Widok

Dowód osobisty

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Właśnie się zorientowałam, że potrzebujemy pilnie dowód osobisty na dziecka na przelot samolotem. Na wniosku informują, że czas na wyrobienie to 30 dni. Ile czeka się na dowód w praktyce?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziś składałam wniosek na dziecko także, na kwicie jest 30 dni kalendarzowych (nie roboczych), pani w UM zaznaczyła na wniosku priorytet , ale poinformowała, że raczej te 30 dni trzeba liczyć...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nam Pani kazała sprawdzić po 2,5 tyg. , ale jeszcze ten czas nie minął.

My składaliśmy miesiąc temu ale już po dwóch tygodniach można było odbierać. Nie wiem jak teraz, bo im bliżej wakacji tym dłużej pewnie się czeka.

najlepiej i najszybciej zlozyc wniosek elektronicznie przez profil zaufany , czas oczekiwania to raczej około 2 tyg , dostaje się także maila gdy dokument juz jest gotowy do odbioru, 30 dni to taki maksymalny,ustawowy

idź do urzędu i wytłumacz sprawę, że jest pilna. Powinni jakoś pomóc i przyśpieszyć sprawę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W zeszlym roku czekalismy 30 dni na odbior.

My składaliśmy 04.04., a do odbioru był 18.04. Czas na wydanie to 30 dni, pani w urzędzie mówiła, że zwykle po 2 tygodniach jest.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi też mówiła.
Czekam od 9 sierpnia. Dziś jest 1 września. Nie mam żalu do pań w urzędzie, bo akurat są miłe i pomocne, jednak też nic nie poradzą, że w środku cywilizowanej Euopy, w 21 wieku czeka się juz ponad trzy tygodnie na podstawowy dokument tożsamości. To jest nienormalne, żeby JEDNA jednostka w Warszawie produkowała dowody dla całego kraju.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam czy juz otrzymała pani ten dowód?

podobno zależy to też od ilości złożonych wniosków oraz kiedy uzbiera sie odpowiednia ilość dowodów do wysyłki np. do gdańska. nie będą wysyłać 1 dokumentu. czysta loteria...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

do góry