Widok

Don Stanislao.

Nie jest po drodze mi z takim kościołem katolickim. Nie mogę być obiektywny w ocenie tego, co obecnie jest przedmiotem dyskusji wokół niego. Może ktoś z Was, praktykujących, ale nie ortodoksyjnych - nawiedzonych, wytłumaczy mi, co tam się u nich dzieje ?. Jak Wy to odbieracie i co o tym sądzicie ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiara a Kościół. Formalnie nie można tego oddzielić. Mogę wierzyć, żyć uczciwie zgodnie z Dekalogiem, ale gdy nie zaliczam "programu obowiązkowego" w postaci podległości rzekomym ambasadorom Boga na Ziemi, i tak będę miał przesr...e. Okopali się i zawłaszczyli. Wprawdzie nie ma już dziesięciny, ale zastąpiły ją inne formy zarobkowania, mniej lub bardziej obligatoryjnego dla swoich poddanych. I tutaj pojawia się pytanie, nie koniecznie do teologów, czy apostazja niesie za sobą zrzeczenie się wiary, odejście od jej wartości, czy tylko jest wyjściem z Kościoła Katolickiego ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takie gagatki jak Gulbinowicz czy Dziwisz mają problem z podstawowym odróżnieniem dobra od zła.

Ta organizacja jest zepsuta od środka i nie ma żadnego związku z nauką Chrystusa a wysocy urzędnicy tej organizacji okazują się być poważnymi przestępcami.

Powoływanie się na przez tę organizacje na związek z nauczaniem Chrystusa utrudnia człowiekowi swobodny kontakt z Bogiem.
Apostazja wydaje się jedynym naturalnym wyjściem, chyba ze ktoś czerpie przyjemność z całowania pierścienia pedofila.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest mi bardzo przykro, że takie bezeceństwa działy się w Kościele Katolickim, do którego należę.
Jestem co i rusz bombardowany newsami na temat seksualnych afer w Kościele, przez co jako katolik staję w szeregu za ofiarami kościelnych pedofilów. Na szczęście oszczędzono takich przykrych wiadomości moim nieżyjącym już rodzicom, bo chyba odeszliby z tego świata dużo wcześniej.
Na podstawie skąpych, medialnych doniesień żadnego człowieka osądzać nie zamierzam. Tym bardziej nie zamierzam odchodzić od Kościoła.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Cóż...ja się tylko upewniłam w swojej dawno podjętej acz odwlekanej decyzji o dokonaniu apostazji.
Nie chcę być nawet biernie we wspólnocie pedofilskiej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co się dzieje ?
Nic się nie dzieje. Dziwisz to żaden wielki Ojciec Kościoła tylko facio o horyzontach proboszcza z prowincjonalnego miasteczka.
Znajomość z JPII wyniosła go bardzo wysoko, co ani mu rozumu, ani inteligencji, ani empatii nie dodało.
Jeden z wielu niewłaściwych ludzi na niewłaściwym miejscu, który nawet nie wie ze się pogubił.

Symonia to zjawisko stare jak kościół, podobnie jak nepotyzm w partiach typu bolszewickiego.

Odkładam tu na bok sprawę pedofili w Kościele, która akurat spina razem organizacje kościoła katolickiego i państwa bolszewickiego.
Organizacje te stworzyły sobie wzajemny synergiczny układ tworzenia i krycia pedofilii.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (250 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry