o ogrzewanie nadmuchowe - u mnie coś takiego nie występuje! - pierwsze słyszę o czymś takim!

Czy Gaz jest tańszym nośnikiem energii od drewna? - wydaje mi się, że chyba NIE ale fakt jest faktem, że ogrzewanie gazem nie jest aż tak drogie jak niektórym się wydaje.

Może info komuś się przyda.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
No i fajnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
akurat o czyms takim nie słyszałem od nikogo kto ma takie ogrzewanie a mam kilku znajomych co grzeją tak naście lat.....a poza tym to myślę że trzeba wietrzyc dom jakie by ogrzewanie nie było :)
ps kominek bez płaszcza ma jeden duży + jeśli w zimie pradu nie będzie naprawdę długo.....bo wieje itd to mamy ogrzewanie , no i może jeszcze drugi -cała instalacja jest tańsza i mniej ma rzeczy które mogą sie popsuć :) ale kazdy musi indywidualnie dobrać sobie najlepsze rozwiązanie
Kominek z płaszczem wodnym to niepotrzebna inwestycja, jeżeli masz gaz i dobry piec kondensacyjny, to dodatkowe pieniądze, które się nie zwrócą, jeśli nie masz czasu to i tak nie będziesz palił w kominku, a jeśli masz to i tak taniej nie wyjdzie niż gaz.
Mam zwykły kominek, bez rozprowadzenia, zrobiony jest tylko wylot na klatkę schodową i ciepło idzie do góry na 3 pokoje bez problemu. Jak palimy w weekendy to jest ciepło w całym domu. Na co dzień gaz, podłogówka na dole i w łazience u góry, pokoje - grzejniki, dom - 130m2, rocznie gaz (z podgrzaniem wody) wychodzi 2000 - 2500 zl przekrój z ostatnich zim + 1,5-2m2 drewna.
Moi rodzicie zrobili z płaszczem wodnym, palą cały czas, tamtej zimy spalili ponad 15m2 drewna, x 200 zł, to widać ile wychodzi, nie wspomnę o tym ile to jest pracy, ułóż 20 m2 każdego roku, przynieś do domu, wysyp popiół itd. z tym że oni są na emeryturze i po prostu bawi ich to :-) a później przełączą sie na gaz. Jednak są troche zawiedzeni tym rozwiązaniem, bo miało być taniej niż na gazie, a nie jest.
ja po 4 latach stwierdzam, że mój wybór był właściwy :-) bynajmniej co do ogrzewania
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a masz jakies dowody na poparcie swojej tezy ? ;)
ci co piszą o kominkach z rozprowadzeniem bez płaszcza jęczą o alergiach, a o migracji wilgoci słyszeliście?
po kilku sezonach takiego grzania górne piętra domu zaczynają być siedliskiem pleśni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dziękuje za takie zainteresowanie tematem, prosiłbym przy okazji o podawanie metrażu całego domu, wtedy będzie każdemu łatwiej ocenić koszta związane z poszczególnymi systemami grzewczymi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jeszcze załapałem się na dotacje także udało się to sfinansować wtedy za ok 11tyś.
a ile koszt solarów ? bo to od razu sie nie zwraca..
ja mam u siebie kominek z dystrybucją powietrza na poddasze do każdego pomieszczenia - nie narzekam, jest cieplutko
oprócz tego mam 8 paneli solarnych podłączonych do bufora 500l - od marca do końca października podłoga cieplutka bez zużycia gazu
dodatkowo czerwiec, lipiec sierpień woda użytkowa podgrzewana tylko przez solary

najważniejsze koszty: gaz - ok. 2000zł/rok + drewno 6-7m3/rok
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zasada jest taka: Czym więcej lat to będziesz miał, tym mniej w tym rozpalał.

Mimo wszystko to jednak "cieszy";-)
Spoko wyjdzie w praniu;) to tylko dodatkowe grzanie wiec moze styknie. Jak nie, bede knuł:)
To trochę mało;-) Pewnie te 3 mp obrócisz w sezon a na kolejny będziesz musiał kupować nie całkiem suche;-)

No nic, powodzenia;-)
Spoko juz stoi od jesieni a w nim 3m przestrzenne buku :)
Ahh nie moge sie doczekac
To jeszcze takie info: Nie wiem jak dużą masz działkę i jak dużo będziesz spalał drewna na sezon ale musisz jeszcze wygospodarować budynek na opał z taką kubaturą, żeby drewno przeznaczone do spalania ze trzy lata było sezonowane.

Co do kurzu. Ja nie zaobserwowałem, że z ogrzewania nadmuchowego mam jakiś tak kurz. Jest czyściutko przy tym sposobie.
tak :)
tzn., że oni do Gdańska przyjadą i Ci zrobią?
jasne - http://kaflarniazduny.pl/
Dałbyś mi namiary na tego zduna?

może będzie mi potrzebny w przyszłości.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

odstraszacz na krety - opinie? (52 odpowiedzi)

Witam, w moim ogrodku, gdzie dopiero posialam trawe zadomowil sie kret i buszuje po calym...

Kuchnia na wymiar - cena - opinie (189 odpowiedzi)

Witam wszystkich ! :) chciałabym prosić o pomoc w wyborze firmy, która zrobi mi meble kuchenne na...

Woda na oknach - mam dość. (96 odpowiedzi)

codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie. wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na...

do góry