Widok

Domowe sposoby na czyszczenie kurtek zamszowych?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy macie za soba jakies doswiadczenia z czyszczeniem kurtek zamszowych w domowym zaciszu?
Kupilam w lumpku super kurtke na wiosne ;) za 15zl :] jak zobaczylam ile w pralni kosztuje czyszczenie takiej kurtki - to zwatpilam ;)

Wole sprobowac wyczyscic w domu - najwyzej strace te 15zl ;)

Macie jakies swoje sprawdzone sposoby?

Kiedys moja Mama miala super marynarke - laczenie zamszu i dzianiny. Pralysmy w pralce i zsmsz byl sztywniejszy po wyschnieciu - przez jakis czas.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
może jednak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Miałam kiedyś kurtkę zamszową, z samej Ameryki ja przywiozłam, chociaż miała metkę , że prać w pralce, program delikatny, w zimnej wodzie, to i tak nie wierzyłam w cuda i szorowałam ją taką szczoteczką silikonową kupioną razem z jakimiś zamszowymi butami... Efekt był całkiem dobry. Jak już kurtka była mocno zniszczona, to przed samym wyrzuceniem jej do śmietnika postanowiłam sprawdzić, czy nie kłamali na metce :D Uprała się idealnie, była mięciutka, aż żal było ją wyrzucać :D

I jeszcze jest sposób kultowy, za skórką od chleba ;) Nie próbowałam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Agatha - czyli program do wełny albo firanek?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prałam na programie "wełna", z płynem do prania wełny.

Ale moja kurtka miała przepis prania na metce!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzięki :))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Używałą skórki od chleba - drobniejsze zabrudzenia zejdą ale n.p. tłuszcz nie :( No i próbowałam szmponow do zamszu - albo mam pecha ablo możesz sobie darować...
Agusia jak zdecydujesz sie i wypierzesz daj znac - ciekawa jestem efektów..
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
Przyłączam się - daj nać. Też mam kurtkę z lumpeksu - jak kupilam byla czysta - teraz już nie :))) i zastanawiam sięco zrobić. Chyba tylko pranie pomoze...Daj znać jak u Ciebie poszło. Na mojej pisze ,ze pranie "tylko u specjalisty" :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a buty zamszowe?
AgusiaGda - z własnego doświadczenia - pralnia chemiczna, broń boże w pralce
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
AgusiaGda - z własnego doświadczenia - pralnia chemiczna Z GARBARNIĄ - była w Galerii vis a vis reala na kołobrzeskiej, broń boże w pralce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam1
upralam kurtke zamszową w pralce, niestety po wypraniu troche sie pomarszczyla.Probowalam ją uprasowac jednak na niewiele to sie zdalo.Prosze o podpowiedzi jak ją wyprostowac.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
prałam w pralce i nic się z nią nie stało :]
Zdecydowanie w pralce ,najlepiej bez wirowania. Suszyć na wieszaku ,wtedy się nie zbiegnie.
Jak już się zbiegła ,namoczyć i żelazkiem parowym (parą) przejechać od środka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Mam angielską krótką kurtkę JCC - prałem na ręcznym - 30 stopni - potem wieszak i delikatne prasowanie od wewnątrz - jak nowa.

Inne tematy z forum Moda i uroda

Przeróbki krawieckie Gdynia Obłuże, Pogórze Dolne- gdzie? (13 odpowiedzi)

Witam, mam do wymiany zamki w spodniach i kurtce jesiennej macie jakieś namiary na osobę...

Naturalne kosmetyki Polskich producentów (29 odpowiedzi)

Chwile się zbierałam do założenia tego tematu, ale już czas najwyższy machnąć kilka refleksji...

Bardzo zniszczone dłonie. Jak zaradzić ? Są jakieś zabiegi ? (14 odpowiedzi)

Czy znacie moze jakies dobre zabiegi na dłonie? Takie oprócz parafiny ( chodziłam ale zabieg mało...

do góry