Widok

Droga równorzędna- ul. Wspólna

Przed chwilą, jadąc Rolniczą o mało nie staranował mnie wyjezdzajacy z ul. Wspólnej samochod... i jeszcze na mnie trąbił...
Wspólna jest drogą nieutwardzoną, więc z tego co rozumiem, na Rolniczej mam pierwszeństwo? Jak uważacie? Wklejam cytat z przepisów i pozdrawiam kierowcę z nadmiarem testosteronu.

Zgodnie z definicją skrzyżowania (zawartą w art. 2 przedmiotowej ustawy) przecięcia publicznej drogi utwardzonej z drogami ziemnymi, dojazdowymi i wewnętrznymi nie są uważane za skrzyżowania. W związku z tym wjazd na publiczną drogę utwardzoną z takiego przecięcia się dróg jest traktowany jako włączenie się do ruchu i – zgodnie z art. 17 kodeksu – należy w takiej sytuacji ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym utwardzoną drogą publiczną, niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

W polskim Prawie o ruchu drogowym, została określona jako droga z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m. Inne drogi są drogami gruntowymi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z ta wspolna jest troche inaczek. Kodeks nie okresla gdzie droga ma byc utwardzona jest naposane ze musi byc utwardzona na odcinku 20 m a wspolna jest uywardzona na odcinku 20 m wiec jest to droga utwardzona :) niestety przwpisy skopane ciakawe jak drogowka by to interpretowala :)

Baniniak - donre ale trzeba poczytać kodeks bo :)

Rolniczka- doucz się :)

Kolejny ktory znalazl prawo jazdy w chipsach.... zadzwon na policje i zapytaj.... tylko usiadz bo sie zdziwisz :p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak sobie miastowi i napływowi wymyśliliście, bo ciągle wam źle. Więc do kogo te żale. Są ustawione znaki więc się do nich stosujcie. Jeden znak jest na Rolniczej przed samiuśkiim skrzyżowaniem ze Wspólną jadąc w górę od Lotniczej. Pozdrawiam.

Niedługo to chłop będzie z garażu wyjeżdżał i powie że ma pierwszeństwo bo jest z prawej...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdecydujcie się :-)

Hehe dobre, widzę się własne prawo drogowe pisze w Baninie. Powodzenia w rozmowie z Policją :)

Jest znak za biedronka i wszystkie skrzyżowania się do niego zaliczają aż do pszennej. Nie ważne czy utwardzona lub nie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jedyne skrzyżowanie równorzędne to przenna z rolniczą reszta póki co takimi nie są

Owszem sa znaki, ale ul.Wspolna od strony Rolniczej nie jest utwardzona :) mi rowniez chlop probowal wymusic pierszenstwo

Pod warunkiem że faktycznie sa to skrzyżowania rownorzedne. Akurat jedyne takie skrzyzowanie jest na zbiegu Rolniczej z Pszenna. Reszta narazie nimi nie jest :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie zaprzataj sobie tym głowy.

Na ulicy Rolniczej są ustawione znaki informujące o skrzyżowaniach równorzędnych i każdy jadący prawej strony ma pierwszeństwo, Dlatego proszę uważać ..
Do pierwszej stłuczki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ze sportowej to miał pierwszeństwo jak jechałaś/eś z góry księżycową w dół.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ach ta moderacja :-) Chodziło oczywiście o "wyje.ane"

Można jeszcze dodać, że ja jadę ku.wa bo mam wywalane :-P

A ja widzę wszędzie zasadę "Ja jadę ku...wa!!! Wszyscy na bok!!! Zaraz zamkną mój sklep, albo jadę z dziedziny do szkoły i przedszkola p

Niektórzy maja zasadę jqde prosto to ja mam pierwszeństwo :)
do góry