Widok

Don Giovanni

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Don Giovanni.
Wolfgang Amadeusz Mozart
Don Giovanni

Arcydzieło teatru operowego. Jego moc tkwi nie tylko w muzyce Mozarta, ale także w tym, że każda inscenizacja odkrywa w nim nowe treści. Dla jednych będzie to opera "płaszcza i szpady", dla innych skomplikowane studium relacji damsko-męskich. Jeszcze inni widzą w nim pochwałę ludzkiej wolności i godności, dla niektórych to opowieść o kobiecej ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Don Giovanni

Wolfgang Amadeusz Mozart Don Giovanni Arcydzieło teatru operowego. Jego moc tkwi nie tylko w muzyce Mozarta, ale także w tym, że każda inscenizacja odkrywa w nim nowe treści. Dla jednych będzie to opera "płaszcza i szpady", dla innych skomplikowane studium relacji damsko-męskich. Jeszcze inni widzą w nim pochwałę ludzkiej wolności i godności, dla niektórych to opowieść o kobiecej ...
Przejdź do spektaklu.

a ja byłem 17 stycznia 2010

i zachwyciła mnie orkiestra. Poza pierwszymi taktami uwertury, które nieco mnie zawiodły, grali bajecznie.

ano fakt, gra rewelacyjnie, ale Bozia mu trochę głosu poskąpiła niestety...

bez przesady-kiedy krzyczy to krzyczy ale przede wszystkim gra-całym sobą-zgadzam sie z przedmówcą co do sceny finałowej-jest bezbłędny

Don Giovanni 7 marca

Na operze bywam kilka razy w roku. Wybierając się w sobotę do POB zastanawiałem się czy nie zabraknie mi w spektaklu Mikołaja Zalasińskiego. O Robercie Gierlachu słyszałem wiele dobrego ale jeszcze do tej pory go nie widziałem. Był dobry tak jak większość towarzyszących jemu solistów. Jednak to Adam Pałka niespodziewanie przykuł wszystkich uwagę. Świetnie zagrał co zauważyła trochę ospała publiczność. A moze troche zdezorientowana bo w I akcie było za dużo szumu scenicznego. Mnie osobiście podobał się balet podczas uwertury, reszta zaś różnie. Dzieci na scenie nie przypadły mi do gustu. Laptop już bardziej wpasowywał się w "most do współczesności".Głosy solistów z początku jakby zgaszone w partiach solowych pokazały niemałe możliwości. Za aktorstwo wyróżniłbym Annę Wierzbicką. Scena finałowa nadzwyczajna, znacznie podniosła ocenę całego widowiska.

rewelka

Od dłuższego czasu to pierwsza opera na gdańskiej scenie, do której nie mogę się przyczepić. Rewelacyjne głosy śpiewaków, brawurowa współczesna choreografia i bardzo udane uwspółcześnienie. Brawa szczególnie za scenografię i kostiumy. Miejmy nadzieję, że tak dobry spektakl zagości na dłużej w Operze Bałtyckiej

ŚWIETNE

Wspaniała opera. Świetni śpiewacy, pieknie godzą grę aktorską ze śpiewem. Muzyka czasem aż "wciska w siedzenie". Polecam wszystkim!

dzwiek harfy....to ci dopiero

.....droga gdynianko-no jakiej operze byłaś bo o ile wiem to w Don Giovanim harfy ni ma...;)

ocena 3 lub 3,5 w skali do 5

Ocena 2,5 jest przesadzona.
Spektakl naprawdę fajnie się ogląda. Aktorzy i muzycy postarali się. Ich głosy są całkiem dobre jak na gdańską operę. Sceneria zasługuje na ocene 3 i nie więcej. Muzyka: brzmienie oki, choć z denerwował mnie dźwięk harfy - był za głośny.
Przyznam, że należe do ludzi, którzy nie lubią "uwspółcześniania dzieł klasycznych" jednak tu nawet ten laptop tak nie raził w oczy (jak pisze się w niektórych recenzjach tej opery). Moim zdaniem był całkiem dobrym pomysłem zoobrazowania listy kobiet którą miał Don Giovanni choć chyba wolałabym widzieć długą listę rozwijającą się z tradycyjnego papirusu.
Co do dzieci to zgadzam się, że troche bez sensu było je angażować, w sumie pojawiają się tylko na chwilę, no i spokojnie możnabyłoby tą scene odegrać bez nich.
Nie żałuje, że byłam na tej operze i napewno będę szła na kolejne opery - mam nadzieje, że repertuar będzie coraz bogatszy.

