Widok

Drugie dziecko - kiedy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jestem mamą 5-miesięcznej córeczki i zaczęłam się ostatnio zastanawiać nad drugim dzieckiem. Oboje z mężem chcemy mieć dwójkę.
Zastanawiam się, czy dobrym rozwiązaniem byłaby dwójka dzieci z małą różnicą wieku - do 2 lat.
Jakie są Wasze doświadczenia?
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
U mnie będzie niecałe 19 miesięcy . Tez chcialam mała różnice. Będzie parka . Mysle ze to dobre rozwiązanie. Końcówka ciazy dla mnie jest trudna bo mam problem z chodzeniem a do pomocy nie mam nikogo a pierwsze dziecko jeszcze względnie małe maz cały dzień w pracy wiec momentami jest mi ciężko ale wiem ze dałam rade . Czekam już na cc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Popieram, też mam małą różnicę wieku między dziećmi - nigdy nie miałam problemu pt. nudzę się - dzieciaki zawsze się razem bawiły :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
U nas 19 m-cy różnicy, ale tak chcieliśmy, widzę w rodzinie, że większa różnica 5-6 lat to jednak za dużo.
Ale tu też ważne czy masz kogoś do pomocy - miałam problem z kręgosłupem na początku ciąży - nie dawałam rady z opieką nad synem... Takiego malucha trzeba jeszcze podnieść, wsadzić do krzesełka do karmienia itp
Teraz też lekko nie jest niespełna dwulatek potrzebuje jednak jeszcze dużo pomocy i uwagi, ale za to później masz już odchowaną dwójkę, która jest na podobnym etapie zabaw (łatwiej bawić się roczniakowi i 3 latkowi niż roczniakowi i 7 latce...)
wszystko ma swoje plusy i minusy, dużo zależy od charakteru dzieci, nie wszystko przewidzisz ;)
image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas będzie 22 miesiące różnicy. Chcieliśmy z mężem też tak 19-20 miesięcy różnicy ale kilka razy nie wyszło. Ale i tak różnica będzie niecałe 2 lata więc jest dobrze-dzieci będą wychowywać się razem, mam nadzieję, że nie będzie takiej zazdrości jedno o drugie, no i nie będą się nudziły w swoim towarzystwie :-)
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeśli chodzi o zazdrość to u nas na razie jest strasznie.
. Starszy bije siostrę, jak ja karmię to robi wszystko żeby zwrócić uwagę,nie słucha się...
No ale zazdrość chyba i tak jest Noe zależnie od różnicy...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Liczę właśnie na to, że dzieci będą się razem bawiły. Wiadomo, że poczatki będą ciężkie. Ale myślę że świeże doświadczenie z pierwszym dzieckiem ułatwia sprawę. Co do zazdrości o młodsze rodzeństwo, to pewnie na początku nie da się tego uniknąć, ale mam nadzieję że z czasem wszystko się normuje 😉
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mam dość małą różnicę i gdybym wiedziała wcześniej,że syn będzie taki problemowy poczekałabym. Niestety teraz kosztem starszego traci młodsze. Syn ma cechy autystyczne-wyszło dopiero w przedszkolu.Tak naprawdę to tego typu rzeczy często wychodzą później, kiedy dziecko się "wrzuci" w grupę innych dzieci na dłużej. Jakbym poczekała, miałabym więcej czasu dla syna, on tego wtedy potrzebował. Teraz jak jest starszy łatwiej byłoby z niemowlakiem. Możecie sobie mówić co chcecie ale starszak traci kiedy sam jeszcze tyle potrzebuje, a pojawia się ktoś drugi.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
zgadzam się z jaa, że starszak traci gdy pojawia się młodsze rodzeństwo i jest między nimi niewielka różnica wieku. U mnie było podobnie, różnica 2 lata, gdybym wiedziała poczekałabym aż pierwsze dziecko będzie starsze. Dla mnie optymalna byłaby różnica 5 lat.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Idąc tym tropem myślenia, to młodsze dziecko w takim razie będzie traciło zawsze, bo nigdy nie będzie dla rodziców "jedyne".
Ja dzieci jeszcze nie mam, ale chętnie czytam opinie. Większość znajomych mam, które mają dzieci z małą różnicą, opowiadały, że pierwsze 2 lata z dwójką to ostra jazda bez trzymanki, ale z perspektywy czasu żadna nie żałuje, wręcz przeciwnie. Polecają małą różnicę wieku, oczywiście jeśli kobieta będzie miała siłę przeżyć te 2-3 lata ostrej jazdy.
Tutaj za to pojawiają się opinie, że większa różnica jest lepsza. Sama mam siostrę 5 lat młodszą i uważam, że to kiepska różnica wieku. Moje lata przedszkolne to wieczna nuda, bo nie oszukujmy się, dorośli ludzie to nie są dobrzy kompani do zabawy dla przedszkolaka. Za to zanim siostra wyszła z pieluch i chciała się ze mną bawić, ja już dawno byłam w szkole i nie w głowie były mi lalki i zabawa w dom.
Mi osobiście marzy się różnica 3 lat między dziećmi, ale zobaczymy, co życie przyniesie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
My mamy 5 latka, 3 latkę i 9 miesięczniaka.
