Widok

Droga równorzędna- ul. Wspólna

Przed chwilą, jadąc Rolniczą o mało nie staranował mnie wyjezdzajacy z ul. Wspólnej samochod... i jeszcze na mnie trąbił...
Wspólna jest drogą nieutwardzoną, więc z tego co rozumiem, na Rolniczej mam pierwszeństwo? Jak uważacie? Wklejam cytat z przepisów i pozdrawiam kierowcę z nadmiarem testosteronu.

Zgodnie z definicją skrzyżowania (zawartą w art. 2 przedmiotowej ustawy) przecięcia publicznej drogi utwardzonej z drogami ziemnymi, dojazdowymi i wewnętrznymi nie są uważane za skrzyżowania. W związku z tym wjazd na publiczną drogę utwardzoną z takiego przecięcia się dróg jest traktowany jako włączenie się do ruchu i – zgodnie z art. 17 kodeksu – należy w takiej sytuacji ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym utwardzoną drogą publiczną, niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wspólna jest skrzyżowaniem od Księżycowej, bo tam jest 20m yombów. Do Rolniczej absolutnie nie jest, bez względu czy jest prywatna czy nie, bo jest gruntowa. To tak jakby z łąki wyjeżdżać.

Ale nie martw się, na tych utwardzonych i tak nikt nie puszcza z prawej, chociaż nawet bez strefy równorzędnej te same przepisy są (nie wiem w ogóle po co są strefy, skoro bez nich i tak obowiązuje przepis o ustępowaniu z prawej, jeśli znaki nie mówią inaczej). Gdybym nie ustępował i jechał jak każą przepisy, to bym miał co 2-3 dni skasowany samochód.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi ostatnio Pan ze Sportowej wyjechał na pełnym gazie. Podobnie jak na Przemysłowej jadąc od ośrodka. Trzeba BARDZO uważać na głównych drogach w Baninie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No z przemysłowej to akurat można mieć pierwszeństwo jak jedzies do księżycowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak się będziecie spieszyć to zawsze będziecie mieli pierwszeństwo. Taka prawda więc nie mruczcie jeden na drugiego :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niektórzy maja zasadę jqde prosto to ja mam pierwszeństwo :)

A ja widzę wszędzie zasadę "Ja jadę ku...wa!!! Wszyscy na bok!!! Zaraz zamkną mój sklep, albo jadę z dziedziny do szkoły i przedszkola p
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można jeszcze dodać, że ja jadę ku.wa bo mam wywalane :-P

Ach ta moderacja :-) Chodziło oczywiście o "wyje.ane"

Ze sportowej to miał pierwszeństwo jak jechałaś/eś z góry księżycową w dół.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na ulicy Rolniczej są ustawione znaki informujące o skrzyżowaniach równorzędnych i każdy jadący prawej strony ma pierwszeństwo, Dlatego proszę uważać ..
Do pierwszej stłuczki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie zaprzataj sobie tym głowy.

Pod warunkiem że faktycznie sa to skrzyżowania rownorzedne. Akurat jedyne takie skrzyzowanie jest na zbiegu Rolniczej z Pszenna. Reszta narazie nimi nie jest :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Owszem sa znaki, ale ul.Wspolna od strony Rolniczej nie jest utwardzona :) mi rowniez chlop probowal wymusic pierszenstwo
Jedyne skrzyżowanie równorzędne to przenna z rolniczą reszta póki co takimi nie są

Jest znak za biedronka i wszystkie skrzyżowania się do niego zaliczają aż do pszennej. Nie ważne czy utwardzona lub nie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Hehe dobre, widzę się własne prawo drogowe pisze w Baninie. Powodzenia w rozmowie z Policją :)

Zdecydujcie się :-)

Niedługo to chłop będzie z garażu wyjeżdżał i powie że ma pierwszeństwo bo jest z prawej...

Tak sobie miastowi i napływowi wymyśliliście, bo ciągle wam źle. Więc do kogo te żale. Są ustawione znaki więc się do nich stosujcie. Jeden znak jest na Rolniczej przed samiuśkiim skrzyżowaniem ze Wspólną jadąc w górę od Lotniczej. Pozdrawiam.

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (15 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry