Widok

Don Giovanni

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Don Giovanni.
Wolfgang Amadeusz Mozart
Don Giovanni

Arcydzieło teatru operowego. Jego moc tkwi nie tylko w muzyce Mozarta, ale także w tym, że każda inscenizacja odkrywa w nim nowe treści. Dla jednych będzie to opera "płaszcza i szpady", dla innych skomplikowane studium relacji damsko-męskich. Jeszcze inni widzą w nim pochwałę ludzkiej wolności i godności, dla niektórych to opowieść o kobiecej ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Don Giovanni

Wolfgang Amadeusz Mozart Don Giovanni Arcydzieło teatru operowego. Jego moc tkwi nie tylko w muzyce Mozarta, ale także w tym, że każda inscenizacja odkrywa w nim nowe treści. Dla jednych będzie to opera "płaszcza i szpady", dla innych skomplikowane studium relacji damsko-męskich. Jeszcze inni widzą w nim pochwałę ludzkiej wolności i godności, dla niektórych to opowieść o kobiecej ...
Przejdź do spektaklu.

bylem na dwoch premierach

Nie bylo az tak zle, jak pisza poprzednicy. Akcja zwarta, czytelna. Nie nudzilem sie ani chwili i trzygodzinne przedstawienie minelo w milym nastroju.Fakt - operetka zawiewalo..Brakowalo natomiast głosów!!! W operze chce się przede wszystkich słuchać pięnych głosów. Premiera studencka wypadła pod tym względem dużo lepiej. Harasimowicz - świetna Elwira, Buczek - świetna Anna (12.04), Zalasiński - jakby przytłumiony, w niedziele lepszy.Głosy kobiece 13.04. wypadły blado i beznamiętnie, no może Donna Anna porównywalna.. Zdunikowski jako Ottavio wiecznie pod dźwiękiem. Czy dyrektor muzyczny nie słyszy?

idę dopiero w środę, ale po Waszych opiniach już mi sie odechciewa...

O bulwersacje dosc latwo (prosektorium ), ale mimo wszystko warto poswiecic te pare godzin.

po co te dzieci? choreograf przed sąd!

Kiedy dzieci występują w reklamie pieluszek to jest to do przyjęcia.Kiedy są wykorzystywane od opola do przedszkola - może to być zabawne.Duże dzieci potrafią rozmawiać z Mannem.

Dzieci w Don Giovanni nie wnoszą do przedstawienia nic! Idą przestraszone i ślepo patrzą w stronę widowni.No i scena leży.Oczywiście jeden rodzic z drugim zaklaszczą w tym momencie.Nasza Marysia na scenie.

To było żenujące chociaż przyznać trzeba, że przedstawienie samo w sobie dość spójne. Może nawet przemyślane.Choreografia - DNO !

był obywatel profesor były rektor UG Andrzej Ceynowa ,

Podzielam

Po tak znanym duecie powinny być brava i po innych hitach też! Realizatorzy powinni się naprawdę poważnie zastanowić! Nie do pomyślenia, żeby tak zniszczyć operę Mozarta /mówiąc łagodnie/!

Stawiam PLUS przy Giovannim

Mam wrażenie, że wypowiadają się na forum sami sfrustrowani studenci AM albo niezadowoleni pracownicy Opery.
Dla mnie, przeciętnego oglądacza, Don Giovanni jest ciekawym przedstawieniem, który na pewno będę mile wspominać. I nie uważam, żeby wieczór w operze był stracony.
Osobiście gorąco wszystkim polecam!!

wrazenie bledne

Wrazenie bledne z samego zalozenia. Jako studentka poczulam sie dziwnie. "Premiera studencka" to nazwa premiery przeznaczonej dla studentow, ze wzgledu na tansze bilety.

Jestem na tak

Byłem na niedzielnej premierze i bardzo mi się podobało. Moim zdaniem w naszej operze idzie ku lepszemu - nie ma co narzekać - może to nie światowy poziom, ale wychodzimy na prostą z poziomu prowincjonalnego, jaki panował dotychczas. Ja w odróżnieniu od przedmówców zajmę się stroną muzyczną, a nie sceną i swoje słowa uznania kieruję w stronę orkiestry - piękne brzmienie i wspaniałe wykonanie dzieła Mozarta.Gratulacje! Sam jestem instrumentalistą i wiem co to znaczy dobrze zagrany Mozart przez orkiestrę. Doceniam i życzę dalszych sukcesów.

Nie sugeruj się opiniami

W większości piszą je ludzie "z tzw opozycji" ;-) nie mający zielonego pojęcia o sztuce

jaka opozycja kobieto!znów jakieś operowe rozgrywki!komu się podoba niech pisze i komu nie również!od tego jest forum.Ale o jakości spektaklu faktycznie należy przekonać się samemu.