Jest cudownie. Dzieciaki bawią się razem, kontakt jest, w przysZłości tez zawsze będą miały o czym rozmawiać. Nieduza różnica wieku działa na korzyść maluchów:-)Żadne z naszych maluchów na tym nie straciło i nie traci.. takie jest moje doświadczenie. To jest przede wszystkim kwestia organizacji czasu i uwagi dot dzieci.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Między mną a rodzeństwem jest 20 lat różnicy i z każdym z osobna świetnie się rozumiem. Z kolei między starszymi są nie całe 2 lata różnicy i od maleńkiego z całego serca się niecierpią...
Moje dzieciaki będą miały odstęp 2 lata i 8 m-cy. Czy to dobra różnica? Dla mnie tak, bo starsza nie korzysta od dawna z pieluch i mówi, więc mam przy niej mniej obowiązków. A jak to się ułoży między dziećmi, to już pokaże życie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas, głównie ze względu na nasz wiek jako Rodziców marzyliśmy o małej różnicy wieku między Dziećmi.
Około 3 lat różnicy.
Jest fajnie!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapragnelam mieć 2 dziecko tylko różnicą będzie duża starsza córka 6 lat teraz jestem w 15 tygodniu mam nadzieje ze się uda
image
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chciałbym mieć taki dylemat - ile lat różnicy. U nas mąż jest przeciwny rodzeństwu... Żadne moje argumenty nie trafiają do niego. W tym roku nasza córeczka skończy 5 lat.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
U Nas zawsze byla mowa o dwojce,jak Kuba skonczyl 2lata zaczelismy sie starac o drugie i trwalo to do teraz,roznica bedzie rowno 5lat,zobaczymy jak to bedzie :) u Nas duzo znajomych ma dzieci z toznica ok 2lat ,na poczatku bylo ciezko i teraz tez tak bywa,ale patrzac z boku to fajna roznica wieku,ale czasami tak sie nie udaje i nie idzie po naszej mysli :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas będą 4 lata różnicy. Nie chcieliśmy mieć drugiego dziecka prędzej. Nie kierowaliśmy się tak bardzo "mała różnicą wieku" jak tym czy jesteśmy gotowi na drugie dziecko
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
U nas są 2 lata i 3 mce. I póki co jest ok, starsza zakochana w młodszej. Musimy uważać, żeby z tej miłości i jej za mocno nie przytulila. Jak mąż wrócił do pracy to pierwsze dni były trudne ale jest już lepiej. Jestem bardzo zadowolona. Straszono nas ze starszą będzie zazdrosna, zmieni się i uwsteczni.... Może jest troszkę bardziej brojaca ale inne rzeczy się nie sprawdziły.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie różnica to 1,3. Pierwsze pół roku ok, później trochę ciężej. teraz dziewczynki mają prawie 3 i 4 i jest ok. Wiadomo lekko nie jest ale nie zamieniłabym tego na nic innego. czasami sie kłócą czasami bawią, jak to dzieci. Polecam małą różnicę gdyz dwoje dzieciaczków a za 4-5 lat będziesz mieć już odchowane "w miarę" dwoje dzieci. Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas różnica 2,5 roku - polecam. Początki ciężkie z racji zazdrości starszaka, ale teraz - Kinia ma ponad 2 latka, Kuba prawie 5, dogadują się świetnie, bawią się razem, razem broją i spiskują przeciwko nam rodzicom i razem się z tego cieszą;) Miło na to patrzeć;) Między mną i bartem też 2 lata i zawsze się dogadywaliśmy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam obecnie prawie 6-latka, prawie 2-latka, a średniak ma 3l i 7m-cy :) Bywa różnie, ale na pewno łatwiej jest 'logistycznie' wozić do 1 przedszkola/żłobka, razem na zajęcia dodatkowe itd. Łatwiej zorganizować czas jak jest różnica 2 lata niż 4 - najstarszy zaraz pójdzie do szkoły a najmłodszy jest na etapie psocenia, rozwalania, darcia książeczek itd. :)
Gorzej jest jak dwójka naraz woła mamę w nocy, albo trzeba samemu do lekarza z niemowlakiem i 2-3-latkiem jechać :P
Na pewno przy mniejszej różnicy to starsze nie zdąży się tak bardzo przyzwyczaić do bycia jedynakiem :P :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uważam że im mniejsza różnica wieku tym lepiej, wiem po sobie - mam o 5 lat starsza siostrę i nigdy miedzy nami nie bylo jakiegoś super kontaktu w dżiecinstwie wlasnie poprzez zbyt duża różnicę wieku. Teraz jest już ok ale mamy ponad 30 lat :) ja mam 20 mc synka, planowałam na początku tego roku starać się o 2 dzidziusia ale zdecydowalismy się pobrać z narzeczonym i muszę decyzję o dziecku przyłożyć na wakacje czyli jak wszytsko sie uda to różnica wieku bedzie 3 lata czyli max jaką zakładałam :) ale najlepiej chyba jedno po drugim, wiadomo że troszkę ciężko na początku z dwoma maluszkami ale nie myślimy tylko o sobie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja mam parkę 1,5 r różnicy. Mlodsze ma 20 miesięcy i powiem szczerze ze jeszcze jest ciężko, szczególnie podczas chorob, szczególnie jak nie masz nikogo do pomocy. Myśle i mam nadzieje,, że jak mlodszy bedzie mial te 3-4 lata to dopiero trochę odsapniemy. Trzeba pamiętać ze ma się wtedy w domu tak naprawde dwójkę maluchów i z jednym i drugim przez pierwsze trzy lata cięzko jest sie dogadać...
ale i tak nie chcialabym wiekszej róznicy ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

do góry