Widok

Dylematy moralne.

Dowiadujecie się że ktoś z waszego otoczenia popełnia czyn niezgodny z prawem i naganny moralnie.
Jak reagujecie?
Czy w takim przypadku powiadomienie właściwych osób/instytucji czyni nas donosicielami?
Czy zachowanie milczenia czyni nas współwinnymi?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobiłabym wszystko co w mojej mocy żeby przestępca znalazł się tam gdzie znaleźć się powinien.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ale możesz nie mieć tej mocy. Wystarczy, że ma grubo w portfelu i niewiele możesz, niestety. A na pewno znajdzie się paru świadków, którzy powiedzą co innego. A może i jaki vip poręczy. Raczej Ci się nie uda, nad czym osobiście ubolewam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak,zgadzam się,tylko,że tematem naszej rozmowy jest reakcja w sytuacji gdy ktoś z bliskich dokonuje przestępstwa.Napisałam,że jednym z czynników który spowoduje "doniesienie" na tę osobę jest waga czynu.Tak więc,czasem wystarczy dać w mordę czy zbluźnić ewentualnie przedyskutować problem a czasem trzeba zareagować mocniej,i nie ma dla mnie wtedy znaczenia jak bliska jest mi ta osoba bo chociaż kocham to wiem,że to co uczynił jest potworne i zasługuje na karę.To jest oczywiście tylko mój punkt widzenia:)
@Manson the Forester
jak rozumiem, twoja cisza w odpowiedzi na moje pytanie, oznacza ze jestes w stanie permanentnie i bez ustanku przypilnowac tych, ktorzy zaliczaja sie do grona twoich bliskich?

a tak na marginesie, myslisz ze ten ktory ma, wspomniany przez ciebie gruby portfel, nie jest w stanie wynajac kilku(nastu) sprawnych, zdecydowanych, umiesnionych.... chlopcow, ktorzy odplaciliby sie tobie tym samym, z nawiazka?
strasznie splaszczasz dysksuje probujac udowodnic, ze agresja jest rozwiazaniem na wszystko. a tak naprawde stawiajac sie ponad prawem, sam automatycznie przechodzisz na ta druga strone...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moja cisza oznacza, że nie mam nic do powiedzenia w tej kwestii.
Nie tak bowiem postrzegam pilnowanie bliskich.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ty masz swoje poglądy, a ja swoje.
Nikt nikogo nie przekonał.
Fajnie, że umiemy to znieść i wciąż się szanować :)
Pokój.
Oczywiście Manson:)
@Manson the Forester
masz racje, kazdy ma prawo do swoich przekonan :)
w takim razie na koniec powiedz prosze, jak sie zaopatrujesz na sytuacje w ktorej ktos z twoich bliskich doswiadcza (trzymajac sie meritum) molestowania, a tlum ludzi wokol pozostaje bierny, udajac, ze nic sie nie dzieje, bo to twoj interes a nie ich?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Muszę przyznać że dyskusja się bardzo fajnie rozwinęła. I cały wątek jest merytoryczny. ;)

Manson Twoje obywatelskie nieposłuszeństwo odbieram (bez obrazy) jako zwyczajną pozę. Czy gdyby komuś z twoich bliskich - jak napisał mmm - działa się krzywda a świadkowie nie chcąc zostać donosicielami popełniliby czyn zaniechania, dalej pozowałbyś na buntownika z lasu uznając że postąpili właściwie?

Zakładając ten wątek celowo wyraziłem się bardzo ogólnie. Wiadomo że nie chodziło mi o tę odrobinę majeranku na własny użytek (choć nie popieram zażywania narkotyków) czy wydymanie państwa na podatkach (podobno okraść złodzieja to nie grzech ;-]) tylko o czyny niosące ze sobą ofiary. Przecież w przypadkach przestępstw przeciwko życiu, zdrowiu czy mieniu zawsze ktoś jest poszkodowany. Mam wystarczająco dużo empatii żeby potrafić wczuć się w położenie ofiary przestępstwa i wystarczająco dużo kręgosłupa moralnego żeby być w stanie zareagować nie zasłaniając się obrzydzeniem dla donosicielstwa. Ponadto uważam że zaniechanie czyniłoby mnie współwinnym.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Cross
"Mam wystarczająco dużo empatii żeby potrafić wczuć się w położenie ofiary przestępstwa i wystarczająco dużo kręgosłupa moralnego żeby być w stanie zareagować nie zasłaniając się obrzydzeniem dla donosicielstwa. "
zgadzam się z Tobą, ale w społeczeństwie raczej jest znieczulica społeczna, a donosicielstwo jest raczej powszechniej stosowane w sytuacjach gdy z zazdrości są donosy np. do Urzędu Skarbowego
Cross,---temat jest jak najbardziej na czasie:)))
Ostatnio zginęła kobieta w ciąży i jej mąż w wypadku samochodowym, spowodowanym przez pijanego kierowcę bez prawa jazdy.
Wszyscy w jego wsi wiedzieli że jeździ po okolicy na podwójnym gazie bez dokumentu. Ludzie z tamtych rejonów bali się jego braci i całej licznej rodziny. Nikt nie zgłosił tego na Policję. Dopiero gdy stała się tragedia...
Przyjacielu Cross, odbieraj jak uważasz, nic mi do tego.
Jeżeli z moich wypowiedzi utkałeś obrazek, w którym widzisz mnie popierającego brak reakcji - o czym mam z Tobą rozmawiać?
Ja nie mam problemu z hierarchią własnych wartości, mam problem z ufnością społeczną.
Jak będziecie mierzyć interlokutorów własna miara zajdziecie do siebie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Też się zastanawiałam co ja w takiej sytuacji mogłabym zrobić...
Nasze służby działają opieszale i niewydolnie, zwłaszcza jak trzeba sobie zadać trud by złapać kogoś za przysłowiową rękę.
Gdyby u mnie na wiosce jeździł taki burak, pal licho że bez dokumentu ale do tego pijak, to chyba poszłabym śladem Mansonowym, kupiła kominiarkę i pograła w bejsbola z przednią szybą.
Szybko, skutecznie, anonimowo :)))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie dalo sie kliknac jednoczesnie popieram i nie popieram. "...czyny, gdzie poszkodowany jest wyłącznie Skarb Państwa ;)" - niestety wszyscy doplacamy do tego Skarbu, wiec im mniej oszukujacych, tym mniejsza dziura do zalatania. To tak jak popieranie tych, co nie kasuja biletow. Moze gdyby wszyscy kasowali to by byly tansze bilety. A moze jestem naiwny..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Albo kilka limuzyn więcej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też uważam,że w tym przypadku znacznie skuteczniejszym niż doniesienie będzie próba unieszkodliwienia pijaczyny choćby rozbijając tę szybę ale są sytuacje groźniejsze,którym własnymi siłami nie zapobiegniemy:(Mało tego,wymierzając samemu sprawiedliwość trzeba się liczyć również z konsekwencjami,które mogą okazać się całkiem poważne.
no właśnie i to jest dylemat: "popieram, nie popieram" Przymorzanin ma rację i Art niestety też ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dotychczasowa dyskusja dotyczy poważnych przestępstw. Większość wypowiadających się zareagowałaby na takie czyny (co prawda w różny sposób) i nikt nie pozostałby obojętny. To dobrze o was świadczy. ;)

A co w przypadku spraw bardziej błahych? Ktoś z waszych współpracowników okrada pracodawcę. Wy nic na tym nie tracicie więc można uznać że to nie wasza sprawa. Powiadomienie szefa to donosicielstwo? Milczenie to moralny współudział?
Ktoś demoluje sąsiadowi samochód. Wy wiecie kto. Mówicie właścicielowi zdemolowanego auta? Powiadamiacie Policję? Nie robicie nic?

Stanisław Lem
> im mniej oszukujacych, tym mniejsza dziura do zalatania

O boska naiwności ;)
Dziura w budżecie nie bierze się z oszukiwania Skarbu Państwa ino z głupoty (lub częściej: świadomej złej woli) polityków.
Ktoś, kto zarobi "na czarno", nie odprowadzając podatku do skarbówki i ZUS-u i tak wyda te pieniądze, odprowadzając VAT (i często również akcyzę). A zrobi to z pewnością w sposób bardziej przemyślany i celowy niż zrobiliby to za niego urzędnicy.
>Ktoś demoluje sąsiadowi samochód. Mówicie właścicielowi zdemolowanego auta?

Nie, bo przecież jest pijakiem molestującym małych chłopców i złodziejem ^^
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (234 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry