Widok
Drogi gruntowe katastrofa
Dlaczego godzimy się w milczeniu aby drogi gminne-gruntowe w Bojanie były w takim stanie. Czyżby już nikt nie wierzył w to że można coś zmienić. Czy gmina nie jest beneficjentem naszych drug. Płacimy coraz większe podatki a co w zamian. Nic pan od wyrównania dróg zbywa z dnia na dzień. Dlaczego tak naprawdę nasze zobowiązania są tylko wobec gminy. A co gmina w zamian. Nawet za podłączenie kanalizy mamy zapłacić około 3 tyś a pieniążki na kanalizę były z funduszu unijnego. Coś tu nie halo . Jesteśmy kiwani jak tylko można.
Stan dróg gminnych gruntowych w okolicach Kielna,Bojana i Koleczkowa to katastrofa.Ale w okolicach zamieszkania pana wójta sprawa ma sie zupełnie inaczej.Drogi zadbane,zima czyszczone bez problemu.Ciekawostka,co? A jeśli ktoś liczy,że za kasę oszczędzoną zimą zaczną remontować drogi to może się bardzo zawieść.Pozdrawiam i raczej radzę zainwestować w porządne kalosze.
Nóż w kieszeni się otwiera, kumpel ma gospodarstwo w okolicach przodkowa, oddalony od głównej drogi jakieś 500m i gmina jak robiła w okolicy drogi to położyła mu dywanik asfaltowy pod sam płot, i to nie tylko jemu, a Szemud ma w d... jedne z główniejszych ulic w Bojanie, Na Dambnik, Warszawska, i podobne. Zobaczcie jak będziecie jeździć w okolicach Przodkowa gdzie jest asfalt położony na bocznych ulicach. Zresztą zobaczcie na przetargi w Bojanie, wsi która odprowadza najwięcej podatków dostaje najmniej.
Wszystko się zgadza ale nie wszyscy radni nic nie robią. A swoją drogą tyle osób mądrych w Bojanie a taki marazm. Gdzie ta energia. Jak na razie chyba spożytkowana w ocenie kościoła. Mam wrażanie że większość ludzi jest nastawiona a społecznie. Prędzej czy później obróci się to przeciwko mieszkającym tu. A w zasadzie już. Kryzys zrobi swoje i kto do tej pory wyszarpał jakieś pieniądze na inwestycje w gminie ten wygrał. My w Bojanie będziemy dalej psioczyć na radnych albo wójta a zmian nie będzie. Będą dalej dziurawe drogi, będzie dalej odgrzewany kotlet czyli proboszcz B. i wiele innych chorych sytuacji. Taka mała Polska. Myślę że czas coś zrobić a raczej ustalić czy to że droga jest równana przez pracownika gminy to wielka łaska ze strony gminy czy psi obowiązek który jest realizowany na telefon mieszkańca. Bo jeśli łaska to na co nam ta gmina. Do zbierania podatków???? Może zna ktoś akt prawny na ten temat.
aktem prawnym jest ordynacja wyborcza i ustawa o samorządzie. "Samorzadzimy się" My możemy tylko nękać "wadze" która sobie z tego nic nie robi. Ja zapraszam pana Wójta na przejażdżkę drogą w okolicy mostka na rzece Kaczej w Bojanie. Koniecznie wlasnym samochodem!!!!
Pan wójt dowie się jakie ma gospodarstwo i jakim jest gospodarzem.
Pan wójt dowie się jakie ma gospodarstwo i jakim jest gospodarzem.
Droga główna nie jest drogą gminną lecz powiatową wiedz cała inwestycja jest finansowana przez powiat Wejherowo i urząd marszałkowski a nasza gmina SZEMUD chce sobie przypisać taką inwestycję ,przecież gmina SZEMUD nie jest wstanie zrobienia 5 metrów jakiej kol wiek drogi . Trzeba mocno nimi wstrząsnąć!!!!!!!!!!!!!! Przecież Bojano to nie wieś gdzie jeżdżą furmanki
To mentalność urzędnicza z XVI wieku jest dowodem na stan naszych dróg. Są pieniądze na przecinane wstęgi z kropidłem, święcenie samochodów strażackich itp. Wójt lubi też dzieci, a dzieci lubią wójta. Dwa dni temu ul. Bojana została wrównana niestarannie, wyorane wielkie kamienie leżą na środku jezdni, trzeba uważać aby nie rozwalic podwozia. Czy ktoś w ogóle sprawdza przed zapłatą ,czy i jak te drogi naprawiono?
Może się skrzykniemy, zalożymy jakeś stowarzyszenie i coś zrobimy dla Bojana?
Może się skrzykniemy, zalożymy jakeś stowarzyszenie i coś zrobimy dla Bojana?
Nie wiem jak wygląda sytuacja w miejscowościach w okolicy Szemuda, ale w Wiczlinie w ostatnich miesiącach rzadko uczęszczaną drogę wyłożono pięknymi płytami betonowymi. Nie wiem jak sprawdziłyby się na takich ulicach jak Na Dambnik czy Warszawska, gdzie ruch jest wielokrotnie większy, ale jest to jest przykład na to że tylko u nas istnieje taka patologia. Być może Pan wójt jest tak zajęty konsumpcją profitów (czwarta pensja wśród samorządowców powiatu wejherowskiego), że nie dostrzega ilu ludzi mieszka i pracuje w okolicach wcześniej wspomnianych ulic.
Myślę, że temat jest nie do odpuszczania. Nie możemy żebrać o to aby ktoś łaskawie chciał zrobić równiejszą drogę. Zauważcie że rok temu i dalej droga była równana częściej, bez łaski. Teraz jak sie zadzwoni to jest problem. Tak być nie może! Czas to zmienić. Skoro nie mają funduszy na położenie dróg asfaltowych to niech je utwardzą basta. Główne drogi dojazdowe do osiedli takie jak Warszawska, Na Dambnik itp. powinny być przejezdne. Nikt nie oczekuje jak na razie asfaltu pod dom.
Ja wczoraj dostałam ochrzan od kuriera ,który do mnie przyjechał,ze już on nie da sie więcej nabrać na taki dojazd.Mieszkam przy gminnej drodze,której szumnie jakieś 5 lat temu nadano nazwe i na tym koniec.Teraz jak popadało to jest jedno wielkie bagno.Pomimo próśb gmina nie reaguje.A jak przyjdzie do odśnieżania to kolejny problem.Doprosić się nie można.
A oto bron do działania wrzućcie w google i poczytajcie m.in. art 7
Ustawa o samorządzie gminnym. Nie ma co gadać tylko trza pisma napisać i z powiadomieniem Urzędu Marszałkowskiego. Z tego co wiem jak nie odpowiedzą na wasze pisma oraz nie ustosunkują się pozytywnie mogą mieć kontrole która szybko ich przywróci do pionu. Gmina Szemud nie jest prywatnym folwarkiem paru rodzin tylko dobrem wspólnym mieszkańców całego rejonu. Wierzyc mi się nie chce że tak was robią w bambuko. Albo jesteście ciemnogrodem albo a w zasadzie to sprawdzę gdzie leży to Bojano. Jestem z Polski i przez przypadek wpadłem do was. Pozdrawiam.
Ustawa o samorządzie gminnym. Nie ma co gadać tylko trza pisma napisać i z powiadomieniem Urzędu Marszałkowskiego. Z tego co wiem jak nie odpowiedzą na wasze pisma oraz nie ustosunkują się pozytywnie mogą mieć kontrole która szybko ich przywróci do pionu. Gmina Szemud nie jest prywatnym folwarkiem paru rodzin tylko dobrem wspólnym mieszkańców całego rejonu. Wierzyc mi się nie chce że tak was robią w bambuko. Albo jesteście ciemnogrodem albo a w zasadzie to sprawdzę gdzie leży to Bojano. Jestem z Polski i przez przypadek wpadłem do was. Pozdrawiam.
Ja bym nagłośniła to do TVN- u to jest jakieś nieporozumienie że z Bojana i Koleczkowa wójt ma najwięcej kasy a najmniej daje - warto przejechać się tak jak ktoś tu wspomniał przodkowo, żukowo nawet inne gminy aby zobaczyć jak w parze idzie to wszystko a w Bojanie jakby się cofało. Jeżeli chodzi o jakąś organizację ds walki w sprawie tego co dzieje się w gminie będe chętna - wiara@wp.pl. MIeszkam w Bojanie od 2006 roku i tak naprawdę oprócz tego że postawili kilka lamp, mieszkańcy na swój koszt utwardzili drogę z płyt to nic innego ciekawego w Bojanie nie powstało ani się nie rozwinęło i aby nikt nie mylił to co się dzieje na ten moment z drogą 218 to nie jest inicjatywa gminy!!! Czemu w Bojanie jest tak wiele osób a tak mało możemy - proponuje również środki masowego przekazu prasa, TVN, trójmiasto.pl o tym jak wójt zarządza naszymi podatkami aby przyjżeli się jaki procent podatków idzie z naszych miejscowości a jaki procent dostajemy w ramach modernizacji i inowocześnienia Bojana. Bojano i okolice są przepiękne ale gospodarz do d....y. Sądziłam, że wybory coś zmienią ...ale nie zmieniły
Radni próbują wystarczy poczytać protokoły z obrad rady gminy:
http://www.bip.szemud.pl/index.php?kate=3&men1=153&men2=154&menu=154
Ale co z tego jak są w mniejszości!!!
http://www.bip.szemud.pl/index.php?kate=3&men1=153&men2=154&menu=154
Ale co z tego jak są w mniejszości!!!
Masz racje ale najpierw trzeba pisma pisać tak jak Benek poda. Bo w Gminie się wyprą powiedzą jak przyjedzie TV ze nikt nic nie mówił, nie dzwonił i pierwsze słyszą o jakimkolwiek problemie. A w ogóle to są nastawieni pro społecznie i o co co tym ludziom chodzi. Pisma jeszcze raz pisma z powiadomieniem Urzędu Marszałkowskiego. Jeśli chcecie wygrać wojnę z Gminą to trzeba mieć armie i broń. Armia to my a broń to pisma wysyłane gdzie trzeba wraz z fotkami lub filmami. Bo stan obecny może się raptem zmienić i przed przyjazdem TV drogi będą wylizane a nawet utwardzone. Kilka pism termi rozpatrzenia w trybie adm w sprawach prostych 24 dni w sprawach zawiłych 30 dni.
Powinniśmy zobowiązać Wójta, aby na stronie U. Gminy Szemud opublikował dane dotyczące wpływów ze wszystkich podatków mieszkańców Bojana i jaki to stanowi udział wobec podatków łącznie wpływających do budżetu tej Gminy, podobnie, jaki jest udział wydatków na rzecz Bojana w wydatkach Gminy w ogóle.
