Widok

Dwóch Świadków

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam mały problem z teściową, nie może przeboleć tego że i ja i mój misiek będziemy mieli świadków, uważa że ze ślubu robimy ,,holandie"i że kto to widział żebym nie miała światkowej tylko chłopaka, tumacze jej że tu na pomorzu to normale ale ona tego nie rozumie, co o tym wszystkim myslicie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też mam świadka płci męskiej,teściowie kręcili nosem ale to mój ślub i mój świadek!!!
moja koleżanka również miała dwóch świadkow. i również miala ten sam problem z teściowa....ale postawiła na swoim...tesciowej przeszło..a tak na marginesie to bardzo fajnie to u nich w kościele wygladało bo ci świadkowie to takie dwa misie, jak ochroniarze pary mlodej wyglądali:)
image
tez mam 2 swiadków, sa to nasi bracia. nikt sie nie sprzeciwia a nawet jesli to i tak bysmy postawili na swoim. gdzies mam opinie innych
dokładnie..teraz to coraz częściej spotykane,ale jako ciekawostke dodam ze moja babcia 53 lata temu biorac slub też miała dwóch świadków:)..pewnie chcieli ja zlinczowac...heh
image
u nas też było 2: mój brat i przyjaciel męża. Więc dla ewentualnych zniesmaczonych mogliśmy powiedzieć: a co? mąż miał przyjaciółkę podstawić? to by dopiero wyglądało ;)

ogólnie spotkałam się też z teorią: "to jest mój dzień i ja mam być najpiękniejsza i żeby żadna świadkowa przypadkiem nie psuła mi efektu pod ołtarzem". Bo bywa tak, że świadkowa zaćmi pannę młodą. Z jednego ślubu zapamiętaliśmy świadkową w wielkiej balowej purpurowej sukni. Panna Młoda miała skromną satynową sukienkę, no i wszyscy mówili tylko o świadkowej ;)
image[/url]image[/url]
naszymi świadkami są nasi przyjaciele - dwoch mężczyzn. Nikt na szczescie nie robił problemów :) (moja mama też miała dwoch facetów za świadków na swoim ślubie)
image

my mamy pare-nasze rodzenstwo. Chcialam miec 2 mezczyzn (tak jak moi rodzice prawie 40 lat temu)-ale zgody niestety nie wyrazil moj narzeczony. Uszanowalam to. Jednak bardzo mi sie to zawsze podobalo:)
Jeseli chcecie tego obydwoje to przeciez Wasz slub, Wasz dzien i Wasza decyzja:)
Jesli sie ma dwoch swiadkow i sa to dla Ciebie osoby wazne to jestem za. Ale jesli jest to cos takiego ze wezme dwoch facetow bo to modne, chociaz jednego z nich ledwie znam czy cos to jestem przeciw.
ja na początku chciałam mieć koleżankę ale chyba jednak będę miała dwóch braci mojego Marka sama o tym pomyślałam i nawet do głowy by mi nie przyszło aby kto kolwiek miał jakieś pretensje to moje wesele za swoje pieniądzę i w nosie mam kto co myśli. a faceci jak jeszcze są tych samych postór i w identycznych marynarkach lepiej wychodzą na zdięciach
a i mając dwóch świadków nie musisz się martwić że świadkowa będzie lepiej wyglądać od ciebie :)
Tesciowa z Warszawy :)
[url="http://www.whenismywedding.com/"]image[/url] image
Jesli martwisz sie takimi rzeczami to Ci wspołczuje...
ja też miałam 2 świadków

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
tez mieliśmy dwóch panów

image

Ja również będę miała 2 świadków , są to nasi bracia:-)) A rodzice i przyszła teściowa nic nie mówią :-) Raczej się cieszą :-)
image
my też będziemy mieli dwóch świadków i też nasze rodzeństwo i nikt z niczego problemów nie robi, więc nie rozumiem w czym problem;/
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
U mojego kuzyna który mieszka w Sztumie było 4 świadków, tam jest taka tradycja że świadkami są mężczyźni, u jego siostry też było 2 świadków, co niektórzy goście byli zniesmaczenie ale no nie ich sprawa młodzi decydują jak chcą mieć ślub i kogo wybierają na świadków a teściowa nie lepiej pilnuje swojej ......
image
image
Tak, teściowa z okolic Warszawy :)) dziękuje za pomoc i wsparcie, ja napewno postawie na swoim i sie nie dam tesciowej :))
Jak kto mawiał kiedyś kumpel ze wszystkie teściowie są wredni .. Natomiast mam parę znajomych z wa-wy to lubią krytykować , smutne ale bywa czasem tak :(((
image
My tez bedziemy miec dwoch panow, to podobno przynosi szczescie.
[url="http://www.whenismywedding.com/"]image[/url] image
ja tam od początku chciałam żeby było dwóch świadków na moim ślubie - i tak tez będzie:)

