Widok

Drugie dziecko - kiedy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jestem mamą 5-miesięcznej córeczki i zaczęłam się ostatnio zastanawiać nad drugim dzieckiem. Oboje z mężem chcemy mieć dwójkę.
Zastanawiam się, czy dobrym rozwiązaniem byłaby dwójka dzieci z małą różnicą wieku - do 2 lat.
Jakie są Wasze doświadczenia?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
U mnie będzie niecałe 19 miesięcy . Tez chcialam mała różnice. Będzie parka . Mysle ze to dobre rozwiązanie. Końcówka ciazy dla mnie jest trudna bo mam problem z chodzeniem a do pomocy nie mam nikogo a pierwsze dziecko jeszcze względnie małe maz cały dzień w pracy wiec momentami jest mi ciężko ale wiem ze dałam rade . Czekam już na cc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Popieram, też mam małą różnicę wieku między dziećmi - nigdy nie miałam problemu pt. nudzę się - dzieciaki zawsze się razem bawiły :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
U nas 19 m-cy różnicy, ale tak chcieliśmy, widzę w rodzinie, że większa różnica 5-6 lat to jednak za dużo.
Ale tu też ważne czy masz kogoś do pomocy - miałam problem z kręgosłupem na początku ciąży - nie dawałam rady z opieką nad synem... Takiego malucha trzeba jeszcze podnieść, wsadzić do krzesełka do karmienia itp
Teraz też lekko nie jest niespełna dwulatek potrzebuje jednak jeszcze dużo pomocy i uwagi, ale za to później masz już odchowaną dwójkę, która jest na podobnym etapie zabaw (łatwiej bawić się roczniakowi i 3 latkowi niż roczniakowi i 7 latce...)
wszystko ma swoje plusy i minusy, dużo zależy od charakteru dzieci, nie wszystko przewidzisz ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas będzie 22 miesiące różnicy. Chcieliśmy z mężem też tak 19-20 miesięcy różnicy ale kilka razy nie wyszło. Ale i tak różnica będzie niecałe 2 lata więc jest dobrze-dzieci będą wychowywać się razem, mam nadzieję, że nie będzie takiej zazdrości jedno o drugie, no i nie będą się nudziły w swoim towarzystwie :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeśli chodzi o zazdrość to u nas na razie jest strasznie.
. Starszy bije siostrę, jak ja karmię to robi wszystko żeby zwrócić uwagę,nie słucha się...
No ale zazdrość chyba i tak jest Noe zależnie od różnicy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Liczę właśnie na to, że dzieci będą się razem bawiły. Wiadomo, że poczatki będą ciężkie. Ale myślę że świeże doświadczenie z pierwszym dzieckiem ułatwia sprawę. Co do zazdrości o młodsze rodzeństwo, to pewnie na początku nie da się tego uniknąć, ale mam nadzieję że z czasem wszystko się normuje 😉
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mam dość małą różnicę i gdybym wiedziała wcześniej,że syn będzie taki problemowy poczekałabym. Niestety teraz kosztem starszego traci młodsze. Syn ma cechy autystyczne-wyszło dopiero w przedszkolu.Tak naprawdę to tego typu rzeczy często wychodzą później, kiedy dziecko się "wrzuci" w grupę innych dzieci na dłużej. Jakbym poczekała, miałabym więcej czasu dla syna, on tego wtedy potrzebował. Teraz jak jest starszy łatwiej byłoby z niemowlakiem. Możecie sobie mówić co chcecie ale starszak traci kiedy sam jeszcze tyle potrzebuje, a pojawia się ktoś drugi.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
zgadzam się z jaa, że starszak traci gdy pojawia się młodsze rodzeństwo i jest między nimi niewielka różnica wieku. U mnie było podobnie, różnica 2 lata, gdybym wiedziała poczekałabym aż pierwsze dziecko będzie starsze. Dla mnie optymalna byłaby różnica 5 lat.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Idąc tym tropem myślenia, to młodsze dziecko w takim razie będzie traciło zawsze, bo nigdy nie będzie dla rodziców "jedyne".
Ja dzieci jeszcze nie mam, ale chętnie czytam opinie. Większość znajomych mam, które mają dzieci z małą różnicą, opowiadały, że pierwsze 2 lata z dwójką to ostra jazda bez trzymanki, ale z perspektywy czasu żadna nie żałuje, wręcz przeciwnie. Polecają małą różnicę wieku, oczywiście jeśli kobieta będzie miała siłę przeżyć te 2-3 lata ostrej jazdy.