To są sprawy jawne, radni z Bojana powinni umieć też odpowiedzieć na tak zadane pytania. Co Wy na to?
To są sprawy jawne, radni z Bojana powinni umieć też odpowiedzieć na tak zadane pytania. Co Wy na to?
cyt.,,Pomorski urząd wojewódzki prowadził Narodowy Programu Przebudowy Dróg Lokalnych 2008 – 2011 (Edycja 2011) w ramach którego gminy i powiaty mogły się ubiegać o sfinansowanie inwestycji. W rankingu na 2011 rok (wnioski trzeba było składać w 2010) wynika ze gmina Szemud nie uczestniczyła (nie ma ani jednego projektu z gminy Szemud). Oto link do list projektów: http://www.bzfe.uw.gda.pl/?id=186 oraz http://www.uw.gda.pl/index_pl.php?n=4165
Teraz pytanie dlaczego samorząd gminy Szemud nie brał w tym udziału? Czy nasza gmina ma tak doskonale drogi, wszędzie są chodniki i inne „wodotryski” ze nic, ze żadnego projektu już nie było potrzeby składać? Czy to może nieudolność, czy może głupota? Kogo my wybraliśmy do samorządu?
Obecnie realizowany jest kolejny etap kontynuacji „Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych” Czas składania wniosków do 20 lipca 2011. http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/wolnytekst/9171/
Czy tym razem samorządowcy gminy SZEMUD przygotują i złożą chociaż jeden projekt? Koniec Cyt.
Teraz pytanie dlaczego samorząd gminy Szemud nie brał w tym udziału? Czy nasza gmina ma tak doskonale drogi, wszędzie są chodniki i inne „wodotryski” ze nic, ze żadnego projektu już nie było potrzeby składać? Czy to może nieudolność, czy może głupota? Kogo my wybraliśmy do samorządu?
Obecnie realizowany jest kolejny etap kontynuacji „Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych” Czas składania wniosków do 20 lipca 2011. http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/wolnytekst/9171/
Czy tym razem samorządowcy gminy SZEMUD przygotują i złożą chociaż jeden projekt? Koniec Cyt.
Ten problem dotyczy chyba wszystkie nowe tereny pod zabudowę.
http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2012/01/nie-moga-dojechac-do-swoich-domow-fatalne-drogi-w-baninie
http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2012/01/nie-moga-dojechac-do-swoich-domow-fatalne-drogi-w-baninie
Tak wyglądają "ulice" w naszej kochanej gminie.Fajnie jest postawić tabliczkę z nazwą i koniec.Dodam,ze przy tej ulicy są działki budowlane.Teren torfowy w ogóle nie nadający się pod budowe,ale jakoś pozwolenia na budowę są.Kto na to pozwala?Zresztą pan który kupił tu działkę będzie budował przy pomocy samolotu bo dojechać się nie da
http://img10.glitery.pl/dev10/0/106/242/0106242707.jpg
http://img10.glitery.pl/dev10/0/106/242/0106242707.jpg
proponuję spotkanie zainteresowanych osób zawiązanie jakiegoś komitetu czy inicjatywy nadanie temu jakiejś nazwy i wartosci prawnej i do roboty a nie tylko gadać.Potrzebny będzie dobry prawnik kilka osób do pilotowania tego no i nas jak najwięcej do wyjazdów do urzędów. podawajcie wstępny termin spotkania.mój to 22 styczeń godz.18sta w restauracji koło piekarni.
Wreszcie myśl konstruktywna. od tego trzeba zaczać. Pomyslimy może o założeniu stowarzyszenia, wymyślimy zakres dzialania, nazwę, a z organizacją pan wójt musi się liczyć. Nie wpadłam na pomysłł, co do sposobu i miejsca "skrzyknięcia się" Pytanie, czy właściciel lokalu o tym wie i czy dał na "sejmik" przyzwolenie?. A może szkoła, która ma przecież szczególne funkcje społeczne mogła by w zbiórce "oburzonych"pomóc?.
Szanowni Państwo,
problemem jest egzekwowanie swoich praw w zakresie tego, co zostało ustalone w budżecie gminy. Nie narzekanie, nie dyskusje, ale konkretne czyny. Weryfikacja tego, co jest zapisane w budżecie. Porównanie tego z oczekiwaniami mieszkańców. I kolejny krok - rozliczenie radnego, który reprezentuje Bojano. I następny - próba zmiany budżetu, albo odpowiednie przygotowanie materiałów do następnego budżeru.
A teraz najważniejsze - to, że pieniądze oszczędzono na odśnieżaniu nie oznacza, że automatycznie zostaną przeznaczone na ulicę w Bojanie. Budżet gminy to pieniądze zadaniowe. Aby przeszły z jednego zadania na drugie, trzeba uchwały radnych.
Ale tu musicie się zebrać do tak zwanej kupy, przestać gadać i zacząć działać.
A w kwestii tych 3000 zł to nie znając szczegółów jestem gotowa zaryzykować twierdzenie, że chodzi o tak zwaną inicjatywę obywatelską, która uruchamia niektóre przedsięwzięcia gminne. Czyli udział zainteresowanych w tym, by zrealizowano to szybko, a nie według kolejności zgłoszeń.
