Widok
Domowe sushi - info dla początkujących
Nigdy nie jadłam sushi. Nie wiem czy będzie mi smakowało... Ale chcę spróbować ;)
Proszę o rady - jakie dokładnie(marka) produkty są warte zakupu? Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - nie każdy jest dobry?
Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? Czy sobie podarować?
Czy marynowana tykwa jest smaczna? Czy można ją kupić w małym słoiku czy tylko w woreczkach? Jeśli tylko druga opcja - jak ją później przechowywać? I jak długo?
Który ryż jest dobry? Jaki ocet ryżowy? Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika? Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco?
Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym?
Marynowany imbir potrzebny?
Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło?
Oczywiście przeglądam różne strony/blogi ;) żeby nie było, że się lenię...
Ale fajnie jakby w jednym miejscu udało się zebrać odpowiedzi i rady dla początkujących ;)
Proszę o rady - jakie dokładnie(marka) produkty są warte zakupu? Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - nie każdy jest dobry?
Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? Czy sobie podarować?
Czy marynowana tykwa jest smaczna? Czy można ją kupić w małym słoiku czy tylko w woreczkach? Jeśli tylko druga opcja - jak ją później przechowywać? I jak długo?
Który ryż jest dobry? Jaki ocet ryżowy? Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika? Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco?
Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym?
Marynowany imbir potrzebny?
Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło?
Oczywiście przeglądam różne strony/blogi ;) żeby nie było, że się lenię...
Ale fajnie jakby w jednym miejscu udało się zebrać odpowiedzi i rady dla początkujących ;)
Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - kupowałam 3x w Piotrze i Pawle zawsze wybieram wieksze paczki ponieważ wtedy jest taniej -różnicy smakowej nie odczułam
Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? -kupić najwyżej dasz mniej ,podkręca smak
Czy marynowana tykwa jest smaczna?-nie używam
Który ryż jest dobry?-ryż kupuje na promocjach ;) Jaki ocet ryżowy?-tao tao używam
Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika?robię bez serka-
Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco?-na zimno
Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym?-sos sojowy
+sok z cytryny + wasabi ;)
Marynowany imbir potrzebny?-konieczność
Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło?nie ma z tym problemu -ale ja tylko zjadam ,robi druga połowa ;)
Oczywiście przeglądam różne strony/blogi ;) żeby nie było, że się lenię...
Ale fajnie jakby w jednym miejscu udało się zebrać odpowiedzi i rady dla początkujących ;)
Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? -kupić najwyżej dasz mniej ,podkręca smak
Czy marynowana tykwa jest smaczna?-nie używam
Który ryż jest dobry?-ryż kupuje na promocjach ;) Jaki ocet ryżowy?-tao tao używam
Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika?robię bez serka-
Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco?-na zimno
Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym?-sos sojowy
+sok z cytryny + wasabi ;)
Marynowany imbir potrzebny?-konieczność
Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło?nie ma z tym problemu -ale ja tylko zjadam ,robi druga połowa ;)
Oczywiście przeglądam różne strony/blogi ;) żeby nie było, że się lenię...
Ale fajnie jakby w jednym miejscu udało się zebrać odpowiedzi i rady dla początkujących ;)
To ja też się udzielę bo bardzo lubię sushi i czasem robię w domu:
Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - nie każdy jest dobry? - ja się jakoś nie spotkałam z jakimś kijowym nori:-)
Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? Warto
Czy marynowana tykwa jest smaczna? Czy można ją kupić w małym słoiku czy tylko w woreczkach? Jeśli tylko druga opcja - jak ją później przechowywać? I jak długo? też nie używam
Który ryż jest dobry? Jaki ocet ryżowy? Od niedawna kupuję ryż w tygodniu azjatyckim lidla ale wcześniej używałam najzwyklejszego i wszystko mi się udawało, dodawałam do niego oczywiście octu ryżowego, też tao tao, cukru, nawet czasem mieszałam ryż z sosem tao tao słodko pikantnym albo z sojowym
Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika?
tak, używam serka philadelphia
Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco? na zimno, plastry
Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym? w sosie sojowym i każdy dokłada sobie wasabi, miesza w miseczce wedle upodobań do ostrości
Marynowany imbir potrzebny? Imbir oczyszcza kubki smakowe po kolejnym kawałku. Dobre to jest w restauracji, kiedy próbujesz różnych rodzajów, kompozycji. Na początek, kiedy będziesz robić pewnie tylko maki - zrezygnowałabym
Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło? Nie jest trudne. trzeba mieć matę bambusową - jest dokładana do każdego zestawu do sushi sprzedawanego w marketach. Końcówki rolki można zmoczyć lekko wodą albo posmarować odrobiną majonezu, wasabi, serka i się sklei. Przy rolowaniu przygotuj sobie miskę z wodą, żeby moczyć dłonie, łatwiej Ci będzie nakładać ryż na nori. Zaopatrz się w ostry nóż, aby dobrze przekroić rolki w plastry.
