Widok

Druga ciaza po cesarce-kilka pytan do mam po cc:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jestem w drugiej ciazy, w 6 tyg, cesarke mialam 2 lata temu. Mam kilka pytan, ponoc moje objawy nie sa niepokojace ale chcialam jeszcze dopytac moze mialyscie podobnie. Czy czulyscie taki leciutki bol blizny juz na poczatku? I czy mialyscie czasem rozowawy sluz, raczej taki widoczny tylko na papierze? Lekarka powiedziala mi ze tak zwykle jest po cesarce, wiec moze ktos tez tak mial?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie bolał brzuch w miejscu pierwszego cięcia (w środku) ale dopiero gdy druga ciąża była już zaawansowana
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie nic nie boli, ale u mnie 3,5 roku po cc jest.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mi nic nie było, ale każda ciąża jest inna. Przy pierwszej zero mdłości zaś w drugiej nie mogłam z ubikacji wyjść.
ja podobnie jak fuksik...
image

Ja czuje tylko taki leciutki moze bardziej dyskomfort niz bol w miejscu ciecia wlasnie w srodku. Moze ktos jeszcze sie wypowie?
Ja po 2 latach po cc zaszłam w drugą ciążę. Żadnych dolegliwości wymienionych wyżej nie miałam. Pewnie ile ciąż tyle przypadków. Nie ma co porównywać, bo nerwów szkoda.
Życzę dużo spokoju i czerpania jak najwięcej radości z tego wyjątkowego stanu jakim jest ciąża :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A czy jest tu ktoś, kto po CC rodził SN?
ewwa dzisiaj urodziła moja siostra cesarka niespełna dwa lata temu,równo rok temu poronienie i i ciecie takie jak po cesarce
ja w lipcu 2010 miałam cesarkę, a teraz w czerwcu 2012 urodziłam SN :)
Ja po prawie 7 latach od CC zaszłam w ciążę, blizna mnie ciągnęła, przy skurczach przepowiadających lekko pobolewała, ale urodziłam SN i to córę całkiem nie małą. (800 g większą niż syna, a syn nie mógł wcisnąć się w kanał rodny dlatego wtedy było cc). Upławów żadnych nie miałam i pierwsze słyszę, że różowe upławy to normalne po CC. Koniecznie na usg lekarz musi ocenić bliznę, jej grubość, za cienka to kwalifikacja do drugiej CC.
Tak
Czy ten ból jest normalny? Bo wczoraj będąc w 35 tyg ciąży poczułam takowy ból
Zaszlam w druga ciaze w rok i 4 m-ce po cesarce-od samego poczatku "ciagnela" mnie blizna, czasami pobolewala, a raczej delikatnie kłuła. Sluz mialam ok. Myslem,ze tym pobolewaniem blizny nie nalezy sie przejmowac, w koncu to slad po sporej ranie;) Mysle, ze nie ma sie czym stresowac, skoro lekarka tez tak stwierdzila. Powodzenia!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja 2 lata i 4 m-ce po CC urodziłam SN :-) Za pierwszym razem poród wywoływany przy braku akcji i małemu spadało tętno :( drugi poród prawie cały na leżąco pod ktg ze wzgl. na sytuację przy pierwszym porodzie i do tego jeszcze moje skaczące ciśnienie=kroplówka na zbicie, plus oksytocyna, bo jak leżałam to akcja się zatrzymała, ale się udało :))
czy można nie wyrazić zgody na poród naturalny po ówcześniej przebytej cesarce?
muszelka dobre pytanie :) tez mnie to ciekawi :)
Takie rzeczy to nie w Polsce, niestety...
ja pierwsze dziecko urodziłam przez cc potem dwa lata później całą ciąże mnie straszyli ze blizna po cc na usg cienka ze będzie szybciej ciąża rozwiązana itp. mnóstwo nerwów, łez stresów i ocen przez usg stanu blizny a na koniec urodziłam w terminie naturalnie bo tak uważali w szpitalu, że jest bezpiecznie wiec nie radzę sie przejmować oszczędzisz sobie nerwów
http://mojedziecikreatywnie.pl/ Zobacz jak spędzić czas z dzieckiem:-)

image

ja jestem prawie 6 lat po cc.Teraz jestem na końcówce drugiej ciazy i otrzymałam info ze nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego a jak faktycznie bedzi eto zobaczymy.Mnie blizna raz na jakiś czas swędzi ale nic poza tym.Nie ma co sie za duzo przejmowac bo tak jak dziewczyny pisza "co ma być to będzie"
Pzdr.
image