Tutaj za to pojawiają się opinie, że większa różnica jest lepsza. Sama mam siostrę 5 lat młodszą i uważam, że to kiepska różnica wieku. Moje lata przedszkolne to wieczna nuda, bo nie oszukujmy się, dorośli ludzie to nie są dobrzy kompani do zabawy dla przedszkolaka. Za to zanim siostra wyszła z pieluch i chciała się ze mną bawić, ja już dawno byłam w szkole i nie w głowie były mi lalki i zabawa w dom.
Mi osobiście marzy się różnica 3 lat między dziećmi, ale zobaczymy, co życie przyniesie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
My mamy 5 latka, 3 latkę i 9 miesięczniaka.
Jest cudownie. Dzieciaki bawią się razem, kontakt jest, w przysZłości tez zawsze będą miały o czym rozmawiać. Nieduza różnica wieku działa na korzyść maluchów:-)Żadne z naszych maluchów na tym nie straciło i nie traci.. takie jest moje doświadczenie. To jest przede wszystkim kwestia organizacji czasu i uwagi dot dzieci.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
U nas, głównie ze względu na nasz wiek jako Rodziców marzyliśmy o małej różnicy wieku między Dziećmi.
Około 3 lat różnicy.
Jest fajnie!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Między mną a rodzeństwem jest 20 lat różnicy i z każdym z osobna świetnie się rozumiem. Z kolei między starszymi są nie całe 2 lata różnicy i od maleńkiego z całego serca się niecierpią...
Moje dzieciaki będą miały odstęp 2 lata i 8 m-cy. Czy to dobra różnica? Dla mnie tak, bo starsza nie korzysta od dawna z pieluch i mówi, więc mam przy niej mniej obowiązków. A jak to się ułoży między dziećmi, to już pokaże życie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapragnelam mieć 2 dziecko tylko różnicą będzie duża starsza córka 6 lat teraz jestem w 15 tygodniu mam nadzieje ze się uda
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chciałbym mieć taki dylemat - ile lat różnicy. U nas mąż jest przeciwny rodzeństwu... Żadne moje argumenty nie trafiają do niego. W tym roku nasza córeczka skończy 5 lat.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
U Nas zawsze byla mowa o dwojce,jak Kuba skonczyl 2lata zaczelismy sie starac o drugie i trwalo to do teraz,roznica bedzie rowno 5lat,zobaczymy jak to bedzie :) u Nas duzo znajomych ma dzieci z toznica ok 2lat ,na poczatku bylo ciezko i teraz tez tak bywa,ale patrzac z boku to fajna roznica wieku,ale czasami tak sie nie udaje i nie idzie po naszej mysli :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas będą 4 lata różnicy. Nie chcieliśmy mieć drugiego dziecka prędzej. Nie kierowaliśmy się tak bardzo "mała różnicą wieku" jak tym czy jesteśmy gotowi na drugie dziecko
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
U nas są 2 lata i 3 mce. I póki co jest ok, starsza zakochana w młodszej. Musimy uważać, żeby z tej miłości i jej za mocno nie przytulila. Jak mąż wrócił do pracy to pierwsze dni były trudne ale jest już lepiej. Jestem bardzo zadowolona. Straszono nas ze starszą będzie zazdrosna, zmieni się i uwsteczni.... Może jest troszkę bardziej brojaca ale inne rzeczy się nie sprawdziły.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie różnica to 1,3. Pierwsze pół roku ok, później trochę ciężej. teraz dziewczynki mają prawie 3 i 4 i jest ok. Wiadomo lekko nie jest ale nie zamieniłabym tego na nic innego. czasami sie kłócą czasami bawią, jak to dzieci. Polecam małą różnicę gdyz dwoje dzieciaczków a za 4-5 lat będziesz mieć już odchowane "w miarę" dwoje dzieci. Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas różnica 2,5 roku - polecam. Początki ciężkie z racji zazdrości starszaka, ale teraz - Kinia ma ponad 2 latka, Kuba prawie 5, dogadują się świetnie, bawią się razem, razem broją i spiskują przeciwko nam rodzicom i razem się z tego cieszą;) Miło na to patrzeć;) Między mną i bartem też 2 lata i zawsze się dogadywaliśmy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

do góry