Najbardziej lubię do maki używać sałaty, awokado, łososia, ogórka, kiełków ale zachęcam do eksperymentów:-)
Pewnie z nori jak z papierem ryżowym - nie każdy jest dobry? - ja się jakoś nie spotkałam z jakimś kijowym nori:-)
Czy jeśli nie przepadamy za ostrymi smakami - warto kupić wasabi? Warto
Czy marynowana tykwa jest smaczna? Czy można ją kupić w małym słoiku czy tylko w woreczkach? Jeśli tylko druga opcja - jak ją później przechowywać? I jak długo? też nie używam
Który ryż jest dobry? Jaki ocet ryżowy? Od niedawna kupuję ryż w tygodniu azjatyckim lidla ale wcześniej używałam najzwyklejszego i wszystko mi się udawało, dodawałam do niego oczywiście octu ryżowego, też tao tao, cukru, nawet czasem mieszałam ryż z sosem tao tao słodko pikantnym albo z sojowym
Używacie serka philadelphia czy jakiegoś naszego zamiennika?
tak, używam serka philadelphia
Łosoś wędzony na zimno(plastry czy kawałek ryby) czy gorąco? na zimno, plastry
Maczacie tylko w sosie sojowym czy czymś innym? w sosie sojowym i każdy dokłada sobie wasabi, miesza w miseczce wedle upodobań do ostrości
Marynowany imbir potrzebny? Imbir oczyszcza kubki smakowe po kolejnym kawałku. Dobre to jest w restauracji, kiedy próbujesz różnych rodzajów, kompozycji. Na początek, kiedy będziesz robić pewnie tylko maki - zrezygnowałabym
Długo uczyliście się "zawijać"? Trudne to? Co zrobić żeby zrolowane nori się ze sobą skleiło? Nie jest trudne. trzeba mieć matę bambusową - jest dokładana do każdego zestawu do sushi sprzedawanego w marketach. Końcówki rolki można zmoczyć lekko wodą albo posmarować odrobiną majonezu, wasabi, serka i się sklei. Przy rolowaniu przygotuj sobie miskę z wodą, żeby moczyć dłonie, łatwiej Ci będzie nakładać ryż na nori. Zaopatrz się w ostry nóż, aby dobrze przekroić rolki w plastry.
Najbardziej lubię do maki używać sałaty, awokado, łososia, ogórka, kiełków ale zachęcam do eksperymentów:-)
ja używam naszych polskich serków kremowych zamiast philadelphi- smak ten sam, cena lepsza, zawijanie łatwe, ja to robię bez maty, warto spróbować z łososiem, nawet jak nie surowym to go lekko podpiec, ja też robię z pastą z tuńczyka z puszki (tuńczyk, majonez +przyprawy), nie rezygnuj z imbiru - jest pyszny!!!
Dzięki za odpowiedzi i rady ;)
Wasabi kupujecie w tubce czy wybieracie wersję w proszku?
Zamówiłam na początek dwie małe saszetki wasabi - zobaczymy czy nam podejdzie. ;) jak tak - kupię większe opakowanie :)
Wzięłam też różowy imbir :P ponoć jest łagodniejszy?
Przeglądałam sporo stron z przepisami i np. taką dodałam dp ulubionych http://sushidomi.com/category/special-sushi/
A tutaj poodba mi się ta kolorowa wersja wege
http://www.lazycatkitchen.pl/weganskie-sushi-i-domowy-marynowany-imbir/
Czy ktoś robi wersję z paluszkami krabowymi? Jakich paluszków używacie?
Ja zawsze kupuję do sałatki surimi Aakerman - ale tam jest 16 sztuk i tyle nie zużyję... A nie wiem czy po sushi z surimi będziemy mieć ochotę na sałatkę surimi :P
Wasabi kupujecie w tubce czy wybieracie wersję w proszku?
Zamówiłam na początek dwie małe saszetki wasabi - zobaczymy czy nam podejdzie. ;) jak tak - kupię większe opakowanie :)
Wzięłam też różowy imbir :P ponoć jest łagodniejszy?
Przeglądałam sporo stron z przepisami i np. taką dodałam dp ulubionych http://sushidomi.com/category/special-sushi/
A tutaj poodba mi się ta kolorowa wersja wege
http://www.lazycatkitchen.pl/weganskie-sushi-i-domowy-marynowany-imbir/
Czy ktoś robi wersję z paluszkami krabowymi? Jakich paluszków używacie?