W razie potrzeby moja kancelaria jest do dyspozycji.
http://www.adwokatnowakowska.pl
problemem jest egzekwowanie swoich praw w zakresie tego, co zostało ustalone w budżecie gminy. Nie narzekanie, nie dyskusje, ale konkretne czyny. Weryfikacja tego, co jest zapisane w budżecie. Porównanie tego z oczekiwaniami mieszkańców. I kolejny krok - rozliczenie radnego, który reprezentuje Bojano. I następny - próba zmiany budżetu, albo odpowiednie przygotowanie materiałów do następnego budżeru.
A teraz najważniejsze - to, że pieniądze oszczędzono na odśnieżaniu nie oznacza, że automatycznie zostaną przeznaczone na ulicę w Bojanie. Budżet gminy to pieniądze zadaniowe. Aby przeszły z jednego zadania na drugie, trzeba uchwały radnych.
Ale tu musicie się zebrać do tak zwanej kupy, przestać gadać i zacząć działać.
A w kwestii tych 3000 zł to nie znając szczegółów jestem gotowa zaryzykować twierdzenie, że chodzi o tak zwaną inicjatywę obywatelską, która uruchamia niektóre przedsięwzięcia gminne. Czyli udział zainteresowanych w tym, by zrealizowano to szybko, a nie według kolejności zgłoszeń.
W razie potrzeby moja kancelaria jest do dyspozycji.
http://www.adwokatnowakowska.pl
w pąatek (20)miał przejechać spychacz, Na Dambnik, Bojana, Poiległych Żołnierzy. Nie wiadomo było jak zjechać na te ulice, jak wiechaćc na mostek na rz. kaczej. Panie wójcie to wstyd. w 1975 r. posłańcy z zachodu nie mogli sie nadziwic, że w Polsce są tak okropne drogi, żyją w niej zacofani ludzie. Czy to tkwi w umyslach rządzacych i czy już tak bedzie do końca świata?
ludzie czy w końcu w Bojanie mieszka ktoś z "jajami" co ma trochę wolnego czasu.Ja na prawdę nie mogę.Zwołajcie zebranie bez nieudaczników radnych i sołtysa.Na pewno przyjdzie dużo ludzi.Wystarczy powiesić ogłoszenie w szkole pt."Sprzeciw w sprawie jakości dróg w Bojanie".Po takim spotkaniu coś się wymyśli,inaczej będziemy tylko pisać i narzekać.Podajcie datę zebrania i powiedzmy sobie nie odkładaj do jutra tego co masz zrobić dziś.Jak ludzie są razem to nawet komunę można było obalić a co takiego "wójta".Do boju!
W zeszłym tygodniu zadzowniłam do gminy z prośbą o połączenie do Pana, który jest odpowiedzialny za stan dróg i odśnieżanie w Bojanie. Złożyłam skargę na ulice Czarna Góra, majora Bojana i inne w pobliżu i wiecie co mi odparował facet z UG że jechał rano Golfem 4 po majora bojana i nie widział ani jednej dziury, jechał 40 na godzine i droga była bdb. NIe mogłam uwierzyć i po jego telefonie zrobiłam runde u dodatkowo zdjęcia. Wysłałam do gminy myślicie że ktoś mi odpowiedział - śmieją się nam w oczy. NIe znalazłam ani kilku metrów równości.
Jakiś że tak się wyrażę totalny idiotyzm!
Jakiś że tak się wyrażę totalny idiotyzm!
A jakie są twoje argumenty prostaku? Narzekasz że ktoś chce, aby na wsi była normalność? Nic więcej nikt nie chce, normalnych, cywilizowanych dróg, a Ty? Traktorem przejdziesz, to masz w d... jakie masz argumenty by nic nie robić w Bojanie? Piszesz, bo bronisz urzędników którzy nic nie robią by to poprawić, 100% jesteś związany z sytuacją stanu dróg w naszej ( nie twojej) wsi.
Ludzie !!! Drogi drogami, ale jakas kultura obowiazuje..... Przy takim sposobie wypowiedzi trudno zeby ktos Was powaznie potraktowal. Dziecinada, anonimowe, prymitywne wypowiedzi przesycone wulgaryzmem. Czy Wam naprawde chodzi o drogi, czy o zaczepke? WSTYD !! Kazdy watek w Bojanie, to obelgi i wyzwiska. Czy my jestesmy 'sasiadami', zamiast sie zjednoczyc, to kazdy kazdemu wilkiem... I jak ma byc dobrze. Smutne to i przykre.....
następny kulturalny się znalazł.Pojeżdzij sobie chłopie po tych "ulicach" to na pewno zgubisz tą sztuczną szczękę i kultura cię opuści bezpowrotnie.Wydatek 1500 zł co pół roku na zawieszenie to też jest powód do szczęścia i kulturalnego zachowania.Może ktoś wie gdzie można dostać kangura bo jedynie ten środek lokomocji by się tu nadawał.To tyle o kulturze.
Jezdze po tych drogach, poki co od 3 lat i tez ponosze koszta zwiazane z ich 'jakoscia'. O stan mojego (poki co wlasnego) uzebienia prosze sie nie martwic. Dalsza polemika nie ma tu sensu, bo i tak pewnie zaraz poobrzucacie mnie blotem, a od steku wyzwisk drogi sie same wyasfaltuja ;). Pozdrawiam, tych troche bardziej pozytywnie nastawionych.
mam inny pomysł panowie i panie zaczekajmy z płaceniem wszelkich podatków i opłat do gminy ,aż zobaczymy asfalcik przynajmniej na Warszawskiej ,Ponke,Majora Bojana i kilku innych główniejszych.A dodatkowo zawiadomienie o popełnienie przestępstwa do prokuratora o niegospodarność wójta.Jak ktoś tak perfidnie olewa tylu mieszkańców to niech się wytłumaczy przed prawem.Jeżeli takie postępowanie jest prawidłowe i sprawiedliwe to sory ,ale jeżeli nie to prokuratura już wie co ztakim fantem zrobić.