Gierlach rewelacyjny jako Don Giovanni

No super spektakl, a Robert Gierlach rewelacja. Warunki, wspaniale gra, a głos...kultura, siła, wszystkie odcienie barw i dynamiki. Wspaniałe panie co za głos Harasimowicz, a i Buczek wielkiej klasy! Fabrello też bardzo wdzięczna. Gratulacje! I kiedy będzie następny Don Giovanni? Wybrałbym się po raz kolejny porównać obsady.

zgadzam sie

Bylam na tym spektaklu wczoraj i bardzo mi sie podobalo. Mozna sie z tym zgodzic lub nie, ale w koncu w Operze Baltyckiej cos drgnelo i zmierza w lepszym kierunku. Jest wreszcie kogo posluchac. Glosy zenskie rewelacyjne, panowie tez bez zarzutu, gra aktorska na wysokim poziomie, scenografia wspolczesna, ale tak wygada teraz wpolczesne podejscie do opery. Jak sie pooglada Mezzo, to wszystkie prawie inscenizacje zmierzaja w tym kierunku. Zawsze lepij isc do przodu niz sie cofac. Gratuluje artystom i realizatorom. Polecam!

Słyszy, słyszy, ale to nazwisko

Mnie się o niebo lepiej podoba Skałuba. Zdunikowski jakiś taki chory, a może w Gdańsku to nie będzie śpiewał na full

do altoviola

admn.zjadl moj I post,stad to niezrozumienie.nie polemizuje z nikim wyrazilem tylko swoja opinie o spektaklu,wcielo ja?no i dobrze.byla komus nie na reke.

do filona

Ciesze się, że mnie Pan o tym informuje tylko nie bardzo wiem, co mam teraz z tą wiedzą zrobić. To miłe, ze jakiegos tam dnia spiewała Harasimowicz, innego ktoś inny, tylko, że... no własnie: a propos czego napisał Pan tego posta wywołujac mnie do odpowiedzi? Czy polemizuje Pan z czymś, co napisałem?
altoviol

bywalem tu i tam

oczywisci e wyrazalem opinie o premierz glownej z dn.13.04.Elvire 12.04 spiewala p.Harasimowicz,a nastepnego dnia p.Wierzbicka.{to tak na marginesie do p.altovioli"

warto zobaczyć

Naprawdę warto ten spektakl zobaczyć, nawet po to by wyrobić sobie własną opinię. Sadzę, że gdyby nie recenzja byłoby więcej pozytywnych opinii.
Wielu ludzi chce być poprawnych „politycznie” i napisało swą opinię w podobnym duchu jak recenzja.
Są wśród widzów tacy, którzy nie lubią uwspółcześniania dzieł klasycznych i na to nic się nie poradzi.ale to nie oznacza, że należy zaniechać prób.
Jeżeli chodzi o mój odbiór spektaklu z 15 kwietnia to w miarę upływu czasu, pod wpływem refleksji coraz bardziej mi się podoba.
Można czepiać się, że Leporello walił w laptop – co po? Jaki był sens angażowania dzieci , które o tej porze powinny spać. Ktoś napisał dla podkreślenia infantylizmu Don Ottavio. Jak dla mnie to dzieci miały na dobranoc posłuchać bajeczki, bajeczki o miłości nie w TV ale w operze.
Jedyne to co mi przeszkadzało to ostra kolorystyka strojów chóru i baletu oraz zbytnia ich różnorodność.

Te jednak niedoskonałości spektaklu z nawiązką rekompensuje pełna zaangażowania gra tak aktorów jak i muzyków. Nie mogła się nie podobać..

idźcie sobie jeszcze raz

Ludzie kochani! Czy wam się coś nie pomyliło? Nigdy nie było w Gdańsku tak pięknego i precyzyjnie zrobionego spektaklu. Dawno nie słyszałem tak doskonałej obsady z dyrygentem na czele. Scenografia i kostiumy mądre i dowcipne. Każdy szczegół dopracowany. I dzieci i laptop i szermierka mają swój sens rozwijany konsekwentnie i poetycko. Ktoś pisał, ze dzieci powinny odtańczyć "kółko graniaste" a nie zrozumiał, że ono są po to, żeby na ich tle aria Ottavia i cała jego postać ukazała swój infantylny charakter. Dlaczego wybrzydzacie? Zapomnieliście, co się w naszej operze działo przez tyle lat? Idźcie sobie jeszcze raz, tak jak i ja pójdę! Nauczmy się cieszyć tym, co mamy, zamiast wciąż opluwać!

brawo

Szanowny Panie Altowiolisto-pragnę Panu podziękować za tak rzetelną recenzję naszej pracy! Oczywiście polecamy się gorąco na przyszłość! Pozdrawiam serdecznie z kanału ;)

A to nie z wyborczej?

nie z wyborczej

ale ja piję nie do pani z wyborczej tylko do pani z trojamisto.pl, pani justyny
najprosciej jest powiedziec, ze cos bylo super albo do bani. wierze, ze pan czy pani z dyplomem magistra sztuki posiada szeroka wiedze na temat sztuki i jest w stanie podac argumenty uzasadniajace ocene.

Don Giovanni

Wolfgang Amadeusz Mozart Don Giovanni Arcydzieło teatru operowego. Jego moc tkwi nie tylko w muzyce Mozarta, ale także w tym, że każda inscenizacja odkrywa w nim nowe treści. Dla jednych będzie to opera "płaszcza i szpady", dla innych skomplikowane studium relacji damsko-męskich. Jeszcze inni widzą w nim pochwałę ludzkiej wolności i godności, dla niektórych to opowieść o kobiecej ...
Przejdź do spektaklu.
do góry