Widok

Domowe sushi - info dla początkujących

Nigdy nie jadłam sushi. Nie wiem czy będzie mi smakowało... Ale chcę spróbować ;)

Proszę o rady - jakie dokładnie(marka) produkty są warte zakupu? Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - nie każdy jest dobry?
Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? Czy sobie podarować?
Czy marynowana tykwa jest smaczna? Czy można ją kupić w małym słoiku czy tylko w woreczkach? Jeśli tylko druga opcja - jak ją później przechowywać? I jak długo?

Który ryż jest dobry? Jaki ocet ryżowy? Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika? Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco?

Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym?

Marynowany imbir potrzebny?

Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło?

Oczywiście przeglądam różne strony/blogi ;) żeby nie było, że się lenię...
Ale fajnie jakby w jednym miejscu udało się zebrać odpowiedzi i rady dla początkujących ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nori green, red, silver czy gold?
Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - kupowałam 3x w Piotrze i Pawle zawsze wybieram wieksze paczki ponieważ wtedy jest taniej -różnicy smakowej nie odczułam
Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? -kupić najwyżej dasz mniej ,podkręca smak
Czy marynowana tykwa jest smaczna?-nie używam

Który ryż jest dobry?-ryż kupuje na promocjach ;) Jaki ocet ryżowy?-tao tao używam
Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika?robię bez serka-
Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco?-na zimno

Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym?-sos sojowy
+sok z cytryny + wasabi ;)

Marynowany imbir potrzebny?-konieczność

Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło?nie ma z tym problemu -ale ja tylko zjadam ,robi druga połowa ;)

Oczywiście przeglądam różne strony/blogi ;) żeby nie było, że się lenię...
Ale fajnie jakby w jednym miejscu udało się zebrać odpowiedzi i rady dla początkujących ;)
Aga - dzięki za odpowiedzi :))))

Nie wytrzymałam i koło południa zamówiłam większość produktów na allegro(sklep z Gdyni) ;)

Później tylko dokupiłam w sklepie ryby, krewetki, warzywa ;)

Przy sprzyjających wiatrach jutro będę próbowac swoich sił...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ja też się udzielę bo bardzo lubię sushi i czasem robię w domu:

Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - nie każdy jest dobry? - ja się jakoś nie spotkałam z jakimś kijowym nori:-)

Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? Warto

Czy marynowana tykwa jest smaczna? Czy można ją kupić w małym słoiku czy tylko w woreczkach? Jeśli tylko druga opcja - jak ją później przechowywać? I jak długo? też nie używam

Który ryż jest dobry? Jaki ocet ryżowy? Od niedawna kupuję ryż w tygodniu azjatyckim lidla ale wcześniej używałam najzwyklejszego i wszystko mi się udawało, dodawałam do niego oczywiście octu ryżowego, też tao tao, cukru, nawet czasem mieszałam ryż z sosem tao tao słodko pikantnym albo z sojowym

Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika?
tak, używam serka philadelphia

Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco? na zimno, plastry

Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym? w sosie sojowym i każdy dokłada sobie wasabi, miesza w miseczce wedle upodobań do ostrości

Marynowany imbir potrzebny? Imbir oczyszcza kubki smakowe po kolejnym kawałku. Dobre to jest w restauracji, kiedy próbujesz różnych rodzajów, kompozycji. Na początek, kiedy będziesz robić pewnie tylko maki - zrezygnowałabym

Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło? Nie jest trudne. trzeba mieć matę bambusową - jest dokładana do każdego zestawu do sushi sprzedawanego w marketach. Końcówki rolki można zmoczyć lekko wodą albo posmarować odrobiną majonezu, wasabi, serka i się sklei. Przy rolowaniu przygotuj sobie miskę z wodą, żeby moczyć dłonie, łatwiej Ci będzie nakładać ryż na nori. Zaopatrz się w ostry nóż, aby dobrze przekroić rolki w plastry.

Najbardziej lubię do maki używać sałaty, awokado, łososia, ogórka, kiełków ale zachęcam do eksperymentów:-)
Bardzo jestem ciekawa, jak Ci pójdzie i jak będzie smakowało:-)

O, to też muszę spróbować tego papieru ryżowego z Piotra i Pawła! Kupowałam ostatnio, ale inny i nie był niestety dobry.
ja używam naszych polskich serków kremowych zamiast philadelphi- smak ten sam, cena lepsza, zawijanie łatwe, ja to robię bez maty, warto spróbować z łososiem, nawet jak nie surowym to go lekko podpiec, ja też robię z pastą z tuńczyka z puszki (tuńczyk, majonez +przyprawy), nie rezygnuj z imbiru - jest pyszny!!!
Dzięki za odpowiedzi i rady ;)

Wasabi kupujecie w tubce czy wybieracie wersję w proszku?