Zróbcie parę zdjęć, bo przy takim uporczywym narażaniu nas na szkodę w mieniu można chyba donieść do prokuratora o popelnieniu przestepstwa przez wójta, przez brak należytego nadzoru nad podległymi pracownikami. Pracownicy z całą pewnością pracują niedbale i nierzetelnie. Przecież my w ogóle nie wiemy, kto i w jaki sposób kontroluje te jazdy po ulicach, a gmina płaci.
Zgadza sie... Glowne typu Majora Bojana, Warszawska i kilka innych, powinny byc utwardzone. Teraz jest gaz, kanaliza w drodze, wiec chyba nic nie stoi na przeszkodzie. Moze nie od razu asfalt, ale cos co wytrzyma dluzej niz 3 dni miedzy deszczami....
Tylko jak to osiagnac..... Przydalby sie ktos z zylka organizatorska, odrobina czasu, a o to w dzisiejszych czasach trudno, kazdy sobie...... Narzekamy tu na forum, bo to latwo i szybko, ale zadzialac nam sie nie chce.
Pytanie: Czy gdyby taka osobia sie znalazla, ilu znalazloby sie ludzi ktorzy ja popra.... Wpisza sie na liste z imienia i nazwiska, pojda na ewentualne spotkanie z wladzami gminy... Obawiam sie, ze wielu by sie zdeklarowalo, a jak co do czego to 3/4 glowa w piasek....
Jestesmy duza wsia, stosunkowo majetna, tylko (takie odnosze wrazenie) mocno sklocona i chyba dlatego mamy slabe przebicie.
Tylko jak to osiagnac..... Przydalby sie ktos z zylka organizatorska, odrobina czasu, a o to w dzisiejszych czasach trudno, kazdy sobie...... Narzekamy tu na forum, bo to latwo i szybko, ale zadzialac nam sie nie chce.
Pytanie: Czy gdyby taka osobia sie znalazla, ilu znalazloby sie ludzi ktorzy ja popra.... Wpisza sie na liste z imienia i nazwiska, pojda na ewentualne spotkanie z wladzami gminy... Obawiam sie, ze wielu by sie zdeklarowalo, a jak co do czego to 3/4 glowa w piasek....
Jestesmy duza wsia, stosunkowo majetna, tylko (takie odnosze wrazenie) mocno sklocona i chyba dlatego mamy slabe przebicie.
chyba nie wiesz kolego ,że dowodem w sprawie są zeznania świadków filmy ,zdjęcia orzeczenie rzeczoznawcy itd a tego na pewno będzie w nadmiarze.Tu nie chodzi o żadną wojnę z gminą tylko o sprawiedliwy podział środków w gminie.A jak do tej pory kultura i takt nie robią wrażenia na decydentach z gminy.Pozostaje nam jedynie droga prawna a to chyba nie jest wojna tylko nasze prawo w wolnej Polsce
A świadkowie na co sa przesłuchiwani ewentalnie przez prokuratora. A biegli sądowi na czym spisują swoje opinie. To wszystko jest papier i o tym piszę. Nie piszę po to zeby komus dołożyć tylko faktycznie temat powinien ruszyc z miejsca. A z tego co mi wiadomo w gminie pracija ludzie msciwi i jak im sie zakłoci sielankę urzędnicza to nie skupia sie na właściwych zadaniach tylko osobach które przerywaja ta sielankę. Więc czy chcesz czy nie bedzie to mała wojenka. T tyle i milcze.
Uzupelniam swój wpis o propozycję aby informatyk zalożył nam stronę w internecie, gdzie moglibyśmy szczegółowo ustalić plan działania w sprawie dróg w Bojanie, w ustalonym miejscu i terminie spotkalibyśmy się, zaprosilibyśmy radnych z Bojana i może coś wymyslimy. Uważam, że mamy prawo do obniżenia podaku od nieruchomości do czasu zrobienia dróg. Prawo takie wynika z ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, art. 5. pkt 2 daje prawo zróżnicowania podatków z uwzględnieniem lokalizacji, sposobu wykorzystania itd. Ciekawi mnie, czy podatki sa zróznicowane dla mieszkańców Bojana. Radny powinien coś wiedzieć. Młodzi zadziałajcie, teraz wasz czas.
Niestety ale czytając te forum to twoje wypowiedzi są żenujące, najpierw piszesz że jesteś z Bojana, a za chwilę że wasi radni, hmmm, ciekawe. Jedno jest pewne, coś trzeba zrobić by żyło się lepiej, tak jak ktoś pisał na forum, będziesz też taki mądry jak karetka nie dojedzie do potrzebującego, bo stan dróg na to nie pozwoli? z całym szacunkiem, przestań tak pisać, bo nie o to w tym chodzi.