image
Muszelka, są takie zalecenia tow. Ginekologicznego że kobieta musi współpracować i chcieć spróbować rodzić SN po pierwszym CC więc teoroetycznie jak nie chcesz to nie mogą zmusić ale i tak wszędzie mają to w d... :/
imageimage
Martek, a Ty gdzie miałaś cc w swissmedzie? właśnie z tych powodów zdecydowałaś się na pryw. klinikę? bo ja jestem po cc w 2010 i teraz mam termin na 2013 i nie wyobrażam sobie sn. Córka, pośladkowo ułożona, ponad 4kg, wątpię, żeby za drugim razem dzieciątko było mniejsze, bo już przewyższa wagowo. zastanawiam się jak to kwestię rozwiązać i zaoszczędzić sobie nerwów, kolejnej traumy...
Tak, w swissie. Pierwszy poród był koszmarem i dlatego się zdecydowałam.
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
rozumiem, że polecasz?
zastanawia mnie to właśnie..bo gdzieś wyczytałam, że pacjent może nie wyrazić zgody na sn po cesarce - ogólnie wszędzie poza Polską uważają, że to jest niebezpieczne i dla matki i dla dziecka..Wiadomo każda ciąża i poród jest inna ale z reguły nie narażają tylko od razu kierują na cesarkę. Inaczej jest znów gdy matka chce spróbować sn i się uprze...ale to na papierze muszą mieć..Więc pytam czy u nas jakaś inna medycyna jest? Dlaczego idąc do szpitala nie mogę wybrać czy chce cesarkę czy sn, czy chce bez znieczulenia czy ze znieczuleniem..dlaczego oni nie chcą uszanować z góry przemyślanej przez matkę decyzji...A gdy coś się stanie mnie bądź mojemu dziecku podczas przymusowego próbowania sn to kto będzie za to odpowiedzialny?...Dlatego jakoś narazie nie potrafię zdecydować się na drugie- boję się, że i tak zrobią ze mną co będą chcieli. Podczas pierwszegoporodu musiałam na nich wrzeszczeć by mi pomogli- bo wiedziałam że coś się dzieje niedobrego...ehh
Muszelka, moją ciążę prowadzi lekarz, który pracuje w szpitalu w Kościerzynie i tam jest możliwość wyboru jeśli przy 1 ciązy był cesarka
muszelka ja też kiedyś o tym czytałam,
le tam chyba było, że jeśli pierwszy poród odbył się przez cc ze względu na brak postępu porodu to przy drugim chyba nie mogą/nie powinni ponownie wywoływać porodu, że albo akcja jest i próba sn a jak nie ma akcji to cc
Kasia, bardzo polecam, pod każdym względem.

No właśnie u nas jest inna medycyna :/
imageimage
Tu poczytajcie, są fajne rzeczy:

http://pulsmedycyny.pl/2582141,72628,ciecie-cesarskie-rekomendacje-polskiego-towarzystwa-ginekologicznego
imageimage
no własnie u mnie stwierdzenie do cesarki po 12 godzinach męczarni sn było brak postępów w porodzie (rozwarcie stanęło na 3cm, bóle parte, oksytocyna, spadek tetna małej, nie zeszla do kanalu i zielone wody)...Rodziłam na Klinicznej, ciążę prowadziła mi Żmudzińska - która tam pracuje, monitorowala zdalnie mój poród a życie i tak zrobiło swoje...bardzo się tego boję - normalnie już bym się zdecydowałą na drugie dziecko (Mąż ciągle nalega) ale ja się boję..trochę oczytałam się różnych wersji drugiego porodu po cesarce i jakoś trudno mi się zdecydować...Zaplanowane mamy starnia od za rok..ale to i tak nie rozwiąże mojego problemu...

Ostatnio rozmwiałam z Ciocią, której po pierwszej cesarce powiedziano: odstęp między ciążami 5 lat i drugi poród od razu ze skierowaniem co CC - kiedyś tak robili a teraz...
Jestem w 13 tyg ciąży. 9 lat po porodzie cc i odczuwam ból na bliznie i nie wiem właśnie czy to normalne. Nie ma przy tym żadnego plamienia. Zastanawiam się co będzie później jak brzuszek zrobi się jeszcze większy

To mogą być zrosty. Znajoma miała tak w drugiej ciąży po cesarce i niestety im bardziej zaawansowana ciąża, tym bardziej dawały znać. Musiała więcej leżeć, wtedy ból był mniejszy.

Tak racja

Jeest tu ktoś .

Ja czułam ból w dole brzucha od połowy 3 ciazy. Drugi poród przez cc. Dostałam skierowanie na cc z uwagi na duży płód (4.5kg). Podczas cięcia okazało się że poprzednia blizna się rozeszła. Gdyby zaczęły się skurcze miałabym małe szanse na przeżycie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (118 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

do góry