Mi się to podoba - jedna kobieta w białej sukni i trzech mężczyzn w garniturach - jak taka ochrona :D
.
moi rodzice tak mieli baaardzo dawno temu i na zdjęciach po prostu wygląda to ślicznie... ale swoją drogą, wg mnie nie ma różnicy czy 2 kobiety, czy 2 facetów czy kobieta i mężczyzna... ważne żeby były to osoby, które są Wam bliskie... a płeć ma tu mało znaczenia...
u mnie świadkiem będzie mój brat a u mojego siostra i też się niektórzy burzą, że jak to zupełnie na odwrót... no ale co, nasi świadkowie... wiec po prostu się nie przejmuj teściową i już (z resztą każda teściowa coś miesza więc trzeba przymknąć oko i robić po swojemu, tzn po Waszemu)... :)
image
A ja widzę że jesteśmy orginalni, bo u nas dla odmiany będą dwie świadkowe
bardzo dobrze a po co ci na zięciach jakaś baba za swiadka to Twój dzień a Tesciowa już swój przeżyła i sorry.
My też bedziemy mieli dwóch świadków-mężczyzn...
Dla mnie to było oczywiste, że TEGO przyjaciela poproszę na świadka, dla niektórych bliskich moze mniej, ae dłuzszej dyskusji nikt nie rozpoczynał...
W weekend oficjalnie poprosiłam mojego przyjaciela i się zgodził (jego żona dała jedynie zastrzeżenie, ze nie on będzie odpinał welon podczas oczepin - hihihi)
Tylko w tym całym zamieszaniu ja nie pomyślałam o jednej sprawie, o którą on się od razu zapytał - o "liście obowiązków świadka"
Macie jakieś sugestie, czym zajmować się bedzie mój męski świadek? Bo do toalety ze mną (by trzymać sukienkę) nie pójdzie, panieńskiego też urządzać nie będzie, ani mnie w sukienkę ubierać...
A wiem, że chce być kimś więcej na moim ślubie niż tylko osobą podpisującą dokumenty i siedzącą obok mnie...
image
miałam 2 świadków i mama mi powiedziala, ze kiedyś to tylko meźczyźni byli swiadkami, potem dopiero nastała tzw. moda na swiadkowe i świadkow.
kaska - a jakie obowiązki miał Twój świadek?
image
Ja też mam 2 świadków ;) tak mi się zamarzyło że chciałam jedna Pani stać przy ołtarzu, a po zatem to jakoś tak bardziej elegancko wygląda jak jest 2 facetów świadków :) u mnie nie było żadnych głosów na ten temat :)
image
to swiadek musi miec jakies obowiazki?
myslalam ze na swiadka bierze sie zaufane bliskie osoby, a ty chcesz z nich sluzbe zrobic?
jeśli ty widzisz to jako "służbę" to twoja sprawa...
ja nie widzę nic złego w tym, ze świadek pomaga młodym - w końcu świadkowa chodzi często (o ile jest taka możliwość) z młodą po salonach ślubnych, dodatkach i takich tam, pomaga jej się ubrać, zdejmuje welon, poprawia suknię, welon w trakcie; świadek często "troszczy" się o alkohol, o to co się dzieje na bierząco na sali...

dla mnie świadkowie to nie tylko ci, co złożą podpisy w księdze

zresztą, z tego co zrozumiałam, mój świadek też się poczuwa do wzięcia bardziej czynnego udziału w moim ślubie i weselu, wobec tego jest moje pytanie - czym mężczyźni-świadkowie się zajmują, czym troszczą podczas uroczystości a później zabawy (bo z uwagi na odegłość przed uroczystością raczej "jedynie" radą SŁUŻYĆ mi będzie)
image
My również bedziemy mieć 2 panów jako świadków- mojego brata oraz brata mojego narzeczonego, nikt nie widzi w tym problemu....
Bylam na wielu ślubach gdzie świadkami byli faceci-Słyszałam nawet ze to przynosi szczęście :)))
image

image
muminka świadek jest od tego żeby pomagać młodym chyba mylisz pojęcia między służyć a pomagać, świadek nie jest po to brany na świadka żeby tylko ładnie wyglądać, świadkowie są odpowiedzialni za informowanie gości kto ma gdzie usiąść jak są winietki, dbają o dobry nastrój, w razie problemów z kelnerami to świadkowie załatwiają sprawy w trakcie wesela, odbierają i zawożą w wyznaczone miejsca kwiaty i prezenty. Ogólnie mają dużo do roboty ale robią to z chęcią bo to jest wyróżnienie być tą najbardziej zaufaną osobą
image
a ja bede znaczy my bedziemy miec dwie swiadkowe,stwierdzilam ze dziwczynki beda swietnie wygladac przy moim mezusiu:):)
Ja jestem takiego zdania, że rodzice i teściowie nie powinni się wtrącać do tego, kto ma być świadkiem. Uważam, że ta sprawa należy w 100% do pary młodej - bo to przecież najczęściej jest rodzeństwo albo najbliżsi przyjaciele.
Niedługo będzie trzeba dobierać świadków do dekoracji kościelnej albo koloru samochodu....
Jak my wybraliśmy sobie świadków do nie chciałam słyszeć żadnych sprzeciwów bo zamiast sióstr wybraliśmy naszych przyjaciół dzięki którym jesteśmy razem :-)
image
ja również będę miałą dwóch świadków.
Ogłądając zdjęcia ślubne moich rodziców oraz ciotek, to czasach ich młodości - dziwactwem było, kiedy ktoś miał świadka-kobietę
image[/url]

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

do góry