Widząc sytuację na wsi, przetargi, to Bojano jest omijane szerokim łukiem, więc nie dziwie się że ludzie są wściekli, nie trzeba być przeciwnikiem politycznym aby widzieć co się dzieje, mnie tez to się nie podoba, że Bojano jest pomijane w inwestycjach. Tak na marginesie , jesteś obrońcą politycznym wójta? podoba Ci się ta sytuacja na wsi? Bo mnie też nie.
mamy w du*** twoją politykę "polaku"wieśniaku.Chcemy mieć normalne drogi i tyle w tym temacie.Już ci ktoś tu mówił ,że jesteś przydupasem wójta i teraz to potwierdziłeś.Możesz "królowi"poczytać to forum.Ja bym tylko nie chciał ,żeby Bojano w końcu odwiedziło "króla"w Szumudzie, bo na pewno nie będzie to przyjemne.
do "WIESNIAKA"-już tu była mowa kto jest wieśniakiem, ale ci powtórzę to jest taki tuman bez szkoły jak ty i "polak" a nie ten kto mieszka na wsi.A do "polaka"wiesniaka powiem tyle ;z takimi inwestycjami jesteśmy 100lat za murzynami 2 lampy,3 metry rury do gazu i ślepa kanaliza 5 metrów, asfalt 0 metrów.Szkoda mi cię chłopie.
Słuchaj... problem w tym, że drogi asfaltowe są potrzebne tam gdzie ludzie codziennie jeżdżą od swoich domów do pracy, szkoły czy gdziekolwiek.. Nikt mi nie pokryje kosztów naprawy samochodu, tak jak to może zrobić właściciel firmowego samochodu - naprawić na fakturę. Do tego: tam gdzie mieszkają ludzi, tam czasem potrzebny jest dojazd karetki, zapewniam Cię, że stan niektórych dróg na to by w tej chwili nie pozwolił!!!
Polak... droga nie zrobi się za darmo, to oczywiste. Z pieniędzy ludzi, którzy mieszkają przy niej - z podatków. Gmina mogłaby zaproponować dofinansowanie takiej drogi, mogłaby starać się o fundusze unijne na różne inwestycje, ale ... gminne nieróbstwo zaczna się w pokoju wójta.
Robią nic. Imprezki, gry w karty, nietrafione inwestycje to wizytówka obecnej betonowej ekipy.
Robią nic. Imprezki, gry w karty, nietrafione inwestycje to wizytówka obecnej betonowej ekipy.
A my zapłacimy w podatkach za ich (czyt, urzędników lenistwo) podatki które nam co roku podwyższają niczym nie są uzasadnione. Ot wszyscy podwyższają to i my podwyższymy. Nie ważne że nic nie robimy. Czy w końcu skrzykniemy sie by powiedzieć dosyć nieróbstwa. Przecież nawet gdy sygnalizujemy nasze potrzeby to są one bezczelnie ignorowane przykład-kwestia drogi np. Na Dambnik. Rozumiem że asfaltu z dnia na dzień nie położą ale gdy jest konieczność dostosowania drogi by w sposób cywilizowany nią przejechać, to pan który powinien ten temat ogarnąć w bezczelny sposób twierdzi że był na tej drodze w dniu zgłoszenia i jest ona w dobrym stanie. Może zrzućmy się na okulary dla niego i nie tylko. Zapewne traktor to niezły sposób na pokonywanie ul Na Dambnik ale skoro my nie wybieramy nikomu sposobu poruszania sie niech nie robi również tego Gmina.
Już padło takie pytanie, ale pozwolę sobie powtórzyć.
Gdzie są nasi radni? P. Kalkowski, p. Perz? Dlaczego nie spotkają się z mieszkańcami, dlaczego nie porozmawiają o naszych (swoich) problemach? Jeżeli nie mają sami siły przebicia w radzie, to może chociaż mają pomysł dla mieszkańców w jaki sposób mogą się skrzyknąć i zdziałać coś? Skoro nikt nie chce (nie może) zostać niepisanym przywódcą w sprawie problemów Bojana, to wydaje mi się, że to właśnie radni wybrani do gminy z naszego okręgu są od tego, aby coś takiego zorganizować? Na 100% szkoła udostępni na czas zebrania miejsce, a w najgorszym wypadku można u mnie w domu.. P. Aleksandro, p. Ryszardzie czas wyjść do ludzi - i nie tylko na wezwanie. To z Waszej inicjatywy powinno się ono odbyć. No chyba, że się mylę. Przecież ogłoszenie można dać na sklepach, szkole, stronie internetowej sołectwa, szkoły, w pozostałych firmach, na forum Trójmiasta itd. Pozdrawiam i czekam na jakiś odzew
Gdzie są nasi radni? P. Kalkowski, p. Perz? Dlaczego nie spotkają się z mieszkańcami, dlaczego nie porozmawiają o naszych (swoich) problemach? Jeżeli nie mają sami siły przebicia w radzie, to może chociaż mają pomysł dla mieszkańców w jaki sposób mogą się skrzyknąć i zdziałać coś? Skoro nikt nie chce (nie może) zostać niepisanym przywódcą w sprawie problemów Bojana, to wydaje mi się, że to właśnie radni wybrani do gminy z naszego okręgu są od tego, aby coś takiego zorganizować? Na 100% szkoła udostępni na czas zebrania miejsce, a w najgorszym wypadku można u mnie w domu.. P. Aleksandro, p. Ryszardzie czas wyjść do ludzi - i nie tylko na wezwanie. To z Waszej inicjatywy powinno się ono odbyć. No chyba, że się mylę. Przecież ogłoszenie można dać na sklepach, szkole, stronie internetowej sołectwa, szkoły, w pozostałych firmach, na forum Trójmiasta itd. Pozdrawiam i czekam na jakiś odzew
A wy dalej jadem plujecie !