Zamówiłam na początek dwie małe saszetki wasabi - zobaczymy czy nam podejdzie. ;) jak tak - kupię większe opakowanie :)

Wzięłam też różowy imbir :P ponoć jest łagodniejszy?

Przeglądałam sporo stron z przepisami i np. taką dodałam dp ulubionych http://sushidomi.com/category/special-sushi/
A tutaj poodba mi się ta kolorowa wersja wege
http://www.lazycatkitchen.pl/weganskie-sushi-i-domowy-marynowany-imbir/

Czy ktoś robi wersję z paluszkami krabowymi? Jakich paluszków używacie?
Ja zawsze kupuję do sałatki surimi Aakerman - ale tam jest 16 sztuk i tyle nie zużyję... A nie wiem czy po sushi z surimi będziemy mieć ochotę na sałatkę surimi :P
Wasabi ,kupuję róznie i w paście np.promocja Lidl oraz w proszku w słoiczku ,imbir różowy najlepszy .Moje kanapki do pracy nieraz są z imbirem ;)Z paluszkami także są dobre ,ogólnie mi smakuje sushi każde ;)
aga jak już opanujesz sushi zrób w tempurze, pyyychaaaa
sushi jest proste ale czasochłonne, ja robię od dłuzeszgo czasu bo wydawałam majątek na sushi no i robię takie jak lubię

Zawsze tez mozesz zrobić polskie sushi z parówką hahah ..

Powodzonka
Hehehe ;) z tego co widziałam to praktycznie wszystko można dołożyć ;)

Spotkałam np. ze śledziem z oleju, ogórkiem kiszonym i cebulką ;) pewnie dla znawców to profanacja ;)
Albo z owocami ;) (chcę zrobić z bananem w tempurze i jak mi już tej tempury pewnie zostanie, to kilka krewetek wrzucę)

Paczka do odbioru ;) wieczorem "mój pierwszy raz" z sushi ;)
No to jestem po swoim pierwszym razie z sushi ;) I już wiem, że nie ostatnim :D

image

Zdjęcie nie najlepszej jakości - ale produkcję zakończyłam około godziny 20 ;) Więc sztuczne oświetlenie nie sprzyjało robieniu zdjęć ;) Na stole jeszcze robocza cerata ;)

Ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona :)

Dzisiaj Mąż zabrał troche do pracy - dla Koleżanki :) A ja rano ofiarowałam pojemniczek Koleżance-Forumce ;)

I jeszcze mamy na dzisiaj :)

Młody w nocy gadał o sushi, rano się obudził i pobiegł szukać sushi... :P
Ale zdecydowanie nie pasuje Mu smak sushi nori... W związku z tym najbardziej smakowało Mu nigiri z marchewką(po zdjęciu paska alg)... W oryginalnym przepisie nigiri było przewiązane paskiem tykwy - już wiem gdzie można ją kupić, więc następnym razem będzie tykwa :D

Jeśli chodzi o nas - najbardziej smakowały nam wersje z serkiem śmietankowym i warzywami. Mężowi jeszcze pasowała opcja z pastą tuńczykową(nie chciało mi się robić, użyłam kupnej Lisnera).
Mi i Mamie jeszcze podpasował wędzony łosoś z serkiem i warzywami :)

Wasabi okazało się mniej ostre niż się obawialiśmy ;) Mężowi bardzo posmakowało, wolał jeść sushi z wasabi niż z sosem sojowym :P Także muszę kupić większe opakowanie :)

Zdziwiłam się, że na ten 1 raz poszło mi pół butelki(200ml) octu ryżowego - ale robiłam sushi z 0,5kg ryżu :P Chciałam popróbować różnych kombinacji smakowych ;)

Trochę zabawy jest z tym płukaniem ryżu...

Właśnie - ile czasu zajmuje Wam studzenie ryżu?

Ja wstawiłam go do gotowania o 18, a o 18:30 wyjęłam ugotowany z garnka, do ostudzenia. W końcu miska wylądowała na parapecie przy otwartym oknie... A i tak kończąc "zawijanie" ryż był jeszcze leeeciuteńko letni.