Ja zawsze kupuję do sałatki surimi Aakerman - ale tam jest 16 sztuk i tyle nie zużyję... A nie wiem czy po sushi z surimi będziemy mieć ochotę na sałatkę surimi :P
Hehehe ;) z tego co widziałam to praktycznie wszystko można dołożyć ;)
Spotkałam np. ze śledziem z oleju, ogórkiem kiszonym i cebulką ;) pewnie dla znawców to profanacja ;)
Albo z owocami ;) (chcę zrobić z bananem w tempurze i jak mi już tej tempury pewnie zostanie, to kilka krewetek wrzucę)
Paczka do odbioru ;) wieczorem "mój pierwszy raz" z sushi ;)
Spotkałam np. ze śledziem z oleju, ogórkiem kiszonym i cebulką ;) pewnie dla znawców to profanacja ;)
Albo z owocami ;) (chcę zrobić z bananem w tempurze i jak mi już tej tempury pewnie zostanie, to kilka krewetek wrzucę)
Paczka do odbioru ;) wieczorem "mój pierwszy raz" z sushi ;)
No to jestem po swoim pierwszym razie z sushi ;) I już wiem, że nie ostatnim :D
Zdjęcie nie najlepszej jakości - ale produkcję zakończyłam około godziny 20 ;) Więc sztuczne oświetlenie nie sprzyjało robieniu zdjęć ;) Na stole jeszcze robocza cerata ;)
Ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona :)
Dzisiaj Mąż zabrał troche do pracy - dla Koleżanki :) A ja rano ofiarowałam pojemniczek Koleżance-Forumce ;)
I jeszcze mamy na dzisiaj :)
Młody w nocy gadał o sushi, rano się obudził i pobiegł szukać sushi... :P
Ale zdecydowanie nie pasuje Mu smak sushi nori... W związku z tym najbardziej smakowało Mu nigiri z marchewką(po zdjęciu paska alg)... W oryginalnym przepisie nigiri było przewiązane paskiem tykwy - już wiem gdzie można ją kupić, więc następnym razem będzie tykwa :D
Jeśli chodzi o nas - najbardziej smakowały nam wersje z serkiem śmietankowym i warzywami. Mężowi jeszcze pasowała opcja z pastą tuńczykową(nie chciało mi się robić, użyłam kupnej Lisnera).
Mi i Mamie jeszcze podpasował wędzony łosoś z serkiem i warzywami :)
Wasabi okazało się mniej ostre niż się obawialiśmy ;) Mężowi bardzo posmakowało, wolał jeść sushi z wasabi niż z sosem sojowym :P Także muszę kupić większe opakowanie :)
Zdziwiłam się, że na ten 1 raz poszło mi pół butelki(200ml) octu ryżowego - ale robiłam sushi z 0,5kg ryżu :P Chciałam popróbować różnych kombinacji smakowych ;)
Trochę zabawy jest z tym płukaniem ryżu...
Właśnie - ile czasu zajmuje Wam studzenie ryżu?
Ja wstawiłam go do gotowania o 18, a o 18:30 wyjęłam ugotowany z garnka, do ostudzenia. W końcu miska wylądowała na parapecie przy otwartym oknie... A i tak kończąc "zawijanie" ryż był jeszcze leeeciuteńko letni.
Zaprawę do ryżu robiłam z tego przepisu http://sushidomi.com/ja-przygotowac-zaprawe-do-sushi/ - i ilość gotowej zaprawy(nie powiększałam ilości składników) wystarczyła na 0,5kg ryżu + jeszcze troszkę zostało. Nie była ani za kwaśna ani za słona ani za słodka :) dla nas akurat :)
Zdjęcie nie najlepszej jakości - ale produkcję zakończyłam około godziny 20 ;) Więc sztuczne oświetlenie nie sprzyjało robieniu zdjęć ;) Na stole jeszcze robocza cerata ;)
Ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona :)
Dzisiaj Mąż zabrał troche do pracy - dla Koleżanki :) A ja rano ofiarowałam pojemniczek Koleżance-Forumce ;)
I jeszcze mamy na dzisiaj :)
Młody w nocy gadał o sushi, rano się obudził i pobiegł szukać sushi... :P
Ale zdecydowanie nie pasuje Mu smak sushi nori... W związku z tym najbardziej smakowało Mu nigiri z marchewką(po zdjęciu paska alg)... W oryginalnym przepisie nigiri było przewiązane paskiem tykwy - już wiem gdzie można ją kupić, więc następnym razem będzie tykwa :D
Jeśli chodzi o nas - najbardziej smakowały nam wersje z serkiem śmietankowym i warzywami. Mężowi jeszcze pasowała opcja z pastą tuńczykową(nie chciało mi się robić, użyłam kupnej Lisnera).