Nie chodzi @dziki o to, że p. Kalkowski, czy p. Perz mają nam drogę zbudować, bo każdy wie, że to nie możliwe. Chodzi o to, żeby ludziom przekazać jakie mają inne możliwości wpływu na wójta. Chodzi np. o wysyłanie pism, petycji, zakładanie stowarzyszeń, porady prawne (pewnie znają kogoś kto zna się na prawie samorządowym). Jak na razie ograniczyli się do napisania podziękowań w Lesoku za wybranie ich do Rady Gminy. A nie tędy droga.
Potrzebujemy kogoś na czele tego pochodu, kto pokieruje grupą ludzi. Wskaże wszystkie możliwości egzekwowania naszych praw od wójta lub skłoni do usuwania ewentualnych jego błędów (myślę, że ich nie będzie). I dalej myślę, że to właśnie nasi radni są tymi właściwymi osobami.
Niestety osobiście ich nie znam i nie mam z nimi kontaktu, więc może ktoś z szanownych forumowiczów ich zna i może przekazać im pomysł.
Niestety ja mógłbym zająć się tym dopiero za jakieś 3-4 lata jak będę (chyba) na emeryturze, bo na charakter swojej pracy nie mogę na dzień dzisiejszy tego robić. Mogę ewentualnie wspomóc założeniem strony internetowej, forum itd. No i oczywiście na miarę swojego czasu uczestniczyć w spotkaniach, podpisywaniem list itd.
Więc proszę raz jeszcze skończcie z pluciem na siebie. Wiem, że jednemu drogi nie przeszkadzają (bo ma terenówkę lub mieszka blisko głównej), a drugiemu tak bo ma daleko i mały niski samochód. Generalnie w tych czasach drogi powinny być i basta. Jesteśmy cywilizowanym krajem, a nie Mandżurią czy Mongolią. Są naprawdę gminy, które dbają po równo o swoje wsie i nie ma co o tym dyskutować. Spróbujmy to też wyegzekwować od wójta. Podkreślam - SPRÓBUJMY, ale do tego potrzeba "dowódcy" jak pisałem na wstępie.
Pozdrawiam Tom
Nie chodzi @dziki o to, że p. Kalkowski, czy p. Perz mają nam drogę zbudować, bo każdy wie, że to nie możliwe. Chodzi o to, żeby ludziom przekazać jakie mają inne możliwości wpływu na wójta. Chodzi np. o wysyłanie pism, petycji, zakładanie stowarzyszeń, porady prawne (pewnie znają kogoś kto zna się na prawie samorządowym). Jak na razie ograniczyli się do napisania podziękowań w Lesoku za wybranie ich do Rady Gminy. A nie tędy droga.
Potrzebujemy kogoś na czele tego pochodu, kto pokieruje grupą ludzi. Wskaże wszystkie możliwości egzekwowania naszych praw od wójta lub skłoni do usuwania ewentualnych jego błędów (myślę, że ich nie będzie). I dalej myślę, że to właśnie nasi radni są tymi właściwymi osobami.
Niestety osobiście ich nie znam i nie mam z nimi kontaktu, więc może ktoś z szanownych forumowiczów ich zna i może przekazać im pomysł.
Niestety ja mógłbym zająć się tym dopiero za jakieś 3-4 lata jak będę (chyba) na emeryturze, bo na charakter swojej pracy nie mogę na dzień dzisiejszy tego robić. Mogę ewentualnie wspomóc założeniem strony internetowej, forum itd. No i oczywiście na miarę swojego czasu uczestniczyć w spotkaniach, podpisywaniem list itd.
Więc proszę raz jeszcze skończcie z pluciem na siebie. Wiem, że jednemu drogi nie przeszkadzają (bo ma terenówkę lub mieszka blisko głównej), a drugiemu tak bo ma daleko i mały niski samochód. Generalnie w tych czasach drogi powinny być i basta. Jesteśmy cywilizowanym krajem, a nie Mandżurią czy Mongolią. Są naprawdę gminy, które dbają po równo o swoje wsie i nie ma co o tym dyskutować. Spróbujmy to też wyegzekwować od wójta. Podkreślam - SPRÓBUJMY, ale do tego potrzeba "dowódcy" jak pisałem na wstępie.
Pozdrawiam Tom
Zbierzmy podpisy pod protestem i zaniesmy do wójta osobiście, Ustalmy miejsce gdzie te podpisy będą zbierane. Protest ma oczywiscie dotyczyć braku odsniezania i zrobienia dróg gruntowych. A jeżeli nic to nie da to do telewizji podać darmozjadów do TVN jak wójt ma ładnie koło swojego domu a my sie mordujemy.
A nasi radni zamiast dłubać w nowsie na sesji to nich sie do roboty wezmą, Bojano to dziura bez ławek ,śmietników i parku dla dzieci i ich rodzin. Wiejski klimat lat 70 z pod butki z piwem. A co nasz sołtys robi ??? Porazka
A nasi radni zamiast dłubać w nowsie na sesji to nich sie do roboty wezmą, Bojano to dziura bez ławek ,śmietników i parku dla dzieci i ich rodzin. Wiejski klimat lat 70 z pod butki z piwem. A co nasz sołtys robi ??? Porazka
Świeta prawda Iza. Ale wiekszości to chyba pasuje bo nic nie robia w temacie. Mamy sie przyzwyczaić do tych dróg i wiejskich klimatów. Ale wieś potrafi byc piekna i madra. Bo to chłopi od wieków byli sola tej ziemi i ,,trzeźwo"' patrzyli na zycie. A tu klops w Bojanie ich nie ma. Po drogach biegaja psy wieczorem wypusczane. Drogi takie że mozna kopyta połamać. Tematem nr jeden długi czas był Mirek B (jak by nic innego sie nie działo ) a wszelkie nasze pretensje do włodarzy tej ziemi koncza sie powiedzeniem Smolenia Bogusia zresztą, cicho być. A tak pieknie miało byc po amerykanskua wyszło po syberyjsku.