Zaprawę do ryżu robiłam z tego przepisu http://sushidomi.com/ja-przygotowac-zaprawe-do-sushi/ - i ilość gotowej zaprawy(nie powiększałam ilości składników) wystarczyła na 0,5kg ryżu + jeszcze troszkę zostało. Nie była ani za kwaśna ani za słona ani za słodka :) dla nas akurat :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak myślę o Młodym... Czy ktos z Was robił Date maki? Czyli maki w omlecie?
Ale piękne Ci wyszło Aga:-) Następnym razem niech mąż spróbuje wymieszać w miseczce wasabi z sosem sojowym - ja tak robię:-)
jej, agusia- moje uznanie:) bym zjadla, oj...my zawsze tylko z restauracji jemy, moze kiedys podejme wyzwanie na domowe:) co do imbiru-polecam Ci zrobic samemu marynowany, mi tak po pierwszym razie z sushi zasmakowal, ze sama robie i zagryzam do kanapek:) omletowe sushi bardzo fajny pomysl dla dziecka. tak samo warzywne-ogorek, papryka, szczypiorek, awocado czy wlasnie w tempurze rybka, surimi, albo pieczona rybka..
Uwielbiam sushi! Raz wzięłam się za zrobienie tego w domu, ale zdecydowanie za dużo zachodu jak dla mnie ;) Ale wyszło Ci przepiękne i jeszcze tak duuużo! Oj ale by było jedzenia.
The woods are lovely, dark and deep...
ja to jednak wolę do restauracji iść bo bym popsuła haha. Podziwiam tych, co sami zrobią :)
Oj tam, oj tam ;) Wcale piękne nie było ;) Muszę popracować nad kształtem i żeby nori nie wchodziło w ryż podczas zawijania ;) Ale pewnie im więcej razy będę robiła - tym lepiej będzie to wyglądać :P W każdym razie pierwszy raz za mną ;) wcale nie było to takie trudne :) A że nie było idealnie - trudno. Ważne, że było pysznie :)

W każdym razie zaraziłam jedną Forumkę ;) i też już "pierwszy raz" ma za sobą :D I nie ostatni... ;)

Gdyby ktoś szukał marynowanej tykwy - to można kupić na wagę w sklepie "Kuchnie Świata" w GB.

Mam nowy pomysł na sushi dla Młodego :) bez glonów ;) Objawiło mi się na FB - obserwuję jedną restaurację sushi :) i mieli wersję w papierze ryżowym :)
Ja szukam ciagle marynowanej tykwy .
Dzieki Aga.
Wroce do Pl to sie wybiore do Galerii Bałtyckiej .
Czy ktoś wie w jaki sposób i jak długo można przechowywać oshinko??? Otworzyłam wczoraj paczkę, odkroiłam dwa paski i szkoda wyrzucać resztę...

Dzieciowi zrobiłam wersję w naleśniku ;) serek śmietankowy, ogórek, banan, marynowana tykwa... Tak Mu smakowało, że musiałam dorobić ;) całe szczęście wyszły mi 4 naleśniki... ;)
Inspiracja z http://sushidomi.com/sushi-z-bananem/
Nam zrobiłam normalną wersję :) pyyyycha :)

Zanim przystąpisz do robienia sushi, warto zaznajomić się z konkretnymi rodzajami i nazwami sushi, np. poniżej: https://sushi-katowice.pl/podstawowe-rodzaje-i-nazwy-sushi/ tu znajdziesz wszystkie podstawowe rodzaje sushi, które można znaleźć w japońskiej restauracji

Najlepszy sushi w Katowicach jest... wegańskie! Nie da się skumać różnicy w Yami Vegan Sushi - http://www.yamivegansushi.pl.
Natomiast jeżeli ktoś chce bardziej "powydziwiać" to zdecydowanie polecam już wcześniej wspomnianą Sakurę.

Inne tematy z forum Kulinaria

pomysł na zupe (34 odpowiedzi)

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na...

Ogrodowy piec do pizzy (5 odpowiedzi)

Jaki polecacie ogrodowy piec do pizzy? Żeby można było go używać w ogrodzie lub tarasie oraz nie...

Kto z was pije yerba mate? (19 odpowiedzi)

Macie jakieś doświadczenia z yerbą?

do góry