Mi i Mamie jeszcze podpasował wędzony łosoś z serkiem i warzywami :)
Wasabi okazało się mniej ostre niż się obawialiśmy ;) Mężowi bardzo posmakowało, wolał jeść sushi z wasabi niż z sosem sojowym :P Także muszę kupić większe opakowanie :)
Zdziwiłam się, że na ten 1 raz poszło mi pół butelki(200ml) octu ryżowego - ale robiłam sushi z 0,5kg ryżu :P Chciałam popróbować różnych kombinacji smakowych ;)
Trochę zabawy jest z tym płukaniem ryżu...
Właśnie - ile czasu zajmuje Wam studzenie ryżu?
Ja wstawiłam go do gotowania o 18, a o 18:30 wyjęłam ugotowany z garnka, do ostudzenia. W końcu miska wylądowała na parapecie przy otwartym oknie... A i tak kończąc "zawijanie" ryż był jeszcze leeeciuteńko letni.
Zaprawę do ryżu robiłam z tego przepisu http://sushidomi.com/ja-przygotowac-zaprawe-do-sushi/ - i ilość gotowej zaprawy(nie powiększałam ilości składników) wystarczyła na 0,5kg ryżu + jeszcze troszkę zostało. Nie była ani za kwaśna ani za słona ani za słodka :) dla nas akurat :)
jej, agusia- moje uznanie:) bym zjadla, oj...my zawsze tylko z restauracji jemy, moze kiedys podejme wyzwanie na domowe:) co do imbiru-polecam Ci zrobic samemu marynowany, mi tak po pierwszym razie z sushi zasmakowal, ze sama robie i zagryzam do kanapek:) omletowe sushi bardzo fajny pomysl dla dziecka. tak samo warzywne-ogorek, papryka, szczypiorek, awocado czy wlasnie w tempurze rybka, surimi, albo pieczona rybka..
Oj tam, oj tam ;) Wcale piękne nie było ;) Muszę popracować nad kształtem i żeby nori nie wchodziło w ryż podczas zawijania ;) Ale pewnie im więcej razy będę robiła - tym lepiej będzie to wyglądać :P W każdym razie pierwszy raz za mną ;) wcale nie było to takie trudne :) A że nie było idealnie - trudno. Ważne, że było pysznie :)
W każdym razie zaraziłam jedną Forumkę ;) i też już "pierwszy raz" ma za sobą :D I nie ostatni... ;)
Gdyby ktoś szukał marynowanej tykwy - to można kupić na wagę w sklepie "Kuchnie Świata" w GB.
Mam nowy pomysł na sushi dla Młodego :) bez glonów ;) Objawiło mi się na FB - obserwuję jedną restaurację sushi :) i mieli wersję w papierze ryżowym :)
W każdym razie zaraziłam jedną Forumkę ;) i też już "pierwszy raz" ma za sobą :D I nie ostatni... ;)
Gdyby ktoś szukał marynowanej tykwy - to można kupić na wagę w sklepie "Kuchnie Świata" w GB.
Mam nowy pomysł na sushi dla Młodego :) bez glonów ;) Objawiło mi się na FB - obserwuję jedną restaurację sushi :) i mieli wersję w papierze ryżowym :)
Czy ktoś wie w jaki sposób i jak długo można przechowywać oshinko??? Otworzyłam wczoraj paczkę, odkroiłam dwa paski i szkoda wyrzucać resztę...
Dzieciowi zrobiłam wersję w naleśniku ;) serek śmietankowy, ogórek, banan, marynowana tykwa... Tak Mu smakowało, że musiałam dorobić ;) całe szczęście wyszły mi 4 naleśniki... ;)
Inspiracja z http://sushidomi.com/sushi-z-bananem/
Nam zrobiłam normalną wersję :) pyyyycha :)
Dzieciowi zrobiłam wersję w naleśniku ;) serek śmietankowy, ogórek, banan, marynowana tykwa... Tak Mu smakowało, że musiałam dorobić ;) całe szczęście wyszły mi 4 naleśniki... ;)
Inspiracja z http://sushidomi.com/sushi-z-bananem/
Nam zrobiłam normalną wersję :) pyyyycha :)
Zanim przystąpisz do robienia sushi, warto zaznajomić się z konkretnymi rodzajami i nazwami sushi, np. poniżej: https://sushi-katowice.pl/podstawowe-rodzaje-i-nazwy-sushi/ tu znajdziesz wszystkie podstawowe rodzaje sushi, które można znaleźć w japońskiej restauracji
Najlepszy sushi w Katowicach jest... wegańskie! Nie da się skumać różnicy w Yami Vegan Sushi - http://www.yamivegansushi.pl.
Natomiast jeżeli ktoś chce bardziej "powydziwiać" to zdecydowanie polecam już wcześniej wspomnianą Sakurę.
Natomiast jeżeli ktoś chce bardziej "powydziwiać" to zdecydowanie polecam już wcześniej wspomnianą Sakurę.