A co sołtys może ? Tak naprawde to nie wiele:
ROLA SOŁTYSA
Do obowiązków sołtysa należy w szczególności:
- zwoływanie zebrań wiejskich,
- zwoływanie posiedzeń rady sołeckiej,
- działanie stosownie do wskazań zebrania wiejskiego, rady gminy i wójta,
- wpływanie na wykorzystanie aktywności mieszkańców służącej poprawie gospodarki i warunków życia w sołectwie,
- reprezentowanie mieszkańców sołectwa na zewnątrz,
- uczestniczenie w naradach sołtysów, zwoływanych okresowo przez wójta,
- pobieranie podatków i opłat lokalnych.
http://samorzad.infor.pl/temat_dnia/artykuly/386918,jakie_zadania_i_obowiazki_wypelnia_soltys.html
Na podstawie artykułu z powyższego linku wynika że sołtys niewiele może, natomiast co innego nasi radni gminni, skoro nie potrafią w gminie "przewalczyć" czegokolwiek dla nas, mieszkańców Bojana to przy następnych wyborach "podziękujmy" im.
To tylko i wyłącznie od naszych radnych zależy, a nasi radni w gminie - to jest dopiero porażka.
ROLA SOŁTYSA
Do obowiązków sołtysa należy w szczególności:
- zwoływanie zebrań wiejskich,
- zwoływanie posiedzeń rady sołeckiej,
- działanie stosownie do wskazań zebrania wiejskiego, rady gminy i wójta,
- wpływanie na wykorzystanie aktywności mieszkańców służącej poprawie gospodarki i warunków życia w sołectwie,
- reprezentowanie mieszkańców sołectwa na zewnątrz,
- uczestniczenie w naradach sołtysów, zwoływanych okresowo przez wójta,
- pobieranie podatków i opłat lokalnych.
http://samorzad.infor.pl/temat_dnia/artykuly/386918,jakie_zadania_i_obowiazki_wypelnia_soltys.html
Na podstawie artykułu z powyższego linku wynika że sołtys niewiele może, natomiast co innego nasi radni gminni, skoro nie potrafią w gminie "przewalczyć" czegokolwiek dla nas, mieszkańców Bojana to przy następnych wyborach "podziękujmy" im.
To tylko i wyłącznie od naszych radnych zależy, a nasi radni w gminie - to jest dopiero porażka.
Dla mnie osobiście nie jesteś Polakiem, ani nawet mieszkańcem Bojana. Irytujesz tu ludzi, sadzą po wypowiedziach masz 12 lat i mieszkasz w wirtualnym świecie, smutnym świecie. Szkoda mi takich jak ty, niestety tacy są i ty jesteś ich wodzem, więc siedzisz w radzie lub urzędzie i bąki zbijasz, nie widząc problemu, a jak ktoś Ci pokaże problem, dziecinnie się bronisz że jest super. Widać jak Cie ludzie doceniają, po opiniach. Jesteś marną jednostką.
w 90% orliki i świetlice wybudowane często za unijne pieniądze stoją puste bo nie ma na ich utrzymanie( ogrzewaanie) PIENIĘDZY. pO CO SALE WIDOWISKOWE NA PROWINCJI ALBO WIELKIE SZKOŁY SKORO MŁODZIEŻ WOLI DOJEŻDŻAĆ DO MIASTA.
GŁUPOTA I GIGANTOMANIA.
Jak wydajesz, to pierwsze pytanie, które powinno się stawiać, gdy płaczą, że nie mają pieniędzy. Ale mamy przecież radnych, którzy powinni nas włączać w problemy, gdy sami nie mają siły przebicia przy podejmowaniu uchwał.
GŁUPOTA I GIGANTOMANIA.
Jak wydajesz, to pierwsze pytanie, które powinno się stawiać, gdy płaczą, że nie mają pieniędzy. Ale mamy przecież radnych, którzy powinni nas włączać w problemy, gdy sami nie mają siły przebicia przy podejmowaniu uchwał.
W bojanie na koncu ulicy Warszawskiej za rzeczką buduja stadion/boisko. Ciekaw jestem komu ono potrzebne? Slyszalem ze jakiejs lokalnej druzynie pilkarskiej ktora gra w tej chwili na boisku w Szemudzie.... super!! Jak dla mnie to kasa wyrzucona w błoto skoro to amatorska druzyna.
Kasa mogłaby być spokojnie wydana na wylanie asfaltu na Warszawskiej bo jak bedzie uruchominoa zlewnia to pelno ciezarowek bedzie tam jezdzic, i obecna droga zamieni sie w offroad.
Ciekaw jestem czy wogole planuja cos zrobic z Warszawska, ktos cos wie?
Kasa mogłaby być spokojnie wydana na wylanie asfaltu na Warszawskiej bo jak bedzie uruchominoa zlewnia to pelno ciezarowek bedzie tam jezdzic, i obecna droga zamieni sie w offroad.
Ciekaw jestem czy wogole planuja cos zrobic z Warszawska, ktos cos wie?