Marszałek powiedział po premierze z radością " Reakcja publiczności była jednoznaczna (owacja na stojąco) - Mamy w Gdańsku Operę!" Tak w ogole spektakl był niesamowity!

bez ataków i wykrzykników proszę

Taki wniosek nasuwa się każdej rozumnej istocie, po obejrzeniu spektaklu oczywiście, który należy ocenić jako dobry lub nawet bardzo

Szanowny rzeczniku pana marszałka

To, ze mamy w Gdańsku operę wiadomo . Co do owacjii na stojąco to prawda , ale krytyka jest potrzebna a nawet niezbędna i ma służyć "naprawie", a jest co naprawiać. Moje współczucie należy traktować jako odruch "ludzki" ale i obywatelski gdyż to z moich pieniędzy marszałek dofinansowuje Operę Bałtycką a nie ma nic bardziej zawodnego jak "samozadowolenie władzy".

Rozczarowanie

Spektakl wygląda tak jak plakat - nie zachęca.Muzyka pozbawiona energii, spójności,sensu.Za dużo barw, pomieszanie kolorów i styli - przeszkadza i razi. Obsada nietrafiona,śpiewacy w większości nadają się do wykonywania muzyki dawnej a nie opery.Zalasiński aktorsko dobrze, ale głosowo pozostawia wiele do życzenia/co się stało z tym pięknym barytonem?/.Wyróżnia się Komandor i Leporello. Harasimowicz/Elwira/ - brak słów,lepsza Wierzbicka,Buczek buczy/Anna/,lepsza Mikołajczyk. Spodziewałem się czegoś więcej.Muzyka Mozarta jest ponadczasowa, piękna, porywająca, tu niestety tego zabrakło.

zdunikowski pod dźwiękiem...

to ty Pawełku?

kondur odpowiada

Widze, ze troche namieszalem :D Kazdy ma prawo do subiektywnej oceny.Widzialem oba spektakle, przeczytalem obsade i ocenilem.To nie Pawełek, to student wokalistyki AM :D

Przeczytajcie to!!!

Czytając te wszystkie wpisy odniosłem wrażenie że istnieje kilku ludzi bardzo negatywnie nastawionych do nowej dyrekcji podejrzewam ze maja zwiazek z akademia muzyczna bo tam sa takie nastroje. Ci ludzie wpisuja sie tu po kilka razy i robia wszystko zeby jak najgorzej przedstawic nową dyrekcję. Zwróćcie uwagę jak wyzywa się reżysera, choreografkę ,pisze się jakieś niesmaczne komentarze, bardzo obraźliwe wg mnie - a chodzi przeciez tylko o przedstawienie operowe. Takie złe emocje nie moga byc spowodowane tym ze sie im nie podobalo. Tu sie kryją jacys pokrzywdzeni osobnicy z wewnatrz opery ktorzy wylewaja swoja żółć i staraja sie zemscic za to ze zostali odsunieci albo cos... Umiem to dostrzec bo znam srodowisko operowe bardzo dobrze. Niektóre negatywne wpisy są wręcz żałośnie nielogiczne - dosłownie jakby moherowa babcia wyzywała tvn - Takie mam skojarzenie! Przeciez to widac golym okiem ze ktos specjalnie tutaj bruździ.

A teraz o samym spektaklu - powiem wam że tak doskonale zrealizowanego spektaklu nie widziałem jeszcze a bywam na wiekszosci w calej polsce od lat. Jest doskonały, nowoczesny, mozartowski, muzyczny, filozoficzny i bardzo elegancki - to moje skojarzenia. Także dla dobra opery i zeby sprawiedliwosci stalo se zadosc, wpisujcie sie wszyscy ktorzy widzieliscie spektakl. Piszcie co myslicie, miejcie odwagę pisac ze wam sie podoba. Mowi to wam doswiadczony dziennikarz i znawca opery. Niech jakies wyrzutki operowe ktore w d*** były i g**** widziały nie zniszcza tego co probuje sie budowac w operze baltyckiej.

Prawdziwy Don Giovanni

Ten prawdziwy dopiero chyba przyjedzie i zachwyci nas wszystkich swoim śpiewem i klasą muzyka- to jak czytam- Robert Gerlach

Don Giovanni

Wolfgang Amadeusz Mozart Don Giovanni Arcydzieło teatru operowego. Jego moc tkwi nie tylko w muzyce Mozarta, ale także w tym, że każda inscenizacja odkrywa w nim nowe treści. Dla jednych będzie to opera "płaszcza i szpady", dla innych skomplikowane studium relacji damsko-męskich. Jeszcze inni widzą w nim pochwałę ludzkiej wolności i godności, dla niektórych to opowieść o kobiecej ...
Przejdź do spektaklu.
do góry